Είστε εδώ

Συναντήσεις Περιφερειάρχη για το προσφυγικό

12/02/2016

Διαδοχικές συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Βασίλη Παπαδόπουλο και τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά του Κέντρου Μετεγκατάστασης Προσφύγων στο στρατόπεδο «Αναγνωστόπουλου» (1090) στα Διαβατά, είχε σήμερα το απόγευμα στο γραφείο του στην Π.Κ.Μ., ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Οι συναντήσεις έγιναν παρουσία του Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρου Κυρίζογλου, ενώ στη συνάντηση με τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής παρόντες ήταν και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Γερακίνα Μπισμπινά και Κώστας Γιουτίκας.
Τόσο ο κ. Παπαδόπουλος, όσο και τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής ενημέρωσαν για τις θέσεις τους τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και συζήτησαν μαζί του τα ζητήματα του προσφυγικού, στην κατεύθυνση της αναζήτησης υλοποιήσιμων και αποδεκτών λύσεων για τη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης των προσφύγων στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.
«Ήρθα για να ενημερώσω τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, μετά τη συνάντησή μου με την ΠΕΔΚΜ, για το σχεδιασμό της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος, ειδικά στην Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την περιοχή της Αττικής και της Θεσσαλονίκης προβλέπει την ανάπτυξη δύο κέντρων φιλοξενίας προσφύγων. Ακούσαμε τις προτάσεις των Δημάρχων και του Περιφερειάρχη ως προς πιθανούς εναλλακτικούς χώρους κέντρων φιλοξενίας. Θα τους μεταφέρουμε στην κυβέρνηση και θα προσπαθήσουμε να είμαστε σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας από την πλευρά του εξέφρασε την αντίθεσή του με τρεις από τις προτάσεις εναλλακτικών χώρων που είναι εντός του αστικού ιστού της πόλης της Θεσσαλονίκης και πρότεινε την ανάπτυξη κέντρου μετεγκατάστασης σε τμήμα του 561 Τάγματος Πεζικού της Θέρμης.
Όπως δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας, «παρουσίασα τη θέση της ΠΚΜ ως προς τον τόπο που θα πρέπει να γίνει το κέντρο μετεγκατάτασης προσφύγων. Ξεκαθάρισα στον Γενικό Γραμματέα ότι σε καμιά περίπτωση η ΠΚΜ δεν συμφωνεί να γίνει αυτό το κέντρο εντός του αστικού ιστού. Άρα με χώρους όπως το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το παλιό 424 ΓΣΝΕ ή το κτίριο της ΥΦΑΝΕΤ στην Τούμπα, που προτάθηκαν από συγκεκριμένο δήμαρχο η Περιφέρεια δεν συμφωνεί. Εμείς προτείνουμε και συμφωνούμε να γίνει το κέντρο σε τμήμα του στρατοπέδου 561 ανατολικά της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή της Θέρμης. Ενημερώθηκα επίσης για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης αναφορικά με το προσφυγικό, αλλά και για το σχεδιασμό της σε περίπτωση που κλείσουν τα βόρεια σύνορα της χώρας. Μετέφερα όμως και τη δυσαρέσκειά μου για το γεγονός ότι δεν προηγήθηκε διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες. Δεν είναι δυνατόν να λαμβάνονται τόσο σημαντικές αποφάσεις ερήμην και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, όπως στην περίπτωση των Διαβατών. Έστω και τώρα έγινε καθυστερημένα η ενημέρωση και ο διάλογος με την κυβέρνηση και χαίρομαι που με την πρόταση της ΠΚΜ συμφωνούν και οι δήμαρχοι της περιοχής».

Ακολούθησε η συνάντηση του Περιφερειάρχη με τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, τα οποία του παρέδωσαν υπόμνημα με τις θέσεις τους.
Ο κ. Τζιτζικώστας ενημέρωσε τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής για τη συζήτηση που είχε με τον κ. Παπαδόπουλο και υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση κατάλαβε έστω και καθυστερημένα ότι έπρεπε να γίνει διάλογος με την Αυτοδιοίκηση και την τοπική κοινωνία για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως η δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης. Ασφαλώς και οι δεσμεύσεις της χώρας πρέπει να υλοποιηθούν, από τη στιγμή που υπάρχει και ζήτημα παραμονής της χώρας στη συνθήκη Σένγκεν, αλλά σε καμιά περίπτωση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας. Εξέφρασα την άποψη της ΠΚΜ, που είναι το κέντρο αυτό να γίνει σε τμήμα του 561 Τ.Π. στη Θέρμη. Η θέση μου είναι ξεκάθαρη, όπως ξεκάθαρη είναι και η αντίθεσή μου σε τρία σημεία που προτάθηκαν εντός του αστικού ιστού της Θεσσαλονίκης. Θεωρώ ότι ο χώρος μετεγκατάστασης προσφύγων πρέπει να γίνει εκτός αστικού ιστού, τόσο για τη διευκόλυνση των προσφύγων, όσο και για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών».
Ο κ. Κυρίζογλου τόνισε: «Ενημέρωσα τον Περιφερειάρχη για τις θέσεις του πρώτου βαθμού Αυτοδιοίκησης. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας διαιρέσει. Είναι μια από τις λίγες περιπτώσεις που υπάρχει ομοφωνία όλων των Δημάρχων και της ΠΚΜ. Πρέπει η κυβέρνηση να αξιοποιήσει αυτή την ομοφωνία της Περιφέρειας, της ΠΕΔΚΜ και του τοπικού Δημάρχου Θέρμης, να παραχωρήσει τμήμα του στρατοπέδου 561 στη Θέρμη και να μην παίξει το παιχνίδι της… πινακωτής».
Η εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής, Αναστασία Γεωργιάδου, επισήμανε: «Χαιρετίζουμε την ομόφωνη απόφαση των Δημάρχων, με την οποία απορρίπτεται ως χώρος μετεγκατάστασης το στρατόπεδο των Διαβατών και προτείνονται πιο κατάλληλες θέσεις. Εμείς δεν προτείνουμε θέσεις. Εμείς αντιστεκόμαστε στην επιβολή ενός τέτοιου κέντρου στην περιοχή μας, χωρίς να προηγηθεί διάλογος. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής και η ανθρωπογεωγραφία της δείχνουν ότι αυτός ο χώρος στα Διαβατά δεν είναι κατάλληλος για την ασφάλεια και την υγεία, τόσο των προσφύγων, όσο και των κατοίκων. Ευχαριστούμε τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για τη θέση που πήρε και εμείς θα είμαστε εκεί μέχρι να γίνει οριστική ανάκληση της αρχικής επιλογής της κυβέρνησης».

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
Image CAPTCHA
Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.