Είστε εδώ

Από σήμερα μειωμένος ΦΠΑ στα τρόφιμα

20/05/2019

Μειώσεις στις τιμές βασικών προϊόντων στο ράφι, καθώς και υπηρεσιών όπως είναι η εστίαση, το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο αναμένεται να δουν από σήμερα οι καταναλωτές. Πρόκειται για το αποτέλεσμα του φορολογικού πακέτου ελαφρύνσεων άμεσης εφαρμογής που ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Οι παρεμβάσεις φορολογικού χαρακτήρα που τίθενται σε εφαρμογή περιλαμβάνουν:

Τρόφιμα στα ράφια
Τη μετάταξη από συντελεστή ΦΠΑ 24% σε ΦΠΑ 13% για βασικά προϊόντα στα ράφια, όπως είναι τα λάδια, παρασκευάσματα κρεάτων και ψαριών, κακάο, ζύμες, αλάτι, ξύδι, ζάχαρη, προϊόντα δημητριακών, παρασκευάσματα για σάλτσες, παγωτά, παρασκευάσματα για σούπες, ζωμοί και γενικώς τα τυποποιημένα μη νωπά τρόφιμα.

Επίσης, περνούν στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% ο καφές και άλλα δημοφιλή ροφήματα, που διατίθενται από σούπερ μάρκετ κ.λπ. Εφόσον η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ περάσει στο σύνολό της στην τελική τιμή των παραπάνω προϊόντων, τότε θα υπάρξει μια μείωση της τάξης περίπου του 9%.

Για παράδειγμα, η τιμή του τυποποιημένου και συσκευασμένου ρυζιού από 4,70 ευρώ το κιλό θα μειωθεί σε 4,28 ευρώ. Ένα πακέτο μακαρόνια από 0,50 ευρώ αναμένεται να κοστίζει 0,45 ευρώ.

Υπηρεσίες εστίασης
Τη μετάταξη από συντελεστή ΦΠΑ 24% σε συντελεστή 13% των υπηρεσιών εστίασης:
Συγκεκριμένα, μετατάσσεται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και άλλων συναφών με αυτές επιχειρήσεων.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο καφές, τα αναψυκτικά και τα οινοπνευματώδη ποτά παραμένουν σε ΦΠΑ 24%.

Ένας μέσος λογαριασμός σε εστιατόριο για μια τετραμελή οικογένεια υπολογίζεται σήμερα σε περίπου 50 ευρώ. Από αυτά, υπολογίζεται ότι θα υπαχθεί στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ το ποσό των 40 ευρώ, δηλαδή το 80%. Έτσι, με τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ της εστίασης στο 13% ο συνολικός λογαριασμός για μια τετραμελή οικογένεια πρόκειται να μειωθεί από 50 σε 46,5 ευρώ.

Ενέργεια
Το ηλεκτρικό ρεύμα μετατάσσονται από ΦΠΑ 13% σε 6%. Μια μέση διμηνιαία κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος ύψους 100 ευρώ θα περιοριστεί λόγω της μείωσης στα 93,80 ευρώ, δηλαδή το νοικοκυριό θα έχει ένα όφελος της τάξης των 6,20 ευρώ.

Η παροχή υπηρεσιών από οικοτροφεία, δομές για άτομα με ειδικές ανάγκες και δομές που παρέχουν κατάλυμα σε άτομα με νοητική υστέρηση, ψυχικές διαταραχές και χρήση ουσιών υπάγεται πλέον σε ΦΠΑ 13%. Από τις διατάξεις μείωσης του ΦΠΑ επέρχεται για φέτος απώλεια εσόδων για τα κρατικά ταμεία, 441 εκατ. ευρώ και 667 εκατ. ευρώ το 2020.

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
Image CAPTCHA
Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.

Κοινοποίηση