Είστε εδώ

Συγκέντρωση αγροτών στην Έδεσσα

05/07/2022

Αγρότες και κτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας 4 Ιουλίου στην κεντρική πλατεία της Έδεσσας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα πέντε Αγροτικών Συλλόγων της Πέλλας.

Από νωρίς ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται στα φανάρια Μεσημερίου-Έδεσσας κερασοπαραγωγοί με τα αγροτικά τους οχήματα και μηχανήματα, και στη συνέχεια με πομπή ξεκίνησαν να κατευθύνονται προς την κεντρική πλατεία της Έδεσσας, όπου ήδη ήταν συγκεντρωμένοι αγροτοκτηνοτρόφοι του κάμπου.

Το άνοιγμα της συγκέντρωσης έγινε από τον Τάσο Βλαδίκα, πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Μεσημερίου – Έδεσσας, μεταφέροντας την απόγνωση και την αγωνία των κερασοπαραγωγών της ευρύτερης περιοχής μιας και η καταστροφή είναι ολοκληρωτική καθώς μετά τις έντονες και παρατεταμένες βροχές το σύνολο των κερασιών έσκασαν, καθιστώντας τα μη εμπορεύσιμα. Ζήτησε την άμεση καταγραφή των ζημιών, να στελεχωθεί ο ΕΛΓΑ με το αναγκαίο προσωπικό, τη δίκαιη και έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων. Να αποζημιωθούν άμεσα όλοι οι κερασοπαραγωγοί από τους περσινούς παγετούς και να σταματήσει η κοροϊδία σε σχέση με τα ανθικά στάδια που επικαλείται ο κανονισμός του ΕΛΓΑ.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Πέλλας “ΕΝΟΤΗΤΑ”, Κάμτσης Χρήστος. Χαιρέτησε τους συναδέλφους που άφησαν τα χωράφια τους κατακαλόκαιρα και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Συλλόγων για να δηλώσουν το παρόν στη συγκέντρωση, δίνοντας με αυτό τον τρόπο και απάντηση σε όλους εκείνους που λένε ότι εθιμοτυπικά οι αγρότες κινητοποιούνται μόνο τον χειμώνα, “όταν δεν έχουν τι άλλο να κάνουν”, αλλά και προς την ίδια τη κυβέρνηση η οποία τον Φλεβάρη στη διάρκεια των αγροτικών μπλόκων αποκαλούσε τους αγρότες “επαγγελματίες διαδηλωτές”.
Ανέφερε ότι όσο και αν προσπαθούν να κρύψουν την πραγματικότητα που καθημερινά βιώνουν οι αγρότες, τα προβλήματα είναι εδώ και ότι είναι αδύνατο να συνεχίσουμε να παράγουμε με αυτές τις τιμές στο πετρέλαιο, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα γεωργικά εφόδια και στις ζωοτροφές. Είναι αδύνατο να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε όταν πουλάμε με τόσο χαμηλές τιμές, και την ίδια στιγμή η ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης να καλπάζει.
Τέλος, κάλεσε τους συναδέλφους αγροτοκτηνοτρόφους να είναι σε αγωνιστική εγρήγορση, να συσπειρωθούν γύρω από τους Συλλόγους τους, τόνισε ότι ο μόνος δρόμος να κερδίσουμε, είναι ο δύσκολος και επίμονος δρόμος του αγώνα.

το δεκδικητικό πλαίσιο της συγκέντρωσης
  • Άμεση στελέχωση του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στη Βέροια με εξειδικευμένο μόνιμο προσωπικό, ώστε να ανταποκριθεί στην τεράστια καταστροφή που έπληξε το Νομό μας και σε ενδεχόμενες μελλοντικές καταστροφές.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει από όλα τα φυσικά φαινόμενα και νόσους, και να αποζημιώνει στο 100% της ζημίας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, κατάργηση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια και ζωοτροφές.
  • Τιμές στα προϊόντα που παράγουμε που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, και να μας επιτρέπουν να μπορούμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε και να ζούμε τις οικογένειες μας.

Τη συμπαράσταση και τη στήριξη στο δίκαιο αγώνα των αγροτοκτηνοτρόφων δήλωσαν:
1.Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Έδεσσας – Αλμωπίας
2.Ένωση Νοσοκομειακων Ιατρών Πέλλας
3.Συνδικάτο Τροφίμων – Ποτών – Γάλακτος Πέλλας-Ημάθιας
4.Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα Ν. Πέλλας
5.Ομάδα Γυναικών Γιαννιτσών, μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος

Οι Σύλλογοι:
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΗΜΕΡΙΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ
ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΕΝΟΤΗΤΑ» ΠΕΛΛΑΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΟΜΟΝΟΙΑ» ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ
ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ "ΑΓΡΟΣ"

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
Image CAPTCHA
Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.