Είστε εδώ

Επικοινωνία Λάκη Βασιλειάδη με υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

07/04/2020

Μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Μάκη Βορίδη είχε ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας, Λάκης Βασιλειάδης. Αφορμή στάθηκε η ανησυχία του Βουλευτή για τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.

Αρχικά, ο Λάκης Βασιλειάδης ζήτησε για μια ακόμα φορά και με αφορμή την πληρωμή που θα πραγματοποιηθεί τη Μεγάλη Εβδομάδα, την καταβολή το συντομότερο δυνατό του υπόλοιπου 35% των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ στους δικαιούχους παραγωγούς που πληρώθηκαν ήδη κάποιες ζημιές και του 100% σε όσους ακόμα δεν έχουν λάβει ούτε το 65%. Αναφερόμενος στην Πέλλα, τόνισε ότι οι περσινές καταστροφές ήταν οι χειρότερες των τελευταίων ετών για την περιοχή και πως η άμεση στήριξη των αγροτών θα ήταν αναγκαία ανεξάρτητα από την πρωτόγνωρη φετινή κατάσταση. Τόνισε τη σημασία να στηριχθούν οι αγρότες τη δεδομένη στιγμή που ξεκινά η νέα παραγωγική περίοδος. Μια πιθανή καταβολή του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ θα γίνει μια μεγάλη ένεση ρευστότητας του πρωτογενούς τομέα, εξασφαλίζοντας ένα περιθώριο κινήσεων στους παραγωγούς τη δύσκολη, φετινή χρονιά. Ο Υπουργός ξεκαθάρισε πως κατανοεί πλήρως τα προβλήματα, και ειδικότερα της Πέλλας, και ανέφερε πως η βούληση της Κυβέρνησης είναι οι αποζημιώσεις να δοθούν το συντομότερο δυνατό. Αυτή τη στιγμή εξετάζονται όλα τα περιθώρια ώστε ο ΕΛΓΑ να μπορέσει να ανταπεξέλθει. Ο Βουλευτής του μετέφερε πως υπάρχουν ακόμα και σήμερα χωριά τα οποία έχουν μείνει πίσω στην έκδοση των πορισμάτων, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να αποζημιωθούν πριν το Πάσχα. Αντιλαμβανόμενος το πρόβλημα και τις προσπάθειες των υπαλλήλων, ζήτησε την πιο γρήγορη έκδοση των πορισμάτων στις περιοχές που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα ώστε να μπορέσουν όλες οι κοινότητες να αποζημιωθούν. Άλλωστε και οι δύο συμφώνησαν πως ο ΕΛΓΑ χρειάζεται διαθρωτικές αλλαγές ώστε να μην υπάρχουν αυτές οι καθυστερήσεις απέναντι στους δικαιούχους και ο Οργανισμός να μπορέσει εναρμονιστεί με τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής.

Στη συνέχεια, ο Βουλευτής έθεσε ξανά το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης, λόγω και του κλεισίματος των συνόρων με τις χώρες εκτός ΕΕ και ειδικότερα με τη γειτονική Αλβανία. Στο αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινούν οι συγκομιδές πολλών καλλιεργειών, με πρώτο το κεράσι, οπότε είναι επιτακτικό να βρεθεί λύση άμεσα. Ο Υπουργός ξεκαθάρισε στο Βουλευτή πως γίνονται όλες οι προσπάθειες να βρεθούν λύσεις ώστε να μην υπάρξει καμία επιπλοκή στη συγκομιδή.

Τέλος, ο Λάκης Βασιλειάδης μετέφερε στον Υπουργό τους προβληματισμούς των κτηνοτρόφων για μειωμένη ζήτηση την περίοδο του Πάσχα. Η περίοδος που διανύουμε τυπικά χαρακτηρίζεται από αυξημένα έξοδα για τη διατροφή και την υγεία των ζώων. Ωστόσο, τα αναγκαία μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας αναμένεται να περιορίσουν σημαντικά την κατανάλωση κρέατος σε σχέση με προηγούμενες χρονιές και η τιμή να κινηθεί χαμηλά. Ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι, όπως και σε όλους τους κλάδους άλλωστε, καταγράφονται όλες οι ζημιές. Προφανώς θα υπάρξει μέριμνα και τα μέτρα που έχουν ήδη παρθεί μεταβάλλονται διαρκώς, βάσει των εξελίξεων. Επίσης, κλιμάκια του Υπουργείου διενεργούν αυξημένους ελέγχους στα εισαγόμενα αμνοερίφια με σκοπό την προστασία της εγχώριας παραγωγής.

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
Image CAPTCHA
Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.

Κοινοποίηση