Είστε εδώ

Παραμύθια από την Έδεσσα και την περιοχή της

13/02/2021

Νέο βιβλίο από τον Φ.Σ.Ε. «Μέγας Αλέξανδρος»

Με εντατικούς ρυθμούς ετοιμάζεται ένα νέο βιβλίο από τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο Έδεσσας «Μέγας Αλέξανδρος», τον ιστορικό πλέον σύλλογο της πόλης, ο οποίος συμπλήρωσε 100 χρόνια δράσης στον πολιτισμό.

Το βιβλίο έχει τίτλο, «Παραμύθια από την Έδεσσα και την περιοχή της». Το βιβλίο του Συλλόγου και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Έδεσσας περιέχει παραμύθια που έλεγαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες στα εγγόνια τους. Η εισαγωγή είναι της κ. Αίγλης Μπρούσκου, καθηγήτριας Κοιν.Ανθρωπολογίας, η οποία ασχολείται, μεταξύ των άλλων, ερευνητικά και έχει δημοσιεύσει μελέτες για τα λαϊκά παραμύθια και την αφήγηση. Η καταγραφή των παραμυθιών ανήκει στην Καίτη Τζώγα – Βέττα. Την επιμέλεια των κειμένων έκαναν οι: Kατερίνα Αθανασίου, Καίτη Τζώγα – Βέττα, Θοδωρής Σαρηγκιόλης, Γιάννης Χατζηπέγιου. Το βιβλίο θα τυπωθεί στην Έδεσσα, στο Τυπογραφείο Βαγουρδή.

Πρόκειται για παραμύθια που είχε συλλέξει από αφηγήσεις κατοίκων της Έδεσσας και της γύρω περιοχής η κ. Καίτη Τζώγα – Βέττα, ως υπεύθυνη καθηγήτρια ομάδας μαθητών του 1ου Γυμνασίου Έδεσσας.
Ο Φ.Σ.Ε. με την άδεια και την φροντίδα της κ.Καίτης Τζώγα-Βέττα επιμελήθηκε τα παραμύθια και τα ετοιμάζει σε μια νέα καλαίσθητη έκδοση. Η εξαιρετική εικονογράφηση είναι του Ιωάννη Α.Πρώϊου, ενός καλλιτέχνη που αγάπησε από την πρώτη στιγμή την δουλειά αυτή και «ερμήνευσε» με μοναδικό τρόπο τις εικόνες των παραμυθιών.

Το καινοτόμο αυτού του βιβλίου είναι το γεγονός ότι η κ. Αίγλη Μπρούσκου κατατάσσει τα παραμύθια αυτά στον διεθνή κατάλογο ATU. Η διεθνής αυτή ταξινόμηση των Aarne – Thompson και Uther (ATU), όπως λέγεται από τα ονόματα των βασικών συντακτών της, αποτελεί μέχρι σήμερα τη μόνη κοινή γλώσσα σε διεθνές επίπεδο μεταξύ των ειδικών του παραμυθιού.
Αυτό το σύστημα κατάταξης απετέλεσε τη βάση για να συνταχθούν σε κάθε χώρα και οι εθνικοί κατάλογοι των παραμυθιών. Στην Ελλάδα, έπειτα από παρότρυνση του Νικολάου Πολίτη, το έργο ανέλαβε ο Γεώργιος Μέγας, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στην αντιπροσώπευση του ελληνικού παραμυθιού στη δεύτερη αναθεώρηση του διεθνούς Καταλόγου το 1961 και στην εισαγωγή οικοτύπων από το ελληνικό παραμύθι που εμπλούτισαν τα περιεχόμενα του διεθνούς Καταλόγου. Ο ίδιος εισήγαγε νέους οικοτύπους, προερχόμενος από το ελληνικό παραμύθι, εμπλουτίζοντας τη διεθνή κατάταξη.

Σύντομα στις βιβλιοθήκες μας, ένα βιβλίο – ιστορία του τόπου μας.

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
Image CAPTCHA
Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.