Είστε εδώ

Σε πανελλήνια σύσκεψη οι αγρότες της Πέλλας

04/03/2016

Με νέα πανελλήνια σύσκεψη απαντούν οι αγρότες σε όσους τους «κατηγορούν» ότι τελικώς «αποχώρησαν από τα μπλόκα» και «έκαναν πίσω, μετά από κάποια σημεία των προτάσεων του Πρωθυπουργού». Η πανελλήνια σύσκεψη, στην οποία θα συμμετέχουν και οι Αγροτικοί Σύλλογοι από τον Νομό Πέλλας, μαζί με τις Συντονιστικές των Μπλόκων που υπήρξαν, πρόκειται να γίνει, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες του «Πέλλα24», στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.
Στην σύσκεψη αυτή θα καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις των αγροτών, που δεν αποκλείεται να έχουν την μορφή της τελευταίας αιφνίδιας δράσης του αποκλεισμού και διαμαρτυρίας που έγινε στην Θεσσαλονίκη, με κατάληξη στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Βέβαια, στο σημείο αυτό, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο αγώνας των αγροτών δεν ήταν «αναίμακτος». Με όλα τα μπλόκα και τις κινήσεις που ακολούθησαν (κατά την ίδια γραμμή που ακολούθησαν και Μπλόκα σε κεντρικό επίπεδο, όπως η «Πρωτοβουλία») διαφώνησαν τα μέλη της Συντονιστικής του Μπλόκου Γυψοχωρίου (όπως είχαμε γράψει τότε). Έτσι, υπάρχει ένα σημείο «ραγισμένο», έστω και μικρής έκτασης, αφού, κακά τα ψέματα, ούτε σε μια τέτοια ύστατη στιγμή δεν εδέησε ο αγροτικός κόσμος να ενωθεί πλήρως! Και αυτό θα κοστίσει και στη συνέχεια και θα κοστίσει και με το ασφαλιστικό και με το φορολογικό και αυτό να το θυμάστε.

Πάντως, για το θέμα της αποχώρησης τους οι αγρότες της Πέλλας, τα μπλόκα συγκεκριμένα των αγροτών, εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Μετά από 40 ημέρες στους δρόμους, με δράσεις κατά των δύο νομοσχεδίων, Φορολογικού και Ασφαλιστικού, με παρουσία σε όλες τις συσκέψεις των μπλόκων όλης της χώρας, αποφασίσαμε ομόφωνα η Συντονιστική επιτροπή των μπλόκων του Νομού Πέλλας, σε σύσκεψη που έγινε το βράδυ τις 27ης Φεβρουαρίου 2016 να αποχωρήσουμε, προσωρινά, από τους δρόμους.
Το ίδιο αποφασίστηκε από τους περισσότερους συναδέλφους των μπλόκων ανά την Ελλάδα. Η αποχώρηση, όμως, δεν σημαίνει ότι παρατάμε και τον αγώνα. Δηλώνουμε ότι όταν κατατεθούν προς ψήφιση στην Βουλή τα δύο νομοσχέδια, όλοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της χώρας θα αποφασίσουμε τις περαιτέρω δράσεις με ακόμη πιο δυναμική παρουσία, ενωμένοι και συντονισμένοι.
Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό, στις 22 Φεβρουαρίου 2016, δεν απέφερε, στο σύνολο των αιτημάτων, το επιθυμητό αποτέλεσμα με τα περισσότερα μέτρα της κυβέρνησης να οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην ύφεση και κυρίως σε καταστροφή του παραγωγικό ιστού της χώρας. Είδαμε, εν μέρει, να απαλύνεται λίγο η κατάσταση στο φορολογικό, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να δεσμεύεται για το αφορολόγητο, χωρίς όμως να αφαιρεί τους συντελεστές πάνω από το 13% στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Στο ασφαλιστικό βλέπουμε ότι δεν υπήρξε καμία ουσιαστική αλλαγή. Στο κόστος παραγωγής δεν έγινε δεκτή η επαναφορά του συντελεστή ΦΠΑ στο 13%, αν και το αίτημα εξαρχής ήταν ο ΦΠΑ των αγροεφοδίων να πάει στο 8%. Στο θέμα του αφορολόγητου πετρελαίου υπήρξε αρνητική στάση εξ αρχής και σε ότι συζητήθηκε αναφορικά με το κόστος παραγωγής δόθηκαν μόνο υποσχέσεις. Όσον αφορά το αίτημα μας για τον προσδιορισμό του κατ’ επάγγελμα αγρότη η κυβέρνηση στάθηκε στο 51% των αγροτικών εισοδημάτων με την δική μας πλευρά να ζητάει το 61%.
Για όλους αυτούς τους λόγους, δηλώνουμε ότι ο δίκαιος αγώνα μας, που για πρώτη φορά βρήκε συμπαραστάτη του όλη την κοινωνία θα συνεχιστεί και με άλλες δράσεις όπου και όταν αυτό χρειαστεί. Το κλείσιμο των δρόμων δεν έγινε «ελαφρά τη καρδία». Όλοι μας γνωρίζουμε την ταλαιπωρία που υφίσταται ο συμπολίτης μας και οφείλουμε και μία συγνώμη. Παρ’ όλα αυτά, για πρώτη φορά ίσως, η κατανόηση του κόσμου ήταν και ένα επιπλέον κίνητρο για την διάρκεια αυτών των κινητοποιήσεων αφού, εκτός ολίγων εξαιρέσεων, οι πολίτες μας παρότρυναν στον αγώνα μας. Σημειώνουμε ακόμη ως μοναδικό κεκτημένο την από κοινού εκδήλωση διαμαρτυριών με τους περισσότερους επαγγελματικούς φορείς της χώρας.
Είμαστε σε εγρήγορση και αναμένουμε ακόμη και οι λιγοστές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού να γίνουν πράξη. Γνωρίζουμε ότι τα ανοιχτά θέματα είναι πολλά, όπως το ασφαλιστικό, που καίει άπαντες και θα επιμείνουμε μέχρι τέλους
».

Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων Ν. Πέλλας (Μπλόκα: Μαυροβουνίου, Αλυσίδας Βεγορίτιδας, Μεσημερίου Έδεσσας, Μελισσίου Γιαννιτσών, Σέρβικη Γέφυρα Γιαννιτσών, Αψάλου και Αγροτικός Σύλλογος Αλμωπίας)

 

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
Image CAPTCHA
Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.

Κοινοποίηση