Είστε εδώ

800 πρόσφυγες σε 120 σκηνές

21/03/2016
Όλα όσα είπαν στη συνέντευξη τύπου ο Βουλευτής Πέλλας Γιάννης Σηφάκης και ο Δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος.
Οι άγνωστες αποκαλύψεις για το θέμα και οι απαντήσεις στις έντονες φήμες.

 
Συνέντευξη τύπου για το προσφυγικό πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο Πέλλας, στα Γιαννιτσά, με αφορμή τη δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στα παλαιά Δημοτικά Σφαγεία Γιαννιτσών, ένας χώρος που αναμένεται να υποδεχτεί εκ πρώτης έως και 800 άτομα για προσωρινή φιλοξενία. Το «προσωρινή» βέβαια εναπόκειται στις «διαθέσεις» νέων συμφωνιών ή την εφαρμογή των ήδη υπαρχόντων, καθώς και στη «διάθεση» που θα επιδείξει ο προσφυγικός πληθυσμός, καθώς όπως και να ‘χει η «πυξίδα» του δείχνει Ειδομένη και φυγή από την Ελλάδα, δηλαδή το σημείο όπου ξέρουν πως είναι τα σύνορα και επιθυμούν να περάσουν στην Κεντρική Ευρώπη. Κατ’ ουσίαν έφτασε η ώρα για να γίνει γεγονός όλο αυτό που καθημερινά έδινε τροφή σε ένα όργιο φημών σε ολόκληρη την πόλη και τις δημοτικές ενότητες.

Η εισήγηση του Γιάννη Σηφάκη
«Έχει γίνει μία σημαντική προσπάθεια από την Κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί το θέμα της ροής των προσφύγων στην χώρα μας. Η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος είναι θέμα όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο σύνολο της. Οι μονομερείς ενέργειες πρέπει να σταματήσουν, αλλιώς η Ευρώπη μπαίνει σε μία δίνη που δοκιμάζεται η ενότητα της», σημείωσε εξ αρχής στην εισήγησή του ο Βουλευτής Πέλλας Γιάννης Σηφάκης, περιγράφοντας γενικότερα το ζήτημα. Αμέσως μετά πήγε στην Ειδομένη, όπου κατά κάποιο τρόπο αποκάλυψε πως «γίνεται μία προσπάθεια να πειστούν οι άνθρωποι που βρίσκονται στην Ειδομένη ότι επειδή εκεί οι συνθήκες είναι απαράδεκτες μπορούν να φιλοξενηθούν σε Κέντρα στα οποία είναι καλές οι συνθήκες. Όπως και αυτοί που βρίσκονται στα νησιά και στο λιμάνι του Πειραιά». Έτσι διαπιστώνουμε ότι ο πληθυσμός που από στιγμή σε στιγμή μπορεί να βρεθεί στα παλαιά Δημοτικά Σφαγεία Γιαννιτσών και αργότερα σε όλο τον Νομό, θα είναι από Ειδομένη, νησιά και τον Πειραιά, η κατάσταση στο λιμάνι του οποίου είναι επίσης θλιβερή.
Αυτό που προκάλεσε κάποια εντύπωση ήταν η «δικαιολογημένη», όπως την χαρακτήρισε, «αντίδραση των κατοίκων των Γιαννιτσών για το Στρατόπεδο “Φιλιππάκου”», μιας και ο χώρος όπως είπε «επιλέχθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη». «Είδατε όσα έγιναν στα Άθυρα και αλλού», ανέφερε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που και εκεί υπήρξαν αντιδράσεις από τους κατοίκους αλλά και από τις εθελοντικές οργανώσεις, λόγω της ακαταλληλότητας του χώρου. «Αυτό που έδωσε λύση είναι το ότι υπήρξε στενή συνεργασία με τον Δήμο Πέλλας, με την Αντιπεριφέρεια Πέλλας, με την αρμόδια Επιτροπή που δημιουργήθηκε σε κεντρικό επίπεδο, φτάνοντας όλο αυτό στον χώρο των Σφαγείων έξω από τα Γιαννιτσά». Όπως ανέφερε «οι διαδικασίες προχωρούν γρήγορα, η συμβολή του Δήμου είναι μεγάλη γιατί ο χώρος ανήκει σε δημοτική επιχείρηση και υπήρχε η δράση της μεταφόρτωσης ανακυκλώσιμων υλικών, η οποία θα μεταφερθεί σε άλλο χώρο. Η πλευρά του Στρατού κάνει επίσης γρήγορες ενέργειες, για να είναι ο χώρος έτοιμος». Όπως πληροφόρησε ο κ. Σηφάκης όλα θα είναι έτοιμα σε πολύ λίγες μέρες (νερό, ρεύμα), ενώ η ολοκλήρωση του στησίματος προβλέπει 120 σκηνές και παιδική χαρά. Ο χώρος επιλέχθηκε διότι είναι πάνω σε επαρχιακή οδό και οι ανάγκες μπορούν να διεκπεραιωθούν πιο εύκολα, όπως και η όποια μεταφορά του κόσμου (όπως με αστικά λεωφορεία). Ολοκληρώνοντας την εισήγηση του ο κ. Σηφάκης αναφέρθηκε στις αντιδράσεις με τα οργώματα και τις γουρουνοκεφαλές, για τις οποίες είπε πως «εύχεται να μην ξαναγίνουν γιατί αμαυρώνουν την εικόνα της περιοχής, η οποία δεν είναι η πραγματική, μιας και ομάδες Εθελοντών δρουν όλο αυτό το διάστημα αλληλέγγυα, δείχνοντας το πραγματικό πρόσωπο των κατοίκων της Πέλλας». «Όλα θα προχωρήσουν αρκεί να υπάρχει σύνεση, ψυχραιμία και ουσιαστική συνεργασία για να προχωρήσει η δομή που δημιουργείται».

Τι είπε ο Γρηγόρης Στάμκος
Ο Δήμαρχος Πέλλας στην αρχή της εισήγησης του έδωσε το κλίμα που επικράτησε με το πρώτο άκουσμα της δημιουργίας Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων, και το οποίο «δημιούργησε σοκ σε όλους με την πρώτη επιλογή για το Φιλιππάκου, αφού είχε ειπωθεί τότε ότι πρόκειται να έρθουν 20.000 άτομα»!
«Προφανώς, αυτοί που επέλεξαν τον χώρο δεν είχαν ιδέα για τι ακριβώς πρόκειται και ποιος ο ρόλος που παίζει. Και γι’ αυτό οι ήπιες αντιδράσεις ήταν δικαιολογημένες. Δεν μιλώ για τις ακραίες, αλλά για τις ήπιες αντιδράσεις», σημείωσε ο Δήμαρχος. «Ο Δήμος Πέλλας κλήθηκε να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα, ένα σημείο στο οποίο έπρεπε να βάλει κι αυτός πλάτη. Με συζήτηση και συνεννόηση και μετά από μια σειρά προτάσεων ο Στρατός, που είναι αυτός που επιλέγει τους χώρους κι όχι οι Δήμοι, έκρινε ότι ο χώρος των παλαιών Σφαγείων είναι ο καταλληλότερος. Σύντομα θα είναι έτοιμος να υποδεχτεί κόσμο», επισήμανε ο κ. Στάμκος, προσθέτοντας πως «ο Δήμος σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς, που έχουν δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον τους, θα υποστηρίξει τη δομή, όπως πιστεύω ότι θα υπάρχει και η υποστήριξη της κοινωνίας ευρύτερα, γιατί πιστεύω ότι υπάρχει αλληλεγγύη». Διευκρίνισε βέβαια πως «ο Δήμος Πέλλας συνδράμει, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει απεριόριστα και ανεξέλεγκτα».
Ο Δήμαρχος Πέλλας πληροφόρησε πως «ο χώρος μπορεί να φιλοξενήσει έως και 800 ανθρώπους», ενώ επίσης διευκρίνισε πως «μας ενδιαφέρει η πληθυσμιακή σύνθεση των ατόμων που θα έρθουν. Θέλουμε γυναίκες και παιδιά, θέλουμε να έρθουν οικογένειες σ’ αυτό το “μεσαίο χωριό” που θα δημιουργηθεί». Στα τεχνικά ζητήματα ο Δήμαρχος είπε πως «υπάρχει η μεγάλη συμβολή του Στρατού, που έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες. Ο καλός συντονισμός θα βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση του χώρο. Σε κάθε πάντως περίπτωση οι όποιες επιπλέον προϋποθέσεις ή επιπτώσεις θα πρέπει να είναι σε εκείνο το σημείο που δεν θα μας βγάζουν από το υπάρχον πρόγραμμα». Σημαντικό σημείο και έμμεσο «καρφί» για τους υπόλοιπους Βουλευτές ήταν η υπογράμμιση του Δημάρχου πως «με τον κ. Σηφάκη είχαμε ουσιαστική συνεργασία, δια ζώσης και όχι μεταξύ δελτίων τύπου και γι’ αυτό αποφασίσθηκε η κοινή συνέντευξη τύπου».

Πόσο καιρό θα μείνουν;
Μετά από τις εξηγήσεις και τις περιγραφές για το τι έγινε και τι θα γίνει υπήρξαν ερωτήματα από πλευράς των παριστάμενων εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης του Νομού. Στο ερώτημα του Πέλλα 24 κατ’ αρχήν για το πόσο καιρό θα φιλοξενηθούν τα άτομα που θα έρθουν, απαντήθηκε από πλευράς του Γ. Σηφάκη πως «ανά 4-5 μήνες θα αλλάζουν τα πρόσωπα, θα φεύγουν οι διαμένοντες και θα έρχονται άλλοι. Πρόκειται για μία διαδικασία η οποία προβλέπεται ότι θα κρατήσει 2-3 χρόνια». Ο Δήμαρχος Πέλλας από την πλευρά του σημείωσε πως «πολλά εξαρτώνονται και από τι θα αποφασίζει και θα προχωρά η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στο τι θα κάνουν οι διαμένοντες στο Κέντρο Φιλοξενίας. Όλοι έχουν “πυξίδα” την Ειδομένη».
Το πολιτικό κόστος
Πάντως, όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος «επιλέχθηκε τελικά οι πρόσφυγες να μην είναι κοντά σε κανέναν, αλλά και δίπλα μας. Εκείνο που θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε ως Δημοτική Αρχή είναι να είμαστε χρήσιμοι όπως όλα αυτά τα χρόνια. Δεν πράττουμε βάση των ψήφων που πήραμε. Τολμάμε υπεύθυνα και έχουμε άποψη».
Εθνικό το θέμα
«Είναι εθνικό θέμα και δεν χωρούν ψηφοθηρικές επιλογές», πρόσθεσε ο κ. Σηφάκης από την πλευρά του και έριξε μομφή σε συναδέλφους του Βουλευτές της Πέλλας (με στόχευση τον κ. Καρασμάνη ή και τον κ. Σαχινίδη) λέγοντας (και ερωτώντας) πως «είναι άποψη αυτή που ανέφερε πως δεν έχει χώρους η Πέλλα; Είναι αυτό υπεύθυνη στάση, όταν καλούμαστε να συμβάλλουμε στη διαχείριση ενός εθνικού προβλήματος;».
Αντιπλημμυρικά έργα
Ο κ. Σηφάκης σε ερώτησή μας για το κατά πόσο ο χώρος είναι κατάλληλος, αφού με έντονες βροχοπτώσεις το κομμάτι αυτό του επαρχιακού δρόμου Γιαννιτσών-Χαλκηδόνας γίνεται λίμνη και τα Σφαγεία βρίσκονται δίπλα είπε ότι «αυτό είναι στα υπόψη, αλλά τα φρεάτια που δημιουργούν το πρόβλημα πλέον είναι σε φάση διόρθωσης και σε ότι χρειάζεται», προσθέτοντας πως «είναι μία ευκαιρία να καταφέρουμε χωρίς περαιτέρω διαδικασίες να διαμορφωθεί και το κομμάτι αυτό του δρόμου, κάτι που θα απαιτήσουμε».
Plan B και Plan C
Υπάρχει όμως και Plan B ή ακόμη και Plan C για τον Νομό Πέλλας, καθώς όπως είπε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναμένονται προτάσεις από τους Δήμους Σκύδρας και Έδεσσας να κάνουν προτάσεις για χώρους, χωρίς να αποκλείει άμεσα το Στρατόπεδο Μαργαρίτη στη Σκύδρα και τις κατασκηνώσεις στη Σωτήρα Έδεσσας. Ή άλλους χώρους που θα προταθούν από τους Δήμους (στην Έδεσσα συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα για το θέμα). Όπως προχωρά η διαδικασία ενδιαφέροντος για όσους ιδιώτες έχουν κατοικίες ή ξενοδοχειακές μονάδες που δεν κατοικούνται να δοθούν για να φιλοξενηθούν πρόσφυγες. Γι’ αυτό υπάρχει επιδότηση από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ με ειδικό πρόγραμμα που εκδόθηκε και μάλιστα δίνει… 12 ενοίκια μπροστά!

Face Control στην Πύλη
Όπως και να χει, περαιτέρω πληροφόρηση που έχουμε και αφορά τα παλαιά Δημοτικά Σφαγεία, το πρώτο Κέντρο Φιλοξενίας του Νομού Πέλλας, αναφέρει ότι ο χώρος από την στιγμή που θα έρθουν οι πρώτοι πρόσφυγες θα αστυνομεύεται συνεχώς. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να υπάρξει έξοδος των ανθρώπων που θα διαμένουν στο Κέντρο των παλαιών Δημοτικών Σφαγείων, αλλά θα ελέγχεται αυστηρά ποιος μπαίνει κατά την είσοδο. Απόλυτος έλεγχος σε είσοδο-έξοδο δηλαδή. Από εκεί και πέρα, το ενδιαφέρον έγκειται στην εξέλιξη της όλης υπόθεσης, στη διαχείριση δηλαδή μιας αρχής, που αυτό που συμπεράναμε είναι πως κανείς δεν γνωρίζει το τέλος…

Κοινή Συνέντευξη Τύπου Σηφάκη - Στάμκου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
Image CAPTCHA
Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.