Είστε εδώ

Επετειακές εκδηλώσεις δήμου Αλμωπίας 2021

18/03/2021

«Δεύτε παίδες των Ελλήνων
ο καιρός της δόξης ήλθε
ας φανώμεν άξιοι εκείνων
που μας δώσαν την αρχήν
»
Ρήγας Βελεστινλής

Ο Δήμος Αλμωπίας τιμώντας την σημαντικότερη σελίδα της νεότερης ιστορίας της χώρας μας και συμμετέχοντας στους πανηγυρικούς εορτασμούς για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, προετοίμασε μια σειρά από εκδηλώσεις, με σκοπό αφενός την ανάδειξη της σημασίας του εορτασμού της επετείου ως γεγονότος μείζονος εθνικής σημασίας, αφετέρου να αφήσει παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές ιστορικά στοιχεία για τον ρόλο της Αλμωπίας στην Επανάσταση του 1821.

Στα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης, τιμούμε τους προγόνους μας που ξεσηκώθηκαν απέναντι στην υποδούλωση. Τιμούμε το «μαρτύρων και ηρώων αίμα», για να αναπνέουμε εμείς σήμερα. Η Επανάσταση των Ελλήνων γοήτευσε και ως ιστορικό γεγονός άγγιξε τα όρια του μύθου. Το βλέπουμε και σήμερα, όταν 200 χρόνια μετά, η αναφορά και μόνο στην 25η Μαρτίου ασκεί μια αναζωογονητική, σχεδόν ηλεκτρική δύναμη πάνω μας. Έτσι, παρά τη διαφορετική καθημερινότητα λόγω της πανδημίας, συγκροτήσαμε ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων, ομιλιών και δράσεων που στόχο έχουν, όχι μόνο να αποτίσουν φόρο τιμής σε αυτή την λαμπρή ιστορική ημερομηνία αλλά και να θέσουν τα θεμέλια για μια μνήμη ισχυρότερη, ανεξαρτήτως τόπου και χρόνου.

Αν και οι εορτασμοί σε όλη τη χώρα και στο Δήμο μας, θα είναι διαφορετικοί από τον αρχικό σχεδιασμό, ευελπιστούμε να δώσουν σε όλους μας, τη δυνατότητα να μάθουμε, να ακούσουμε και να κατανοήσουμε περισσότερα και για την ιστορία μας ως Έθνος, αλλά και ως περιοχή που συνέβαλλε στην Ελληνική Επανάσταση και για πολλά χρόνια αντιστέκεται στις προκλήσεις.

Έχοντας ολοκληρώσει τον προγραμματισμό, σας παρουσιάζουμε το χρονοδιάγραμμα των δράσεων και εκδηλώσεων, με την κατανομή τους να γίνεται σε ξεχωριστές θεματικές ενότητες.
Η εναρκτήρια διαδικτυακή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 24 Μαρτίου και ο κύκλος των εκδηλώσεων θα κλείσει στις 4 Νοεμβρίου, ημέρα της Απελευθέρωσης της Αριδαίας. Ευελπιστούμε ότι οι συνθήκες θα επιτρέψουν, ώστε στην πλειοψηφία των εκδηλώσεων να υπάρχει η φυσική παρουσία όλων σας!

Κεντρική Εκδήλωση: 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021 (Διαδικτυακά)
Ομιλία με θέμα: Ιστορικά γεγονότα στην Αλμωπία κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και της Επαναστάσεως του 1821
Αγγελής Γάτσος και Κωνσταντίνος Μπίνος: Η ζωή και η δράση τους.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2021
Εκδήλωση: Μνημεία των περασμένων αιώνων: Από το Βυζαντινό Κάστρο της Χρυσής και το Ιερά Μονή του Αγίου Ιλαρίωνος έως το Τραίνο της Καρατζόβας.

ΜΑΙΟΣ 2021
Ομιλία με θέμα: Η οικονομική κινητικότητα στην Αλμωπία από τη δεκαετία του 1950 έως τις μέρες μας: Αγροτικά προϊόντα (κόκκινο πιπέρι, καπνά, ροδάκινα) – τοπικές βιοτεχνίες και εργοστάσια – Λουτρά Πόζαρ.

ΙΟΥΝΙΟΣ 2021
Μουσικοχορευτική εκδήλωση με τη συμμετοχή της ΣΦΜ «Ο ΑΡΙΩΝ», το τμήμα Αριδαίας της σχολής Βυζαντινής Μουσικής της ΙΜ Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας «Ρωμανός ο Μελωδός»

ΙΟΥΛΙΟΣ 2021
Θεατρική Παράσταση για την Ελληνική Επανάσταση.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2021
Διημερίδα με θέμα: Η ενσωμάτωση στην Αλμωπία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας με ομιλητές από πανεπιστήμια της Ελλάδας και Λαογραφικές εκθέσεις από συλλόγους της περιοχής.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2021
Αφιέρωμα στον Μενέλαο Λουντέμη

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2021
Ομιλία με θέμα: Η εκπαίδευση στην Αλμωπία 1875 – 2020. Εκδήλωση με θέμα: Εικόνες από την Αριδαία του Μεσοπολέμου έως σήμερα.

Εκδήλωση Λήξης: 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021
Ομιλία με θέμα: Η Απελευθέρωση της Αριδαίας και ο αγώνας των κατοίκων της Αλμωπίας.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

  • Διαγωνισμοί έκθεσης και ζωγραφικής με τη συμμετοχή όλων των μαθητών των σχολικών μονάδων του Δήμου Αλμωπίας.
  • Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και γονείς στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αριδαίας (Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός).
  • Κινητή Έκθεση φωτογραφίας με εικόνες από την Αλμωπία του τότε και του σήμερα.
  • Οι δρόμοι της παράδοσης – Λαογραφική έκθεση στα Λουτρά Πόζαρ από τοπικούς συλλόγους και εγκαίνια νέου κτιρίου Λαογραφικού Μουσείου Πόζαρ.

Σημ.: Οι ακριβείς ημερομηνίες, η ώρα και ο τόπος διεξαγωγής όλων των εκδηλώσεων θα ανακοινώνεται στην αρχή κάθε μήνα, ανάλογα με τα εκάστοτε μέτρα και αποφάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
Image CAPTCHA
Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.