Είστε εδώ

Όχι άλλα φωτοβολταϊκά σε χωράφια

10/09/2021

Επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Δάνης Τζαμτζής για το ζήτημα των φωτοβολταϊκών σταθμών, ζητώντας την επανεξέταση των προϋποθέσεων αδειοδότησης σε γεωργικά γη στο νομό Πέλλας. Ο κ. Τζαμτζής κάνει λόγο για αλλοίωση της φυσιογνωμίας της περιοχής μας και εκφράζει την ανησυχία του για το μέλλον της γεωργίας, καθώς η ζήτηση έχει εκτοξεύσει στα ύψη τις τιμές των ενοικιαζόμενων αγροτεμαχίων.
 

Κύριε Υπουργέ
Ο νομός Πέλλας τον οποίο έχω την τιμή να υπηρετώ και να τον εκπροσωπώ από διάφορες θέσεις ευθύνης, είναι ένας από τους δυναμικότερους παραγωγικά, με πάνω από 23 προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας και ισχυρή μεταποιητική δραστηριότητα τα οποία από κοινού συμβάλουν σημαντικά στη διαμόρφωση του ΑΕΠ της χώρας.
 
Η κορυφαία ποιότητα που χαρακτηρίζει τα προιόντα του νομού, είναι αποτέλεσμα του άριστου φυσικού περιβάλλοντος, της έκτασης των έργων υποδομής άρδευσης, αποστράγγισης, οδοποιίας και εξηλεκτρισμού που έχουν εκτελεστεί προϊόντος του χρόνου από την πολιτεία, τους ΟΤΑ Α & Β βαθμού και τους αγρότες, τον σημαντικότατο εξοπλισμό που αποκτήθηκε μέσω προγραμμάτων αλλά και της καλλιεργητικής τέχνης και ευρυμάθειας των παραγωγών του.
 
Τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο της ανάπτυξης δραστηριοτήτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και μάλιστα από την εγκατάσταση Φ/Β σταθμών αρχικά σε απλή γεωργική γη και τελευταία σε γη υψηλής παραγωγικότητας, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ισχυρή τάση αλλοίωσης της φυσιογνωμίας του νομού.
 
Η ανησυχία μας για το μέλλον της γεωργίας στον τόπο μας και των νέων ανθρώπων που επιλέγουν να μείνουν σε αυτόν, είναι μεγάλη καθώς σε καθεστώς ελεύθερου ανταγωνισμού οι τιμές των ενοικιαζόμενων αγροτεμαχίων εκτοξεύτηκαν στα ύψη, εξαιτίας της ζήτησης για εγκατάσταση Φ/Β σταθμών, καθιστώντας ασύμφορη τη καλλιέργειά τους, ενώ η εικόνα των διάσπαρτων συλλεκτών των Φ/Β σταθμών είναι αποκαρδιωτική και αυτό μόνον από τα ήδη εκτελεσθέντα έργα, γιατί όπως πληροφορούμαι από τις υπηρεσίες της Π.Ε. Πέλλας, βρίσκονται στη φάση αδειοδότησης της εγκατάστασης από τη ΔΕΗ, επί πλέον των 1.100 έργων.
 
Η εγκατάσταση νέων σταθμών και με τον ρυθμό που αυτοί υλοποιούνται, δημιουργούν μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους του νομού, που πλέον εκφράζεται έντονα τόσο στις κατά τόπους επισκέψεις μου σε αυτόν όσο και με τη μορφή καταγγελιών – διαμαρτυριών προς τις υπηρεσίες, προκειμένου να σταματήσει η ¨σπορά¨ τους στον ευλογημένο τόπο μας.
 
Κατανοώντας την αναγκαιότητα αλλά και την υποχρέωση της χώρας στην προώθηση παραγωγής καθαρών μορφών ενέργειας, είμαι υποχρεωμένος να σημειώσω ότι νομοθετικά, αυτό γίνεται οριζόντια, χωρίς κριτήρια και προυποθέσεις, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν η ταυτότητα του κάθε τόπου και κυρίως χωρίς μέτρα προστασίας του εδάφους που είναι συνταγματικά χαρακτηρισμένο ως μη ανανεώσιμος φυσικός πόρος.
 
Για τον λόγο αυτό και δεδομένης της υποβάθμισης των γαιών που συντελείται με την εγκατάσταση φωτοβολταικών σταθμών, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, ζητώ την επανεξέταση των προυποθέσεων αδειοδότησης της εγκατάστασης Φ/Β σταθμών σε γεωργική γη υψηλής και ποιοτικής παραγωγικότητας και τον καθορισμό ζωνών εγκατάστασής τους, σε συνεργασία με τις κατά τόπους Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης, σε εδάφη ποιοτικά υποβαθμισμένα.
 
Είμαι στη διάθεσή σας για συνεργασία προκειμένου να δώσουμε λύση στο διαφαινόμενο πρόβλημα, πριν τη κορύφωσή του οπότε και θα είναι αδύνατη η διαχείρισή του.
 
Ο Αντιπεριφερειάχης Πέλλας
Ιορδάνης Τζαμτζής

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
Image CAPTCHA
Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.