Είστε εδώ

Ο Λάκης Βασιλειάδης δίπλα στους αμπελουργούς της Κρύας Βρύσης

25/09/2020

Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης επισκέφτηκε εχθές τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αμπελοπαραγωγών ΑΙΓΕΣ στην Κρύα Βρύση, όπου και διαπίστωσε ιδίοις όμμασι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν φέτος οι αμπελουργοί από τον συνδυασμό της πανδημίας και των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Όπως ανέφεραν οι αμπελουργοί στον Βουλευτή, λόγω της αυξημένης βροχόπτωσης, τα σταφύλια και ειδικότερα η ποικιλία superior δεν έχουν ανεβάσει τα απαιτούμενα σάκχαρα, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος της παραγωγής να μην μπορεί να διατεθεί στην αγορά. Η χαλαζόπτωση της 19ης Αυγούστου έπληξε επιπλέον μεγάλο μέρος των αμπελιών. Την ίδια στιγμή, οι επιπτώσεις της πανδημίας στην εγχώρια και ευρωπαϊκή αγορά έχουν ρίξει κατακόρυφα τη ζήτηση, σε ποσοστό άνω του 70% στις ποικιλίες superior και grimson.

Ο Λάκης Βασιλειάδης επικοινώνησε για το θέμα με την προϊσταμένη του ΕΛΓΑ Βέροιας, κ. Παππά, ενώ ενήμερος είναι και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Μέσα από τη συχνή επικοινωνία με το Βουλευτή, ο Υπουργός ήδη γνωρίζει τα προβλήματα από το συνδυασμό των παραγόντων, που αντιμετωπίζουν οι αμπελουργοί της Πέλλας, καθώς και την αναμενόμενη απώλεια εισοδήματός τους.
Από την πλευρά του ο ΕΛΓΑ, ενώ προχώρησε σε αναγγελία ζημιών από την χαλαζόπτωση, δεν μπορεί να δικαιολογήσει ως πρωτογενή ζημιά τις επιπτώσεις στα σάκχαρα. Όπως παρατήρησε ο Λάκης Βασιλειάδη, πρόκειται για μία ακόμη περίπτωση όπου φαίνεται ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ είναι απαρχαιωμένος και χρήζει άμεσης επικαιροποίησης.

Σημειώνεται ότι ο Βουλευτής έχει ήδη καταθέσει στη Βουλή ως Αναφορά σχετική επιστολή του Συνεταιρισμού από τις 21 Αυγούστου, ενώ σήμερα θα καταθέσει και νέα επιστολή. Όπως δήλωσε ο Λάκης Βασιλειάδης «θα συντονίσουμε τις ενέργειες μας με τους αμπελουργούς, καθώς η απώλεια εισοδήματος πρέπει να αναπληρωθεί».

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
Image CAPTCHA
Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.

Κοινοποίηση