Είστε εδώ

Εγκύκλιος του Σεβασμιώτατου κ. Ιωήλ

10/09/2018

Αγαπητοί μου μαθητές και διδάσκαλοι·

Άλλη μια σχολική χρονιά ξεκινά σήμερα με τους αγιασμούς των σχολείων. Η παιδεία και η μάθηση είναι μια πολύ μεγάλη δύναμη. Αν χρησιμοποιηθεί για το καλό, κάνει θαύματα. Αλλάζει τις κοινωνίες προς το καλύτερο και εκμηδενίζει προβλήματα και δυσκολίες. Αν όμως χρησιμοποιηθεί με λάθος τρόπο, μπορεί να βλάψει πολύ τις ανθρώπινες κοινωνίες και γενικά όλο τον κόσμο.
Γι᾿ αυτό και ο μεγάλος άγιος και εθναπόστολός μας Κοσμάς ο Αιτωλός, από όπου περνούσε, κήρυττε στους υπόδουλους Έλληνες να κτίσουν σχολεία. Χάρη σ᾿ αυτόν, σε όλη την ελληνική επικράτεια κτίσθηκαν εκατοντάδες σχολεία.
Ο ίδιος όμως άγιος μεταξύ άλλων έλεγε προφητικά ότι το μεγάλο κακό θα έλθει από τους διαβασμένους, δηλαδή από τους μορφωμένους. Γι᾿ αυτόν τον λόγο όλοι οι διδάσκαλοι και οι μαθητές οφείλουν να κάνουν καλή χρήση της δύναμης της παιδείας. Η επιστήμη και η μόρφωση είναι φως. Αν όμως αυτό το φως δεν πηγάζει από το φως του αληθινού Θεού, που είναι ο Ιησούς Χριστός, τότε καταλήγει να είναι σκοτάδι. Αυτό είναι που ο Κύριός μας Ιησούς είπε: «Πρόσεχε μήπως το φως που έχεις μέσα σου είναι σκοτάδι».

Εύχομαι ειλικρινά, ως Επίσκοπος και Ποιμενάρχης της θεοσώστου Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, σε όλους τους διδασκάλους και παιδαγωγούς, τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων μας, το φως της Σοφίας του Θεού να τους φωτίζει, εμπνέει και μορφώνει, ώστε όλη η ζωή και τα έργα τους να είναι φωτεινά και δημιουργικά.

Προς Θεόν Ευχέτης
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας ΙΩΗΛ

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
Image CAPTCHA
Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.

Κοινοποίηση