Είστε εδώ

Δε βγαίνουν οι εφημερίες της χειρουργικής στα Γιαννιτσά

05/10/2020


Ανακοίνωση


Την ώρα που κυβερνητικά στελέχη ανακοινώνουν με τυμπανοκρουσίες την «ενίσχυση» και «θωράκιση» των Νοσοκομείων της περιοχής, κλινικές των δύο νοσοκομείων του νομού, η μία μετά την άλλη, κινδυνεύουν με αναστολή λειτουργίας.
Αυτή τη φορά ήταν η σειρά της Χειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου Γιαννιτσών, που με νύχια και με δόντια διατηρείται σε λειτουργία, χάρη στην αυτοθυσία των χειρουργών και του υπόλοιπου προσωπικού της, οι οποίοι εδώ και πάρα πολύ καιρό εργάζονται πέρα από τα όρια της αντοχής τους.

Η χειρουργική ειδικότητα αποτελεί βασική ιατρική ειδικότητα πρώτης γραμμής για κάθε νοσοκομείο. Η επαρκής στελέχωση των χειρουργικών κλινικών αποτελεί κρίσιμη προϋπόθεση για την ποιότητα και την ασφάλεια της παρεχόμενης περίθαλψης και φροντίδας προς τους ασθενείς.

Το τελευταίο διάστημα είναι απολύτως αδύνατη η κατάρτιση ασφαλούς εφημεριακού προγράμματος στη Χειρουργική Κλινική του νοσοκομείου Γιαννιτσών λόγω των τραγικών ελλείψεων. Οι γιατροί της κλινικής είχαν κρούσει επανειλημμένα τον κώδωνα του κινδύνου, τόσο εγγράφως όσο και προφορικά, ζητώντας μόνιμη και διαρκή λύση στο χρόνιο πρόβλημα της υποστελέχωσης.

Με βάση τα πρωτόκολλα ασφαλούς εφημέρευσης, θα πρέπει καθημερινά να εφημερεύουν ένας ειδικός χειρουργός σε ενεργό εφημερία, δύο ειδικευόμενοι χειρουργοί σε ενεργό εφημερία και ένας ειδικός σε εφημερία ετοιμότητας.

Αυτήν την στιγμή στην Κλινική υπηρετούν 4 μόνον ειδικοί χειρουργοί και κανένας ειδικευόμενος, καθώς ο μοναδικός ειδικευόμενος έχει ολοκληρώσει την ειδίκευση του και θα απολυθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Λόγω της έλλειψης ειδικευομένων δύο ειδικοί βρίσκονται καθημερινά σε ενεργό εφημερία και ένας ακόμη ειδικός σε εφημερία ετοιμότητας. Υπό αυτές τις συνθήκες υπερεφημέρευσης η εργασιακή εξόντωση των συναδέλφων είναι θέμα χρόνου!

Η φυγή του ιατρικού δυναμικού της χώρας στο εξωτερικό και η έλλειψη ειδικευομένων στα δημόσια νοσοκομεία οφείλεται στην μισθολογική απαξίωση του νοσοκομειακού γιατρού, στην εντατικοποίηση, στις πτωχές εργασιακές προοπτικές εντός συνόρων, στις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και εκπαίδευσης στα πλαίσια του Δημοσίου Συστήματος Υγείας.

Οι προσλήψεις επικουρικών ιατρών, συμβασιούχων δηλαδή γιατρών και με ημερομηνία λήξης και η προσφιλής τακτική της απόσπασης γιατρών των Κέντρων Υγείας και της μετακίνησης τους στα νοσοκομεία, ώστε να μπαλωθεί όπως-όπως η πάγια και διαρκής ανεπάρκεια προσωπικού, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια κάθε φορά στα τραγικά αδιέξοδα που βιώνουμε σήμερα και στην ανακύκλωση του προβλήματος.

Οι υγειονομικοί των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της Π.Ε. Πέλλας έχουμε χορτάσει χειροκροτήματα, υποσχέσεις και φιέστες. Οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής της εμπορευματοποίησης, της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα.

Η ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΠΕΛΛΑΣ ζητά την επείγουσα πρόσληψη τεσσάρων τουλάχιστον μόνιμων ειδικών χειρουργών, ΑΜΕΣΑ και με ταχύρρυθμες διαδικασίες, για την σε πρώτη φάση στοιχειώδη κάλυψη των αναγκών στελέχωσης της Κλινικής και διεκδικεί:

  • Πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού (γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού) για τη στελέχωση των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της ΠΕ Πέλλας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης του λαού της περιοχής.
  • Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών των νοσοκομείων της ΠΕ Πέλλας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Μέτρα και μέσα προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια των υγειονομικών.
  • Ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
Image CAPTCHA
Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.

Κοινοποίηση