Είστε εδώ

Σαπίζουν στα ψυγεία τα μήλα της Βεγορίτιδας

17/04/2019

Η «Λαϊκή Συσπείρωση Έδεσσας», θεωρώντας υποχρέωσή της σαν δημοτική παράταξη την ενασχόλησή της με τα προβλήματα των δημοτών-αγροτών, και προεκλογικά και μετά τις εκλογές, αναδεικνύει το οξυμένο πρόβλημα με την αδιάθετη παραγωγή μήλων των χωριών της Βεγορίτιδας (Άρνισσα, Παναγίτσα, Ξανθόγια). Οι άλλες παρατάξεις στο Δήμο Έδεσσας συνεχίζουν την ίδια περιοδο τη “μεταγραφολογία” για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων τους με όπλα εκβιασμούς, απειλές και ... ταξίματα.

Δεκάδες τόνοι από την περσινή παραγωγή μήλων των χωριών της περιοχής σαπίζουν στα ψυγεία, περιμένοντας τους εμπόρους που δεν έρχονται, γιατί την ίδια ώρα αυτοί κερδοφορούν με αθρόες εισαγωγές μήλων από άλλες χώρες (Πολωνία, Ουκρανία). Από τη μεριά τους οι μηλοπαραγωγοί της περιοχής και άλλων περιοχών της χώρας επιβαρύνονται και με το επιπλέον κοστολόγιο των «ψυγιάτικων».

Όλη αυτή η κατάσταση δεν έπεσε από τον ουρανό. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ ενάντια στη Ρωσία, με τη σύμφωνη γνώμη και της τότε ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και της σημερινής που αποδέχεται τη συνέχιση της ίδιας τακτικής της ΕΕ και η απάντηση της Ρωσίας είναι το εμπάργκο στις εξαγωγές αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων. Θύματα του ίδιου εμπάργκο είναι και οι εξαγωγές μήλων από Πολωνία-Ουκρανία.

Είναι γνωστό πλέον και στον τελευταίο Έλληνα αγρότη, ότι η παράταση του εμπάργκο είναι καταστροφική για την παραγωγή μας, αφού η πλειοψηφία των ελληνικών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων εξάγονταν στην αγορά της Ρωσίας. Επιπλέον το εμπάργκο έχει συμβάλει στη μείωση των τιμών παραγωγού κάτω από το κόστος παραγωγής, ενώ ποσότητες αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων παραμένουν αδιάθετες για μήνες στα ψυγεία.

Οι μηλοπαραγωγοί της Βεγορίτιδας χρειάζεται να διεκδικήσουν αγωνιστικά αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους, όπως συνέβη και με τους ροδακινοπαραγωγούς από το πρόγραμμα de minimis για τον ίδιο λόγο.

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή της Έδεσσας να βρεθεί δίπλα στους μηλοπαραγωγούς της Βεγορίτιδας, αναδεικνύοντας το πρόβλημα και διεκδικώντας ενίσχυση των πληγέντων παραγωγών.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση Έδεσσας» στέκει στο πλευρό των μηλοπαραγωγών, καλώντας την κυβέρνηση να φροντίσει για την απορρόφηση των ποσοτήτων μήλων και τη διάθεσή τους, με αποζημίωση των παραγωγών, σε κοινωφελείς οργανισμούς. Παράλληλα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αντιλαμβανόμενη επιτέλους τις τεράστιες ζημιές στη παραγωγή & τις εξαγωγές των αγροτοκτηνοτροφικών μας προϊόντων (Ροδάκινα, Βερίκοκα, Μήλα...) να διαχωρίσει τη θέση της από την Ε.Ε. για το εμπάργκο στη Ρωσία και να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε τα ελληνικά προϊόντα να εξάγονται κανονικά στη Ρώσικη αγορά.

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
Image CAPTCHA
Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.

Κοινοποίηση