Είστε εδώ

Ανακοίνωση Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών

02/09/2020


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η Ebru Timtik υπερασπίστηκε ως συνήγορος την οικογένεια του Berkin Elvan, ενός εφήβου που πέθανε το 2014 από επιπλοκές των τραυμάτων, που έφερε από δακρυγόνο, από το οποίο επλήγη το 2013 κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί. Για τις ενέργειές της, που έγιναν στα πλαίσια των υπερασπιστικών καθηκόντων της, κατηγορήθηκε από το καθεστώς Erdogan για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Μετά από μία δίκη παρωδία, όπου καταλύθηκε κάθε έννοια του κράτους δικαίου, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 13 ετών και 6 μηνών, και φυλακίστηκε. Βλέποντας τα δικαιώματά της να καταπατώνται, ξεκίνησε απεργία πείνας, διεκδικώντας για την ίδια και τους συμπολίτες της το αυτονόητο για κάθε σύγχρονη κοινωνία, το δικαίωμα καθενός σε δίκαιη δίκη. Ο επίσης δικηγόρος, Aytac Unsal, που καταδικάστηκε σε περισσότερα από 10 χρόνια φυλάκισης, ακολούθησε το παράδειγμά της ένα μήνα αργότερα. Στις 28-08-2020 και έπειτα από 238 ημέρες απεργίας πείνας η Ebru Timtik άφησε την τελευταία της πνοή, ενώ ο Aytac Unsal συνεχίζει να μάχεται με κίνδυνο της ζωής του.
Η Ebru Timtik δηλαδή καταδικάστηκε, γιατί επιτέλεσε το καθήκον της ως συνήγορος, και πλήρωσε με την ίδια της τη ζωή το αίτημα για δίκαιη δίκη, τιμώντας με τις πράξεις της το λειτούργημα του Δικηγόρου όσο λίγοι.
Ο πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Κρουσταλάκης, ένας άξιος δικαστικός λειτουργός, που τίμησε το λειτούργημά του, έχει γράψει (Ε. Κρουσταλάκη: «Οι Δικηγόροι, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι και η απονομή της Δικαιοσύνης», Ελληνική Δικαιοσύνη, τεύχος 6/2005, σελ. 1625-1630) «ο ιδανικός δικηγόρος – και κατά προέκταση ο άξιος της αποστολής του Δικηγορικός Σύλλογος – πρέπει να συγκροτείται από επαναστάτες κατά διαλείμματα, που από την αποστολή τους είναι, οφείλουν να μετατρέπονται σε επαναστάτες κατ' επάγγελμα, κάθε φορά που διαπιστώνουν τη φαλκίδευση των αρχών του κράτους δικαίου ή την παραβίαση των ατομικών ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών, κάθε φορά που βλέπουν την απονομή της Δικαιοσύνης να χωλαίνει και την εφαρμογή των κανόνων του ουσιαστικού δικαίου να μη ανταποκρίνεται στις κοινωνικές ανάγκες.».
Ο δικηγορικός κόσμος της πατρίδας μας, έχει προ πολλού καταδικάσει τις αντιδημοκρατικές και ανελεύθερες πρακτικές του καθεστώτος Erdogan και έχει στηλιτεύσει την προσπάθεια ελέγχου της τουρκικής δικαιοσύνης από την τουρκική κυβέρνηση.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών εκφράζει την βαθιά θλίψη του για τον θάνατο της συναδέλφου μας Ebru Timtik και αποτίει φόρο τιμής στον αγώνα της υπέρ του κράτους δικαίου και του σεβασμού των θεμελιωδών ελευθεριών του ανθρώπου.
Απαιτούμε την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων του έτερου απεργού πείνας συναδέλφου μας Aytac Unsal και ζητάμε την άμεση απελευθέρωσή του, ώστε να μην έχει το άδικο τέλος της Ebru.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε κάθε άδικα διωκόμενο δημοκρατικό πολίτη στη γείτονα χώρα, και ιδιαίτερα στους Συναδέλφους μας Δικηγόρους, και ελπίζουμε η Τουρκία να σεβαστεί επιτέλους τις διεθνείς δεσμεύσεις της, κυρίως τη Σύμβαση για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο Πρόεδρος
Χρήστος Α. Τανάσκος

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
Image CAPTCHA
Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.

Κοινοποίηση