Είστε εδώ

Συνάντηση Σηφάκη με καθαρίστριες σχολείων

11/02/2018
Συνάντηση Σηφάκη με καθαρίστριες σχολείων

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10/02/18 συνάντηση του βουλευτή Γιάννη Σηφάκη στο Εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών με το Σωματείο Καθαριστριών Σχολικών Μονάδων στον Δήμο Πέλλας, εν όψει της απεργίας του κλάδου στις 12 Φεβρουαρίου 2018.
Παρόντες στην συνάντηση ήταν η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεανώ Ζουρνατζίδου, ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας Παναγιώτης Κυριακούλιας και ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γιώργος Βουδούρης.

Στην συνάντηση αναλύθηκαν τα σοβαρά προβλήματα των καθαριστριών που εργάζονται με «μίσθωση έργου» με πολύ μικρή αμοιβή και χωρίς δικαιώματα, ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Οι εργαζόμενοι αυτοί είναι περί τους 9000 πανελλαδικά.
Οι συμβάσεις τους είναι 10μηνες και ασφαλίζονται με κοινά ένσημα, ενώ οι αντίστοιχοι συνάδελφοι τους που έχουν προσληφθεί με άλλον τρόπο παίρνουν βαριά και ανθυγιεινά ένσημα. Ακόμη δεν εξασφαλίζουν κάποια «σιγουριά» ότι θα δουλέψουν και τα επόμενα χρόνια, ενώ πληρώνονται μέσω του ΙΝΕΔΙΒΙΜ κάθε τετράμηνο.

Τα αιτήματα των καθαριστριών (που υποστηρίχθηκαν από το Εργατικό Κέντρο και την Ομοσπονδία) είναι:

  • Μόνιμη, πλήρη και σταθερή εργασία με αορίστου χρόνου συμβάσεις και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Αξιοπρεπείς αμοιβές και επαναφορά όλου του κλάδου στα ΒΑΕ.
  • Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας με τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας- Χορήγηση των εκ του νόμου προβλεπόμενων Μέσων Ατομικής Προστασίας.
  • Έγκαιρη και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών και ομαλοποίηση των πληρωμών (όχι κάθε τετράμηνο αλλά στο δίμηνο ή κατά μήνα).
  • Καμιά μείωση αιθουσών, καμιά απόλυση.

Ο βουλευτής αφού εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του στα δίκαια αιτήματα του κλάδου ανέλυσε τους περιορισμούς που υπάρχουν στις προσλήψεις λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να εξασφαλίσει και να διορθώσει ότι είναι δυνατόν (σε αυτές τις συνθήκες). Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προκήρυξη περί των 9000 θέσεων μόνιμων θέσεων καθαριότητας στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των Δήμων που τώρα πραγματοποιείται.

Δεσμεύτηκε να συζητήσει το θέμα αυτό με το Υπουργείο Εσωτερικών. Το θέμα είναι ήδη γνωστό στον Υπουργό Πάνο Σκουρλέτη που έχει καλή πρόθεση να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατόν.
Θα συζητήσει μαζί του την δυνατότητα να γίνονται διετείς συμβάσεις (αντί ετήσιες) για να μην είναι οι καθαρίστριες όμηροι των εκάστοτε Δημοτικών Διοικήσεων κατ’ έτος. Ακόμη θα συζητήσει μαζί του το θέμα με τα μέσα ατομικής προστασίας (γάλα κλπ).
Για την άμεση βελτίωση της κατάστασης ο βουλευτής δεσμεύτηκε να ζητήσει από το Υπουργείο Εργασίας για την δυνατότητα τα ένσημα των καθαριστριών με μίσθωση έργου να μην είναι κοινά αλλά βαρέα και ανθυγιεινά και στον Υπουργείο Παιδείας την δυνατότητα «ομαλοποίησης» της πληρωμής αντί των τεσσάρων μηνών που είναι σήμερα στους δύο μήνες ή κατά μήνα.

Ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας, αφού ενημέρωσε διεξοδικότερα για τα προβλήματα όλου του κλάδου των καθαριστριών, ανέφερε την καλή προαίρεση του Υπουργείο Εσωτερικών στις επαφές της Ομοσπονδίας με τον Υπουργό Πάνο Σκουρλέτη, ανέφερε ότι για πρώτη φορά από το 2007 τώρα έγιναν κάποιες αυξήσεις (έστω και μικρές) στις καθαρίστριες και ζήτησε από τον βουλευτή την βοήθεια του στις κατευθύνσεις που προαναφέρθηκαν.

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
Image CAPTCHA
Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.

Κοινοποίηση