Είστε εδώ

Πραγματοποιήθηκε η επετειακή εκδήλωση μνήμης στη Σκύδρα

18/05/2024

Ο Δήμος Σκύδρας πραγματοποίησε την επετειακή εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

Ο Δήμος Σκύδρας, με αφορμή την 19 η Μαΐου και στο πλαίσιο της 105 ης επετείου μνήμης για τους 353.000 και πλέον γενοκτονηθέντες Έλληνες του Πόντου, διοργάνωσε μια αξιοσήμαντη και συγκινητική εκδήλωση.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024, στην πλατεία Νικολάου Πλαστήρα, μπροστά από το άγαλμα του Αρχικαπετάνιου των ανταρτικών δυνάμεων του Δυτικού Πόντου Βασίλειου Ανθόπουλου ή Βασίλαγα, όπως τον αποκαλούσαν τιμητικά στον Πόντο.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση ακολούθησαν χαιρετισμοί από τη Δήμαρχο Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου, τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσιο Σταμενίτη, τον Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας Ιορδάνη Τζαμτζή, τον Βουλευτή Πέλλας Λάκη Βασιλειάδη, τη Βουλευτή Πέλλας Θεοδώρα Τζάκρη και τον απόγονο του Βασίλειου Ανθόπουλου, Γιάννη Κυριακίδη.

Μετά τους χαιρετισμούς κατατέθηκαν στεφάνια από τη Δήμαρχο, πολιτικούς και εκπροσώπους των αρχών και την την εκπρόσωπο των Συλλόγων και τον Γιάννη Κυριακίδη.

Ακολούθησε συγκινητικό μουσικοχορευτικό αφιέρωμα με το τραγούδι την «Πατρίδα μ΄έχασα» από τον λυράρη – τραγουδιστή Θεόδωρο Σαπρανίδη και στο ταούλ τον Βλαδίμηρο Σαπρανίδη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τήρηση της σιγής του ενός λεπτού και τον εθνικό ύμνο που τραγούδησαν όλοι μαζί.

Συμμετείχαν οι Σύλλογοι: Εύξεινος Λέσχη Σκύδρας, Σύλλογος Ποντίων Δάφνης, Σύλλογος Ποντίων Ριζού, Σύλλογος Ποντίων Σεβαστειανών «Ο Πυρρίχειος» και Πολιτιστικός Σύλλογος Αρσενίου «Μέγας Αλέξανδρος».

Και φέτος ο Δήμος Σκύδρας θα φωτίσει το Δημαρχείο με κόκκινο χρώμα υπογραμμίζοντας και συμβολίζοντας με το χρώμα αυτό το αίμα των αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας.

Ο Δήμος Σκύδρας στέλνει μήνυμα εθνικής ευθύνης για το σεβασμό και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και κληρονομιάς, μήνυμα ενότητας του αγώνα για την αναγνώριση και τη συγγνώμη από το Τουρκικό κράτος της Γενοκτονίας που διέπραξε συστηματικά το οθωμανικό και στη συνέχεια το κεμαλικό καθεστώς από το 1914 έως το 1923, αλλά και για τη Διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της καθ΄ημάς Ανατολής. Στέλνει μήνυμα ειρήνης κι αλληλεγγύης, ώστε να σταματήσουν τα κάθε μορφής εγκλήματα σε βάρος λαών κι εθνών, και να πρυτανεύσει η λογική, η σύνεση, η ψυχραιμία, η δικαιοσύνη, η ανθρωπιά κι ο αλληλοσεβασμός χωρίς σκοπιμότητες, ιδιοτέλειες και διακρίσεις.

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
Image CAPTCHA
Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.