Είστε εδώ

Μήνυμα δημάρχου Σκύδρας για την Ημέρα της Γυναίκας

07/03/2020

Με τη θέσπιση της 8ης Μαρτίου ως παγκόσμιας ημέρας αφιερωμένης στις γυναίκες, η διεθνής κοινότητα, η ανθρωπότητα, που την αποδέχεται και την υιοθετεί ως συμβολική ημερομηνία των αγωνιστικών διεκδικήσεων των γυναικών, αναγνωρίζει και ταυτόχρονα τιμά τους αγώνες για την ισότητα των φύλων και τη χειραφέτηση των γυναικών, δηλαδή του μισού πληθυσμό της γης, όπως είναι και συνηθίζουμε να λέμε.

Σήμερα οι γυναίκες, έχοντας και διατηρώντας αμείωτη μια πολυσύνθετη και πολυδιάστατη παρουσία, με πολλούς παράλληλους ρόλους, συμμετέχουν και προσφέρουν ενεργά σ΄όλους τους τομείς και σ΄όλα, ανεξαιρέτως, τα επίπεδα της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής δράσης και ζωής.

Οι γυναίκες με τις μακρόχρονες, επίμονες διεκδικήσεις τους, τις ικανότητές τους και την πρόοδο του πολιτισμού, κατέκτησαν, τελικά, τουλάχιστον στη σύγχρονη κοινωνία, την ισότητα των φύλων και την ισοπολιτεία.

Η ισότητα των φύλων είναι το αποτέλεσμα των μεγάλων αλλαγών και των διεκδικήσεων των αγώνων των γυναικών για ένα ελεύθερο και δημοκρατικό κοινωνικό σύστημα.

Η χειραφέτηση των γυναικών είναι το αποτέλεσμα των γυναικείων, επαναστατικών κινημάτων αλλά και της εξαιρετικής ικανότητας των γυναικών ν΄ανταποκριθούν πλήρως στις απαιτητικές συνθήκες και τις αυξανόμενες ανάγκες της εργασίας, της βελτίωσης της καθημερινότητας και της ικανοποίησης των οικογενειακών και των ευρύτερων αναγκών, απαιτήσεων και δικαιωμάτων.

Οι γυναίκες έχουν αποδείξει ότι, χωρίς ν΄ αντιμετωπίζονται ευνοϊκά ή μ΄επιείκεια αλλά πολλές φορές συμβαίνει το αντίθετο, έχουν καταφέρει με κριτήριο και γνώμονα τις ικανότητές τους, την κατάρτιση, τη συστηματική προσπάθεια και τη δουλειά να συμμετέχουν δυναμικά και επάξια και να κατακτούν υψηλούς ρόλους και θέσεις ευθύνης στη δημόσια ζωή.

Ωστόσο, οι προκαταλήψεις οι οποίες, ακόμη και σήμερα που διανύουμε το έτος 2020, δυστυχώς, υπάρχουν σε βάρος των γυναικών, εμποδίζουν και λειτουργούν ανασχετικά στην πλήρη εφαρμογή της ισότητας των φύλων η οποία σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι όχι θεσμική και θεωρητική αλλά ουσιαστική, πραγματική και δίκαιη.

Μακριά, επομένως, από πεπερασμένες και ξεπερασμένες αντιλήψεις που δεν σέβονται τις γυναίκες ως προσωπικότητες και ισότιμα μέλη της κοινωνίας. Άλλο είναι, βέβαια, οι βιολογικές διαφορές κι άλλο η ισότητα των ανθρώπων. Οι γυναίκες συνεπείς και με το παραπάνω στις υποχρεώσεις τους έχουν αυτονόητα και αυτοδίκαια κατακτήσει τα αντίστοιχα ίσα δικαιώματα.

Απέναντι, λοιπόν, στις όποιες αρνητικές νοοτροπίες καλείται και πρέπει κάθε φορά να παίρνει θέση η οικογένεια, το σχολείο, η πολιτεία. Χρειάζεται να ξεριζώσουμε κάθε αντίδραση, κάθε «μισογυνισμό», διότι δεν είναι ζήτημα ανταγωνισμού των φύλων αλλά κατανόησης, αμοιβαιότητας κι αναγνώρισης των βιολογικών και σωματικών διαφορών κι αναγκών των φύλων.

Χρειάζεται να ενθαρρύνουμε κι όχι ν΄αποθαρρύνουμε και ν΄απογοητεύουμε τις γυναίκες και ειδικά όσες συμπεριφέρονται διστακτικά και επιφυλακτικά ή όσες επιθυμούν ν΄ασχοληθούν με τα κοινά.

Οι γυναίκες έχουν από τη φύση τους το ένστικτο της προσφοράς. Έχουν ως προσωπικότητες τη διάθεση και το τεκμήριο της δημιουργίας και του αγώνα για την επίλυση των κοινών προβλημάτων και για την επίτευξη της προόδου και της προαγωγής της κοινωνίας μας. Μιας κοινωνίας βασισμένης όχι στις διακρίσεις, στις διαφοροποιήσεις και στους αποκλεισμούς, αλλά στην παροχή και στην εξασφάλιση των ίσων ευκαιριών, της ισοπολιτείας, της αξιοκρατίας και με σεβασμό κι ευθύνη απέναντι στα δικαιώματα, στις υποχρεώσεις και στις ανάγκες όλων, χωρίς την επιδίωξη της επιβολής κάποιου ή κάποιων προβάλλοντας την ανωτερότητα ή την ισχύ του φύλου.

Ως Δήμος Σκύδρας μέσα από τις κοινωνικές μας δομές, δράσεις και υπηρεσίες προσπαθούμε και εργαζόμαστε, ώστε, στο μέτρο του εφικτού, να υπηρετούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δράση και συμπεριφορά τις αρχές και τις αξίες της ισότητας, της ισοπολιτείας και της δημοκρατίας.

Εύχομαι υγεία, δύναμη, χρόνια καλά, χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες!

Κατερίνα Ιγνατιάδου
Δήμαρχος Σκύδρας

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
Image CAPTCHA
Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.

Κοινοποίηση