Είστε εδώ

Μέτρα στήριξης για παραγωγούς και δασεργάτες

05/04/2020

Ένταξη παραγωγών Λαϊκών Αγορών στα μέτρα στήριξης
Νέα επικοινωνία με τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη για το θέμα της συμμετοχής των παραγωγών στις Λαϊκές Αγορές είχε ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης.

Οι παραγωγοί εντάσσονται στα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης. Μετά από την επίλυση τεχνικών προβλημάτων ως προς τη δήλωσή τους στην εφαρμογή, θα μπορούν πλέον να δηλώνουν τον αριθμό αδείας τους και να εντάσσονται στα μέτρα στήριξης, συμπεριλαμβανομένης της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Η διαδικασία θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα.

Ο Βουλευτής επικοινώνησε επίσης με το Γενικό Γραμματέα Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτη Σταμπουλίδη ο οποίος αναγνώρισε και πάλι πως τόσο το μέτρο περιορισμού της συμμετοχής στις λαϊκές αγορές του 50% των πωλητών, εναλλάξ κάθε εβδομάδα, όσο και η απαγόρευση μετακίνησής τους εκτός Περιφέρειας δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα στους παραγωγούς. Τόνισε όμως πως η απόφαση εισηγήθηκε από την επιστημονική ομάδα που ασχολείται με την πανδημία, για καθαρά υγειονομικούς λόγους και όχι εμπορικούς. Γίνεται προσπάθεια από το Υπουργείο, εφόσον η εξέλιξη του φαινομένου το επιτρέψει, να αρθεί το μέτρο της απαγόρευση μετακίνησης εκτός Περιφέρειας.
 
 
Ερώτηση για ένταξη Δασεργατών στα μέτρα στήριξης
Κοινοβουλευτική Ερώτηση σε τέσσερις Υπουργούς κατέθεσε ο Λάκης Βασιλειάδης για την ένταξη των Δασεργατών στα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ο βουλευτής αναφέρει το ειδικό καθεστώς με το οποίο λειτουργούν οι ΔΑΣΕ και τονίζει ότι οι δασεργάτες, αυτή τη στιγμή, δεν μπορούν να ωφεληθούν από τα μέτρα, παρότι ο κλάδος τους αναγνωρίζεται ως πληττόμενος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

03 Απριλίου 2020
 
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα,
τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ι. Βρούτση
τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Κ. Χατζηδάκη
τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Σπ.-Α. Γεωργιάδη
 
Θέμα: Ένταξη Δασεργατών στα μέτρα στήριξης από τις επιπτώσεις της πανδημίας
 
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομικών, εντάσσονται στο πλαίσιο προστασίας των επιχειρήσεων, εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων, ελευθέρων επαγγελματιών μηνός Απριλίου τόσο οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας που αφορούν στην υλοτομία όσο και αυτοί που αφορούν στην επεξεργασία και πώληση ξυλείας.
 
Ωστόσο, πέρα από τις επιχειρήσεις του κλάδου, πλήττονται και οι Δασικοί Συνεταιρισμοί Εργασίας, τα μέλη των οποίων ακόμα και σήμερα δεν μπορούν να ωφεληθούν από τα μέτρα. Συγκεκριμένα, με δεδομένο το καθεστώς εργασίας των Δασεργατών, η ένταξή τους στα μέτρα αναστολής πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών και αποζημίωσης ειδικού σκοπού δεν είναι προς το παρόν εφικτή. Αναλυτικά, ενώ για ασφαλιστικούς λόγους οι φέροντες την ιδιότητα και οι οποίοι διαθέτουν Ταυτότητα Δασεργάτη θεωρούνται μισθωτοί, η άσκηση του επαγγέλματός τους γίνεται μέσω των ΔΑΣΕ στους οποίους είναι μέλη. Δεν έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας, ούτε ασκούν το επάγγελμά τους ελεύθερα. Συνεπώς, δεν θεωρούνται ούτε εργαζόμενοι, ούτε αυτοαπασχολούμενοι ή ελεύθεροι επαγγελματίες. Δεν είναι ενταγμένοι στο Πληροφοριακό Σύστημα Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων «ΕΡΓΑΝΗ» και δεν διαθέτουν μηχανογραφημένα ένσημα.
 
Οι επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και η αναγκαία επιβολή μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας έχουν στερήσει τη δυνατότητα στους Δασεργάτες να ασκήσουν το επάγγελμά τους. Η πολιτεία από την πρώτη στιγμή ανταποκρίθηκε με μέτρα περιορισμού των επιπτώσεων στην οικονομία και το εισόδημα των πολιτών, και πλέον αναγνωρίζει ότι οι κλάδοι της υλοτομίας και της επεξεργασίας και πώλησης ξυλείας είναι πληττόμενοι κλάδοι.
 
Με τα παραπάνω δεδομένα,
 
Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:
1. Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση και ποιες διαδικασίες θα εισάγει ώστε να μπορέσουν να ωφεληθούν τα μέλη των ΔΑΣΕ από τα μέτρα του πλαισίου προστασίας;
 
Ο ερωτών Βουλευτής
Βασίλειος Βασιλειάδης

 

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
Image CAPTCHA
Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.

Κοινοποίηση