Είστε εδώ

Ζημιές σε νεκταρίνια από τις βροχοπτώσεις

28/06/2018
Νεκταρίνια

Ο Γιάννης Σηφάκης επικοινώνησε με τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ καθώς και με το υποκατάστημα Βέροιας για τις ζημιές από βροχοπτώσεις που χτύπησαν πάλι φέτος τα ροδάκινα και νεκταρίνια. Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ θα ελέγξει άμεσα την ζημιά, θα διερευνήσει τα αίτια για να διαπιστώσει αν η ζημιά είναι εντός του κανονισμού του.

Ο βουλευτής μίλησε σήμερα με τον προσωρινό πρόεδρο του ΣΕΑΣ Νίκο Μηνά και με προέδρους συνεταιρισμών και τοπικών διαμερισμάτων της Πέλλας για την περιγραφή της ζημιάς στα ροδάκινα και τα νεκταρίνια από τις συνεχείς βροχοπτώσεις του τελευταίου χρονικού διαστήματος και ιδιαίτερα των τελευταίων ημερών. Ο Νίκος Μηνάς παρέδωσε στοιχεία βροχής από τους δύο μετεωρολογικούς σταθμούς που έχουν τοποθετηθεί στα Καλύβια με Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το ύψος βροχής που κατεγράφη είναι ιδιαίτερα υψηλό σε σχέση με τον μέσο όρο του μήνα.

Ο βουλευτής πιστεύει ότι είναι σαφές ότι οι έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις την καλοκαιρινή περίοδο οφείλονται σαφώς στην κλιματική αλλαγή.
Έχει την άποψη ότι αυτή η ζημιά πρέπει, σε όποια περίπτωση, να είναι ζημιά που να βρίσκεται μέσα στον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Με βάση την περσινή συζήτηση θα πρέπει ο ΕΛΓΑ να καταλήξει: ή είναι ζημιά που καλύπτεται από τον ισχύοντα κανονισμό του ΕΛΓΑ ή πρέπει να ενταχθεί αυτή η ζημιά στον κανονισμό του ΕΛΓΑ με την σύνταξη αναλογιστικής μελέτης που να υπολογίζει και το κόστος το απαιτούμενου ασφαλίστρου για να καλύπτεται ο αγρότης.

Ακόμη η πολιτεία οφείλει να επιμείνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να υπολογίζει πλέον τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην γεωργία στην στήριξη που παρέχει στα κράτη μέλη.

Ο Γιάννης Σηφάκης θα είναι κοντά στους αγρότες και φέτος για το σοβαρό αυτό θέμα. Παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις για την αποζημίωση της ζημιάς από τις βροχοπτώσεις του Ιουλίου 2017 για τις οποίες υπάρχει η διαβεβαίωση από τον Υπουργό και από τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ ότι θα πληρωθούν εντός του Ιουλίου 2018.

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
Image CAPTCHA
Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.

Κοινοποίηση