Είστε εδώ

Τα προβλήματα και το μέλλον της λίμνης Βεγορίτιδας

11/04/2022

Άμεσες και δυναμικές διαδικασίες για την προστασία της λίμνης Βεγορίτιδας αποφασίσθηκαν στη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Έδεσσα με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Ιορδάνη Τζαμτζή και με τη συμμετοχή όλων των συναρμοδίων φορέων.

Αφορμή για την συνάντηση ήταν τα χρονίζοντα προβλήματα με τις καταπατήσεις στις αποκαλυφθείσες εκτάσεις της λίμνης, η καταστροφή του οικοσυστήματος από φωτιές που βάζουν οι καταπατητές αλλά και η διερεύνηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της προστατευόμενης ,από το δίκτυο natura 2000, περιοχής.
Προσκεκλημένοι του κ. Τζαμτζή ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, ο Δήμαρχος Έδεσσας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας. Ο Διοικητής και ο Αναπληρωτής Διοικητής της Π.Υ. , εκπρόσωποι αρμοδίων υπηρεσιών και φορέων καθώς και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι επισημάνσεις των ειδικών που συμμετείχαν στη σύσκεψη ήταν ιδιαίτερα δυσοίωνες για το παρόν και το μέλλον της περιοχής. Η στάθμη του νερού έχει κατέβει δραματικά, κυρίως εξαιτίας της υπεράντλησης νερού για αρδευτικούς σκοπούς. Οι εκτάσεις που αποκαλύπτονται καταπατώνται από αγρότες οι οποίοι καίνε τις καλαμιές καταστρέφοντας το οικοσύστημα . Η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και η συρρίκνωση της λίμνης υποβαθμίζουν την ποιότητα του νερού και των οργανισμών που διαβιούν, καταστρέφοντας έτσι έναν μείζονος σημασίας φυσικό πόρο.

Ο κ. Τζαμτζής εμφανίστηκε αποφασισμένος να σταματήσει την καταστροφή του μοναδικού οικοσυστήματος με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα και ζήτησε τη συνεργασία όλων των φορέων αλλά και της τοπικής κοινωνίας. «Δεν μπορούμε πια να κλείνουμε τα μάτια, η προστασία του περιβάλλοντος μας αφορά προσωπικά όλους» τόνισε και επισήμανε ότι ήδη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εκπονεί σχετική μελέτη για την προστασία της λίμνης Βεγορίτιδας.
Μάλιστα έχει σχεδιασθεί κοινό πλαίσιο δράσης με τον Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας Σωτήρη Βόσδου και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιο Κασαπίδη ώστε με την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων να ενισχυθεί η αξία του υπερτοπικού τουριστικού προϊόντος.
Καταλήγοντας ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Δάνης Τζαμτζής, έθεσε ως προτεραιότητα να καθοριστεί αρχικά το υψόμετρο της λίμνης ώστε να ορισθεί ο αιγιαλός και να διαχωριστούν οι αποκαλυφθείσες εκτάσεις οι οποίες στη συνέχεια θα νοικιαστούν σε αγρότες με ξεκάθαρες και διαφανείς διαδικασίες. «Είναι άλλο πράγμα η παρόχθια ζώνη και άλλο τα χωράφια» τόνισε εμφατικά, «στόχος μας είναι η δίκαιη διανομή των εκτάσεων και η διασφάλιση της αειφόρου ανάπτυξης προς όφελος όλων».

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
Image CAPTCHA
Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.