Είστε εδώ

Επιτακτική η ανάγκη στήριξης των ροδακινοπαραγωγών

24/08/2022

Η χρονιά αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολη για την ελληνική ροδακινοπαραγωγή. Το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί με τις τιμές στα φάρμακα, τα λιπάσματα και την ενέργεια να είναι στα ύψη. Παράλληλα η έλλειψη εργατών γης που διαχρονικά αποτελεί πρόβλημα, φέτος ήταν ακόμα πιο αισθητή.

Πέρα από το κόστος, παρατηρήθηκαν προβλήματα και στη διάθεση των προϊόντων. Ο πόλεμος, η διατάραξη των αγορών και η μείωση της αγοραστικής δύναμης επηρεάζουν τις εξαγωγές στο επιτραπέζιο ροδάκινο, συμπιέζοντας τις τιμές. Την ίδια στιγμή η βιομηχανία μεταποίησης δεν μπόρεσε να απορροφήσει την παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου, με αποτέλεσμα αναστολές παραδόσεων ανά τακτά χρονικά διαστήματα που επηρέασαν την ποιότητα των προϊόντων, ενώ δεν τηρήθηκε ούτε η εξαγγελία της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ) για τις τιμές.

Τη χαριστική βολή όμως δίνει η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών που ήρθε να προστεθεί στα ακραία φαινόμενα που είδαμε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Οι έντονες βροχοπτώσεις και άνεμοι κατέστρεψαν φρούτα που βρίσκονταν πάνω στα δέντρα, λίγο πριν το στάδιο της συγκομιδής. Ο απαρχαιωμένος Κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τις ζημιές αυτές με αποτέλεσμα οι ροδακινοπαραγωγοί να βρίσκονται αυτοί τη στιγμή σε απόγνωση.

Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης παρακολουθεί στενά τα ζητήματα των ροδακινοπαραγωγών και έχει προβεί σε σειρά ενεργειών για την αντιμετώπιση των ιδιαίτερων προβλημάτων που παρατηρούνται φέτος. Εχθές κατέθεσε και Ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομικών, και τον Υφυπουργό αρμόδιο για την κρατική αρωγή, με την οποία ζητά τη στήριξη των ροδακινοπαραγωγών με κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο, αλλά και την αποσαφήνιση και επικαιροποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Ο Βουλευτής δηλώνει ξεκάθαρα πως η στήριξη του κλάδου και η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος αποτελεί επιτακτική ανάγκη, ώστε ο πρωτογενής τομέας να παραμείνει βιώσιμος.
Καθημερινά σε όλη την παραγωγική περίοδο είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με παραγωγούς και εκπροσώπους αγροτικών συνεταιρισμών, ώστε να συζητήσουν τις λύσεις εκείνες, άμεσες και μακροπρόθεσμες, που θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα προβλήματα, αλλά θα εξασφαλίσουν και την άμεση βιωσιμότητα των καλλιεργειών, ενώ έχει ενημερώσει αναφορικά με όλα τα ζητήματα τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντά, τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Α. Λυκουρέντζο και τον Υφυπουργό αρμόδιο για θέματα κρατικής αρωγής& αποκατάστασης κ. Χρ. Τριαντόπουλο, σε πολλαπλές επαφές μαζί τους, ενώ θα συνεχίσει να διεκδικεί το δίκαιο για την άμεση ανακούφιση των παραγωγών, αλλά και να καταθέτει προτάσεις για μακροπρόθεσμες λύσεις στα προβλήματα.

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
Image CAPTCHA
Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.