Είστε εδώ

Ψήφισμα κατά της συμφωνίας των Πρεσπών

14/01/2019

Ψήφισμα κατά της συμφωνίας των Πρεσπών εξέδωσε σήμερα το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, με αυξημένη πλειοψηφία.

Με πρωτοβουλία της περιφερειακής παράταξης της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας «Αλληλεγγύη», το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

Το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας είναι το εξής:

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας στη σημερινή πρώτη συνεδρίασή του, ημέρα Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019, μετά την κύρωσή της “Συμφωνίας των Πρεσπών” από τη Βουλή των Σκοπίων, με απόφασή του εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην επικίνδυνη και εθνικά επιζήμια “Συμφωνία των Πρεσπών”.
Καλεί τα πολιτικά κόμματα και κάθε Βουλευτή ξεχωριστά να καταψηφίσει τη “συμφωνία” αυτή, οπότε κι αν έρθει στη Βουλή των Ελλήνων προς κύρωση.
Το λόγο για ένα τόσο σημαντικό εθνικό ζήτημα θα πρέπει να έχει ο ελληνικός λαός.
Η ιστορικότητα, η ελληνικότητα και η μοναδικότητα της Μακεδονίας είναι αδιαπραγμάτευτη σήμερα και στο μέλλον.

«Η χρονιά δυστυχώς δεν ξεκίνησε καλά. Για το λόγο αυτό στην πρώτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου της χρονιάς προτείνω να γίνει μια συζήτηση εκτός ημερησίας διατάξεως, που θα καταλήξει σε ένα ψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών», είπε ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε το ψήφισμα «πρώτη από μια σειρά πρωτοβουλιών» και ανακοίνωσε ότι μεθαύριο θα έχει συνάντηση με τους δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας, για να καθορίσουν από κοινού τα περαιτέρω βήματα.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Θανάσης Μπασδάνης, είπε: «Είναι μια επιζήμια συμφωνία, που επισημοποιεί την εθνότητα και τη γλώσσα ως "μακεδονική". Από την υπογραφή της και μετά έρχονται τα μεγάλα προβλήματα, μια μεγάλη θύελλα για την περιοχή».

Η επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, τόνισε: «Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στη συμφωνία των Πρεσπών, διότι βοηθάει τα σχέδια των ιμπεριαλιστικών κύκλων και ανοίγει το δρόμο για βαθιές αλλαγές σε όλα τα Βαλκάνια».

Ο περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Βασίλης Ρέβας, εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του στη συμφωνία των Πρεσπών τονίζοντας: «Όσοι σήμερα διαμαρτύρονται γι' αυτή τη συμφωνία κρύβουν το κύριο: ότι δηλαδή καμιά φωνή διαμαρτυρίας δεν ύψωσαν όταν ο Αμερικανός πρέσβης στην περιοχή μας καθημερινά εργαζόταν με θεσμούς όπως η Περιφέρεια για την επίτευξη της κύρωσης αυτής της συμφωνίας».

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
Image CAPTCHA
Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.

Κοινοποίηση