Είστε εδώ

Αποζημίωση για σχολικές εκδρομές που ακυρώνονται

06/03/2020

Την αποζημίωση οικογενειών για τα χρήματα που καταβλήθηκαν για σχολικές εκδρομές που ακυρώθηκαν λόγω του νέου κορονοϊού, αλλά και την επιστροφή προκαταβολών για εκδρομές που ακυρωθούν εφόσον το μέτρο της αναστολής επεκταθεί ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Δελής Γιάννης, Κατσώτης Χρήστος, Κομνηνάκα Μαρία και Συντυχάκης Μανώλης με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας.

Αναλυτικά αναφέρουν:

Σοβαρό πρόβλημα έχει προκαλέσει στα σχολεία που είχαν προγραμματίσει εκδρομές στο εξωτερικό, η αναστολή τους για το διάστημα 28/2 έως 13/3 (ΚΥΑ 14243/2020, ΦΕΚ 666Β/28.2.2020), χωρίς καμία πρόβλεψη για τα χρήματα που έχουν προκαταβάλει οι γονείς και τα ταξιδιωτικά γραφεία. Η αναστολή των εκπαιδευτικών εκδρομών εκτός Ελλάδας μπορεί να είναι ένα απολύτως δικαιολογημένο μέτρο, λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού και των δυσκολιών στην ιχνηλάτηση των επαφών με επιβεβαιωμένα κρούσματα στο εξωτερικό, ωστόσο δεν μπορεί να καταλήγει να προκαλεί μεγάλη οικονομική ζημιά στους γονείς, της τάξης εκατοντάδων ευρώ ανά οικογένεια, για να μη θιγούν τα συμφέροντα των αεροπορικών εταιρειών και των μεγαλοξενοδόχων του εξωτερικού.
 
Είναι γνωστό ότι στα συμβόλαια που συνάπτονται μεταξύ των σχολείων και των τουριστικών πρακτορείων για τις εκδρομές, σπάνια υπάρχει πρόβλεψη για αναβολή μιας εκδρομής λόγω μιας έκτακτης κατάστασης, όπως αυτή που έχει προκύψει με τον κορονοϊό στην Ευρώπη, όπου είναι και οι περισσότεροι προορισμοί των σχολείων όταν πρόκειται για εκδρομές εξωτερικού. Οι αεροπορικές εταιρείες, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν κάνουν διευκολύνσεις στις ακυρώσεις αεροπορικών εισιτηρίων, ενώ και τα συμβόλαια που υπογράφουν τα πρακτορεία με τα ξενοδοχεία του εξωτερικού, για να πετύχουν χαμηλότερες τιμές, είναι συνήθως έτσι φτιαγμένα ώστε να εξασφαλίζουν τους μεγαλοξενοδόχους σε περιπτώσεις ακυρώσεων.
 
Αποτέλεσμα είναι σε αρκετά σχολεία, που είχαν προγραμματίσει εκδρομές στο εξωτερικό μέσα σε αυτό το διάστημα, αλλά και σε άλλα σχολεία που έχουν προγραμματίσει εκδρομές για μετά τις 13 Μάρτη, να δημιουργείται μια ασφυκτική κατάσταση που βαραίνει κυρίως τις πλάτες των γονιών. Ερωτηματικά και ανησυχία δημιουργούνται και για τις εκδρομές σχολείων στο εσωτερικό της χώρας που έχουν ήδη προγραμματιστεί, εφόσον η εξάπλωση του ιού απαιτήσει να επεκταθεί το μέτρο αναστολής και στο εσωτερικό της χώρας.
 
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση μπορεί να δώσει λύση μεριμνώντας για την πλήρη αποζημίωση για τα χρήματα που έχουν καταβληθεί για εκδρομές οι οποίες ακυρώνονται. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί το κόστος από την αναστολή έως και ακύρωση των εκδρομών να φορτώνεται στις πλάτες των οικογενειών.
 
Ερωτώνται οι κ. υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:
  • την πλήρη αποζημίωση στις οικογένειες για τα χρήματα που έχουν καταβληθεί, για εκδρομές οι οποίες τελικά ακυρώθηκαν λόγω της έκτακτης κατάστασης.
  • να υπάρχει πρόβλεψη επιστροφής των προκαταβολών για όλες τις εκδρομές που ακυρώνονται, εφόσον το μέτρο της αναστολής χρειαστεί να επεκταθεί και πέραν της ημερομηνίας που έχει ανακοινωθεί ή να επεκταθεί και σε προορισμούς του εσωτερικού.

 

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
Image CAPTCHA
Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.