Είστε εδώ

630 ευρώ o κατώτατος μισθός

09/01/2019

Έντεκα κατηγορίες επιδομάτων και αμοιβών αυξάνονται µμαζί µε τον κατώτατο μισθό από τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Επίδομα γάμου, «παγωμένες» τριετίες, τακτική επιδότηση ανεργίας, βοηθήματα του ΟΑΕΔ, μισθοί Κοινωφελούς Εργασίας κι άλλων προγραμμάτων επιδοτούμενης απασχόλησης, απολαβές μερικώς απασχολούμενων κ.ά. «συµπαρασύρονται» από τον κατώτατο μισθό διαμορφώνοντας νέο τοπίο στις αποδοχές του ιδιωτικού τομέα.

Η «Επιτροπή Σοφών», που αποτελείται από πέντε εμπειρογνώμονες καθηγητές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, προτείνει στο πόρισμα που παρέδωσε στην υπουργό Εργασίας αύξηση 5% - 10% στον κατώτατο μισθό, δηλαδή αύξηση από 29,3 έως 58,6 ευρώ. Το πόρισμα δεν είναι δεσμευτικό για την εισήγηση της υπουργού Εργασίας προς το Υπουργικό Συμβούλιο, οι κρίσιμες λεπτομέρειες της οποίας θα οριστικοποιηθούν σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Ειδικοί, πάντως, εκτιμούν πως η αύξηση αναμένεται να κλειδώσει κοντά στην περιοχή των 50 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ποσοστιαία αύξηση εντός της περιοχής 7% - 10%. Αυτό σημαίνει πως ο νέος κατώτατος αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στην περιοχή των 630 ευρώ, συμπαρασύροντας μια σειρά από αποδοχές και αμοιβές.


σκίτσο από Το Ποντίκι

 
Όπως γράφει το «Έθνος», το δεύτερο 15/μερο του Ιανουαρίου η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου εισηγείται το ποσό της αύξησης στο Υπουργικό Συμβούλιο και ακολούθως υπογράφει την υπουργική απόφαση, µε την οποία θα αυξηθούν ο βασικός μισθός των 586,08 ευρώ και το βασικό ημερομίσθιο των 26,18 ευρώ, ενώ θα καταργηθεί ο «υποκατώτατος» των 510,95€ που εισπράττουν οι νέοι έως 24 ετών.

Ο νέος μισθός θα ισχύει από την υπογραφή της υπουργικής απόφασης και για το μέλλον, δηλαδή από την 1η Φεβρουαρίου (αν όχι λίγο νωρίτερα, δηλαδή από τα τέλη Ιανουαρίου). Νέα αύξηση πρέπει να αναμένεται το καλοκαίρι του 2020.

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
Image CAPTCHA
Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.

Κοινοποίηση