Είστε εδώ

Αγρότες: σκούρα τα πράγματα

15/03/2016
Για τα ζητήματα της επιστροφής του «πακέτου Χατζηγάκη», καθώς και για τις άσχημες καιρικές συνθήκες και τα αποτελέσματά τους έκανε δηλώσεις στo Πέλλα  24 ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας Νίκος Δημητριάδης
Σκούρα τα πράγματα από την διαπραγμάτευση που τρέχει σχετικά με το φορολογικό των αγροτών (όπως και όλων των άλλων επαγγελμάτων), μιας και οι λεγόμενοι «Θεσμοί» δείχνουν πολύ σκληρή στάση, με την Κυβέρνηση να συνεχίζει να μην μπορεί να διεκδικήσει κάτι ουσιαστικό. Κοντά σ’ αυτό έρχεται να δέσει το…γλυκό για τους αγρότες με την επιστροφή των χρημάτων από το «πακέτο Χατζηγάκη», που θεωρήθηκε «κρατική ενίσχυση», 6 χρόνια μετά, και με τη βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Θέμα που προκύπτει, σε σύνδεση και μ’ αυτό, είναι και το θέμα του καιρού, των συνεχών και ισχυρών κατά διαστήματα, βροχοπτώσεων, οι οποίες σε «φυσικά πλαίσια» αναμένεται και προβλέπεται ότι θα προκαλέσουν ζημίες. Άσχημος καιρός σημαίνει ζημιές στις καλλιέργειες, αυτό σημαίνει αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και εκεί ερχόμαστε και πάλι στον κανονισμό που πρέπει να αλλάξει.
Για τα ζητήματα της επιστροφής του «πακέτου Χατζηγάκη», καθώς και για τις άσχημες καιρικές συνθήκες και τα αποτελέσματά τους έκανε δηλώσεις στo Πέλλα  24 ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας Νίκος Δημητριάδης.

 
ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΒΡΟΥΝ, ΑΛΛΑ…
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών διέρρευσε, σύμφωνα με πληροφορίες εξ Αθηνών, ότι υπάρχουν πιθανότητες να μην πάει η φορολογία στο 20% για τα εισοδήματα του 2016 σε μια δόση, αλλά αυτό να γίνει με σκαλοπάτια, ωστόσο και πάλι οι δανειστές δεν έχουν συμφωνήσει ακόμη απολύτως στην πρόταση της κυβέρνησης για μια μικρή αύξηση φέτος από το 13% στο 15% και στη συνέχεια σταδιακή αύξηση έως το 26% σε ορίζοντα χρόνου 5ετίας ώστε να εξισωθούν με τους ελεύθερους επαγγελματίες. Την ίδια στιγμή εμπόδιο παραμένει το αφορολόγητο όριο. Οι δανειστές ζητούν τη δραστική μείωσή του, ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση. Το οικονομικό επιτελείο κατέθεσε την αντιπρόταση για την απαίτηση των δανειστών να μειωθεί το έμμεσο αφορολόγητο όριο από τις 9.545 ευρώ στις 7.000 ευρώ, η οποία εξετάζεται από τα τεχνικά κλιμάκια. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, «εμείς κοιτάμε να μην μειωθεί το αφορολόγητο, αλλά εάν μειωθεί κατά 100-200 ευρώ θα είναι επιτυχία». Επίσης, φέρεται να υπάρχει διχογνωμία για το σημείο που θα εφαρμοστούν οι αυξημένοι φορολογικοί συντελεστές (η κυβέρνηση ζητά να εφαρμοστούν για τα εισοδήματα από 30.000 ευρώ και πάνω - αντίθετα, οι εκπρόσωποι των θεσμών προτείνουν αυτό να αφορά και στα χαμηλότερα εισοδήματα). Όλα αυτά με τις συζητήσεις να συνεχίζονται, για να υπάρξει μία κατάληξη έως και την Παρασκευή της εθνικής επετείου 25 Μαρτίου. Για όλα αυτά υπάρχει αναμονή από όλους, όπως και από τους αγρότες, που είναι εξαιρετικά δύσκολο να δουν τις προτάσεις του Πρωθυπουργού από την τελευταία τους συνάντηση να υλοποιούνται. Όπως και κάτι ακόμη. Το εάν θα αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις, τώρα που υπάρχουν και οι συνεχείς βροχοπτώσεις, δίνοντας ένα πρώτο τεστ για το αν υπάρχει πραγματικά πρόθεση για κάτι τέτοιο.

ΚΑΚΟΣ ΧΑΜΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΓΑ…
Πιο συγκεκριμένα, όπως σημείωσε στο Πέλλα 24 ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας Νίκος Δημητριάδης, «υπάρχει μεγάλος κίνδυνος λόγω των βροχοπτώσεων να υπάρξουν ζημίες, μόλις ο καιρός φτιάξει και βγάλει απότομα ξαστεριά». Αυτό σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή κινδυνεύουν και αναμένεται ζημιά, παρά την ευχή των αγροτών «να μην συμβεί τίποτα και να έχουμε κανονικά παραγωγή», σε ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα και κυρίως άμεσα στα αχλάδια που η καλλιέργεια τους βρίσκεται στα…ντουζένια της αυτήν ακριβώς την εποχή. «Τώρα επανερχόμαστε σ’ αυτό που λέγαμε, ότι δηλαδή πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, για να μπορούν να δοθούν πραγματικές αποζημιώσεις. Αλλιώς τι θα κάνουμε εάν υπάρξει ζημία και περιμένουν να διαπιστωθεί 15 μέρες μετά. Δηλαδή 15 μέρες πριν και μετά η ζημιά μικραίνει ή μεγαλώνει, δεν μπορούμε να το καταλάβουμε αυτό», σημείωσε ο κ. Δημητριάδης, αφήνοντας καθώς φαίνεται το περιθώριο της κίνησης των αγροτών επ’ αυτού, ειδικά μέσα στους επόμενους δυο μήνες. «Δεν είναι βαμβάκι η δεντροκαλλιέργεια, να το βάλεις όποτε είναι η κατάλληλη στιγμή. Τι θα πεις το φυτό, μην μεγαλώνεις τώρα και περίμενε αργότερα; Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος.
Πάντως, υπάρχουν χωράφια προς την περιοχή του Λουδία (στο μηδέν και στη διασταύρωση της γέφυρας προς Αλεξάνδρεια και προς Βέροια) δεν θυμίζουν με τίποτα χωράφια αλλά λίμνες. Σε πολλά σημεία μάλιστα δεν φαίνεται καν ότι υπάρχει αγροτεμάχιο από κάτω! Όλα αυτά πώς θα τα «δει» ο ΕΛΓΑ, πώς θα εφαρμόσει και τι ακριβώς στον άδικο κανονισμό που υπάρχει; Έχουν πάει οι ιθύνοντες εκεί μέσα στη βροχή όπως εμείς για ρεπορτάζ, για να δουν τι συμβαίνει; Πονάει η ψυχή του…τεχνοκράτη; Περιμένουμε απαντήσεις.

…ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΟΥ «ΠΑΚΕΤΟΥ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗ»
Όσον αφορά την επιστροφή των χρημάτων που ζητάται από την Ελλάδα, μετά την αποτυχία της έφεσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το «πακέτο Χατζηγάκη» (που θεωρήθηκε κρατική ενίσχυση από τας Ευρώπας της «αλληλεγγύης») ο κ. Δημητριάδης σχολίασε πως «μας πήραν όλα τ’ άλλα, μας παίρνουν και την ουρά». Σχολιάζοντας το γεγονός σημείωσε ότι «λένε πως θα κρατηθούν από τις αποζημιώσεις σταδιακά. Και εδώ είναι το λεπτό σημείο: Ακόμα και αν οι πληρωμές αφορούσαν πραγματικά καταστροφές στις καλλιέργειες, και μόνο το γεγονός ότι εκταμιεύτηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι δικαιούχοι δεν είχαν καταβάλει ανάλογες εισφορές στον ΕΛΓΑ, ώστε να δικαιούνται αποζημίωσης, τις καθιστά σε κάθε περίπτωση παράνομες, όπως επισημαίνεται στο επίσημο ανακοινωθέν. «Πρέπει να διαχωριστεί όμως ποιοι πήραν πραγματικές αποζημιώσεις για ζημίες ενώ πλήρωσαν και ποιοι πήραν αυτό που ονομάζουν “κρατική ενίσχυση”, αφού έτσι θεωρείται. Αυτό πρέπει να ξεκαθαριστεί γιατί αλλιώς θα υπάρξει χάος με το θέμα», σημείωσε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας.

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
Image CAPTCHA
Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.