Είστε εδώ

Παρέμβαση στη Βουλή για χαλαζόπτωση στην Αλμωπία

28/05/2024

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Καταστροφές δενδροκαλλιεργειών από χαλαζόπτωση σε χωριά του Δήμου Αλμωπίας στην Π.Ε. Πέλλας

Το απόγευμα της Τετάρτης 22/5/2024 σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε χωριά που βρίσκονται στους πρόποδες του Πινόβου Αλμωπίας. Οι ζημιές εντοπίζονται κύρια σε καλλιέργειες βερίκοκου, κερασιάς, ροδάκινου στα χωριά Πρόδρομος, Θηριόπετρα, Προμάχους, Γαρέφι, Βορεινό, Πευκοτό, Νεοχώρι, Φούστανη, Φιλώτεια και Νερόμυλο. Τα κεράσια αλλά και αρκετές ποικιλίες βερίκοκου ήταν στο στάδιο της συγκομιδής, που σημαίνει ότι ο κύριος όγκος των καλλιεργητικών εξόδων έχει γίνει. Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση μιας και βλέπουν οι κόποι τους να πηγαίνουν χαμένοι και να μην έχουν εισόδημα. Επιπλέον στις ίδιες περιοχές είχε προηγηθεί ζημιά στις πρώιμες ποικιλίες κερασιών με το σκάσιμο των καρπών λόγω έντονων βροχοπτώσεων, πράγμα που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την οικονομική τους κατάσταση.

Το χαλάζι σε μέγεθος έφτανε αυτό του καρυδιού, που δείχνει ότι δε λειτούργησε η χρυσοπληρωμένη από τους παραγωγούς αντιχαλαζική προστασία του ΕΛΓΑ.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε τι ενέργειες θα προβεί ώστε:
- Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις και οι καταγραφές του συνόλου των ζημιών στις καλλιέργειες της περιοχής.
- Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν, με αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και επαρκή χρηματοδότησή του με βάση τις ανάγκες, από τον κρατικό προϋπολογισμό.
- Να εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότησή του ΕΛΓΑ με βάση τις ανάγκες, από τον κρατικό προϋπολογισμό.
- Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία κλπ τουλάχιστον μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων για τη χαμένη παραγωγή τους. Να μην πληρώσουν εκτιμητικά τέλη για τις παραπάνω ζημιές.

Οι Βουλευτές
Δελής Γιάννης, Στολτίδης Λεωνίδας

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
Image CAPTCHA
Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.