Είστε εδώ

Η Φλόγα της Μνήμης στα Γιαννιτσά

23/05/2024

Άναψε η "Φλόγα της Μνήμης" στα Γιαννιτσά, τιμώντας την 105η πένθιμη επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, προβάλλοντας παράλληλα το αίτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από την Τουρκία και της καθολικής καταδίκης της ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Η εκδήλωση με τη "Φλόγα της Μνήμης" προς τιμήν της θυσίας των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 και ώρα 20:30, με σημείο αφετηρίας το Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών.
Με αναμμένα φαναράκια η πένθιμη πομπή κατευθύνθηκε στο Μνημείο Ποντιακού Ελληνισμού, στην πλατεία Νέας Τραπεζούντας, όπου τελέστηκε τρισάγιο από τον π. Κυριάκο Ηλιόπουλο και ακολούθησε σύντομη ομιλία του Δημάρχου Πέλλας, Ευστάθιου Φουντουκίδη, ο οποίος τόνισε τη σημασία της ιστορικής μνήμης και της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να συνεχιστεί η πίεση για δικαιοσύνη και αναγνώριση των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.
Ακολούθησε ανάγνωση ψηφίσματος από τον Κωνσταντίνο Ποργιαζίδη, απαγγελία ποιημάτων από τον Απόστολο Ασλανίδη και ενός λεπτού σιγή.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά από καθηγητές και μαθητές του Αλεξάνδρειου Δημοτικού Ωδείου Γιαννιτσών και του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών, ενώ συμμετείχαν ποντιακά σωματεία του Δήμου Πέλλας.

Το Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών φωταγωγήθηκε συμβολικά σε ένδειξη σεβασμού και πένθους για τους αδικοχαμένους νεκρούς της Γενοκτονίας.

Η εκδήλωση «Φλόγα Μνήμης» ήταν ενταγμένη στην πρωτοβουλία του Δικτύου Πόλεων με Κοινότητες απογόνων Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής της ΚΕΔΕ, στο οποίο ανήκει και ο Δήμος Πέλλας.

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
Image CAPTCHA
Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.