Είστε εδώ

Σκέφτονται ακόμα και μηνύσεις για τον εξώασκο

21/04/2016

 
Πάλι ισχυρό πονοκέφαλο απέκτησαν οι αγρότες φέτος, αυτή τη φορά όχι μόνο με τα φορολογικά, με τον ανάλγητο ΕΛΓΑ και τις αποζημιώσεις, όχι μόνο με το ασφαλιστικό τους αλλά και το κόστος παραγωγής, αλλά με την ίδια την παραγωγή που κινδυνεύει από τον καταραμένο μύκητα με την ονομασία «Εξώασκος».

Σύμφωνα με τη γεωπόνο(ΤΕ) Νικολέτα Διμπάρη «την ασθένεια προκαλεί ο Ασκομύκητας Taphrina deformans.O μύκητας αυτός προσβάλλει την ροδακινιά, την νεκταρινιά και την αμυγδαλιά. Ο μύκητας διαχειμάζει με τη μορφή σπορίων (βλαστοσπόρια) πάνω στα προσβεβλημένα δέντρα (οφθαλμούς, πτυχώσεις του φλοιού) ή φύλλα και αποτελούν τα μολύσματα της επόμενης άνοιξης. Με υγρό και βροχερό καιρό την άνοιξη τα σπόρια του μύκητα μεταφέρονται στα εκπτυσσόμενα φύλλα ή στα άλλα τρυφερά όργανα και τα μολύνουν. Τα ασκοσπόρια (βλαστοσπόρια) που παράγονται από αυτά είναι τα όργανα με τα οποία ο μύκητας διατηρείται σ’ όλη την περίοδο του καλοκαιριού, φθινοπώρου και χειμώνα μέχρι την επόμενη άνοιξη που θα κάνει τις νέες μολύνσεις. Αυτά παρουσιάζουν εξαιρετική αντοχή σε αντίξοες θερινές ή χειμερινές συνθήκες με ακραία όρια θερμομετρικού εύρους 4 και 30 βαθμούς Κελσίου.
Η είσοδος του παθογόνου γίνεται με διάτρηση της εφυμενίδας ή από τα στομάτια. Αναπτύσσεται κάτω από την εφυμενίδα προκαλώντας υπερπλασία και υπερτροφία των κυττάρων, με αποτέλεσμα τον σχηματισμό των χαρακτηριστικών συμπτωμάτωνι>»

Η κ. Δημπάρη σημειώνει ότι «η ασθένεια ευνοείται από χαμηλές θερμοκρασίες και υψηλή σχετική υγρασία με άριστη θερμοκρασία για την ανάπτυξη τους γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίουι>».
Επισημαίνει δε πως «ότι το ευαίσθητο στον εξώασκο στάδιο των βλαστοφόρων οφθαλμών αρχίζει όταν ο οφθαλμός φτάσει στο στάδιο Β (ανοίγουν ελαφρά τα λέπια και φαίνεται από πάνω η πράσινη κορυφή). Ο ψεκασμός πρέπει να γίνεται πριν φανεί πράσινη βλάστηση , από κει και μετά είναι πλέον αργά. Η ασθένεια πλέον δεν καταπολεμείται.
Σε αγροκτήματα που καλλιεργούνται ταυτόχρονα πολλές ποικιλίες διαφορετικής πρωιμότητας , ο ψεκασμός να γίνει κοντά στο στάδιο Β της πρωιμότερης ποικιλίας και να επαναληφθεί μετά από 10-12 μέρες. Δεύτερη εφαρμογή μπορεί να απαιτηθεί όταν ο ψυχρός και υγρός καιρός παρατείνει τη διάρκεια της διόγκωσης ή σε περιπτώσεις έντονης προσβολής. Οι συμπύρηνες ποικιλίες και με ένα ψεκασμό ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες είναι συνήθως καλυμμένες. Στα νεκταρίνια ο δεύτερος ψεκασμός επιβάλλεται. Προφανές είναι ότι αν μετά τον ψεκασμό ακολουθήσει ισχυρή βροχή, θα πρέπει να τον επαναλάβουμε. Ο ψεκασμός με Ziram στο στάδιο αυτό είναι ίσως και ο πιο σημαντικός ψεκασμός όλης της χρονιάς , είναι σχετικά χαμηλού κόστους , αλλά και με την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα για το δέντρο. Συμπληρωματικά συστήνονται ορισμένα καλλιεργητικά μέτρα, όπως αφαίρεση και καταστροφή των προσβεβλημένων οργάνων, ενίσχυση των δέντρων με εφαρμογή αζωτούχου λίπανσης και περιοδικών αρδεύσεων
».

Κάθε χρόνο μια κατάρα

Σε όλα όσα μας περιγράφει έρχεται να προστεθεί το παράπονο του αγρότη για τα φάρμακα που χρησιμοποιούν και που αρχίζουν να τους δημιουργούν ακόμη και καχυποψία στην αποτελεσματικότητα τους. «Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι γίνεται. Ψεκάσαμε ως είθισται, ακολούθησαν βροχοπτώσεις δυστυχώς, μετά από τις οποίες πρέπει να ψεκάσουμε πάλι το φυτό και αυτό κάναμε. Αποτέλεσμα κανένα, ο μύκητας δεν καταπολεμήθηκε», σημείωσε στο Πέλλα24 ο Αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας Τάσος Κυραλίδης.

«Εκτός αυτού», σημείωσε ο κ. Κυραλίδης, «σκεφτόμαστε να προχωρήσουμε ακόμη και σε μηνύσεις στις φαρμακευτικές εταιρίες για την αμφίβολη αποτελεσματικότητα των φαρμάκων. Κι άλλες χρονιές, τα δύο προηγούμενα συγκεκριμένα, είχαμε το ίδιο πρόβλημα, αλλά το καταπολεμούσαμε. Φέτος η κατάσταση είναι το κάτι άλλο! Φτάνουμε στο σημείο να σκεφτόμαστε και να υποψιαζόμαστε διάφορα». Αναφορά γίνεται ακόμη και για κίνδυνο να υπάρξει ελάχιστη των ελαχίστων παραγωγή, εξαιτίας αυτής της κατάστασης.

Ο κ. Κυραλίδης επισήμανε επίσης τη συνάντηση που υπήρξε μεταξύ των επικεφαλής των Ομάδων Παραγωγών και του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, στον οποίο επισήμαναν ότι το συμπύρηνο δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ, ότι τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα και ότι επιτέλους πρέπει να γίνει κάτι με τον κανονισμό. Υπήρξε ένας προσανατολισμός για να κληθεί στα μέσα Μαΐου ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ στην Πέλλα, για να γίνει εφ’ όλης της ύλης συζήτηση και να δοθεί πολιτική λύση. «Όσοι πάνε μεμονωμένα στον ΕΛΓΑ να διαμαρτυρηθούν δεν θα βρουν άκρη, δεν υπάρχει έτσι αποτέλεσμα. Μόνο όλοι μαζί, σ’ ένα τραπέζι, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις ότι από αύριο ξεκινάει εκ νέου να χτίζεται ο κανονισμός», σημειώνει ο Αντιπρόεδρος του Αγρ. Συλλόγου Σκύδρας.

Καίνε οι αυξήσεις σε ενέργεια και συντήρηση

Ο έμπειρος συνδικαλιστής ανέφερε επίσης τον έντονο προβληματισμό των αγροτών για την αύξηση του ρεύματος στις ιδιωτικές γεωτρήσεις, οι περισσότερες των οποίων βρίσκονται και αντλούν τα χωράφια του Μανδάλου, της Λάκκας, του Δροσερού, του Ανύδρου κ.α. χωριών. «Πληρώνουμε 4-5 ευρώ την ώρα, βγαίνει 400 ευρώ το στρέμμα ρεύμα. Κάποιος μας κάνει πλάκα, δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς», σημείωσε ο κ. Κυραλίδης, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες αγροτών για την αύξηση στον «λογαριασμό» του ΤΟΕΒ, αφού τα νέα τσεκ που πήραν στα χέρια τους οι αγρότες είναι κατά τι πως αυξημένα.

«Αυτό έγινε λόγω αύξησης των εξόδων λειτουργίας, κυρίως στην ενέργεια απ’ όπου τροφοδοτούνται οι γεωτρήσεις, τα αντλιοστάσια στα χωράφια», εξηγεί στο Πέλλα24 ο Προϊστάμενος του ΤΟΕΒ Έδεσσας Ι. Τρυψιάνης. «Το κόστος λειτουργίας του Οργανισμού με το προσωπικό, η συντήρηση των αντλιοστασίων, καθώς και η προμήθεια υλικών έχουν αυξηθεί. Αυτό μετακυλίεται στους λογαριασμούς για να ανταπεξέλθουμε», σημείωσε ο κ. Τρυψιάνης. Από τον ΤΟΕΒ τροφοδοτούνται πολλά χωριά, όπως τα χωριά των Γιαννιτσών και του κάμπου ευρύτερα, αλλά και η Καλή, ο Προφήτης Ηλίας κ.α.

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
Image CAPTCHA
Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.