Είστε εδώ

Μέτρα προστασίας των εργαζομένων ζητούν τα σωματεία

10/06/2024

ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ

Αυτές τις μέρες η θερμοκρασία θα χτυπήσει κόκκινο και χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι θα βρίσκονται αντιμέτωποι με εργασιακούς χώρους-καμίνια, πραγματικά κολαστήρια.
Οι ημέρες του καύσωνα  αποτελούν ένα ακόμα καμπανάκι κινδύνου για την εργατική τάξη.
Αυτό αφορά και ανοιχτούς χώρους με άμεση έκθεση στον ήλιο (οικοδομές, εργοτάξια, delivery, security κτλ) αλλά και κλειστούς, όπου είτε λόγω κατασκευής (μη επαρκής αερισμός, υπόγεια, θερμοκήπια, μεταλλική σκεπή, κονσερβοποιεία, συσκευαστήρια κτλ), είτε λόγω εργασιακών παραγόντων (π.χ. λειτουργία μηχανών) οι συνθήκες εργασίας θα είναι ανυπόφορες και εξοντωτικές. Παρόλα αυτά οι εργαζόμενοι θα υποχρεωθούν να δουλέψουν μέχρι τελικής πτώσης, στο όνομα της συνέχισης της παραγωγής, των προθεσμιών για την παράδοση των εμπορευμάτων, της "εξυπηρέτησης του πελάτη", της "ανταγωνιστικότητας".

Η δουλειά κάτω από συνθήκες καύσωνα δεν αποτελεί ζήτημα παλικαριάς. Η εργατική τάξη δε χρειάζεται να αποδείξει στην εργοδοσία τις ικανότητες της, τις αντοχές και το κουράγιο της. Δε χρειάζεται να κάνουμε το «καλό παιδί» απέναντι στα αφεντικά, να ξοδεύουμε και την τελευταία σταγόνα ιδρώτα για ένα άθλιο μεροκάματο. Απέναντι μας έχουμε, εκτός από τους εργοδότες, και έναν ακόμα ύπουλο αντίπαλο: η ζέστη και η υγρασία έχουν και άμεσα αρνητικά αποτελέσματα (καταπόνηση, αφυδάτωση, αύξηση του κινδύνου εργατικών ατυχημάτων), αλλά και μακροπρόθεσμη επίδραση σε χρόνιες παθήσεις (καρδιοπάθειες, κτλ).

Δε χωράει κανένας εφησυχασμός, καμιά επανάπαυση με πρόφαση το πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας μας τις σωματικές του αντοχές. Πολύ περισσότερο όταν και για τα ζητήματα αυτά δεν πρόκειται κανείς άλλος να φροντίσει για την υγεία μας εκτός από εμάς τους ίδιους και τα ταξικά σωματεία μας.

Για την εργοδοσία η κερδοφορία είναι πρωτεύον ζήτημα. Κέρδη και εργατικά συμφέροντα δε συμβιβάζονται, για αυτό και ποτέ δεν παίρνονται ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων. Δεν μπορούμε να περιμένουμε περισσότερα ούτε από το κράτος και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του, που είναι μέχρι και σήμερα υποστελεχωμένοι. Θα ξαναδούμε τυπικές ανακοινώσεις, προειδοποιήσεις και ευχολόγια, χωρίς καμία αυστηρή εφαρμογή έστω και της κολοβής σημερινής νομοθεσίας.

Θεωρούμε ότι είναι στο χέρι μας, στο χέρι των σωματείων να απαιτήσουν και να επιβάλλουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων. Καλούμε τους εργοδότες να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι κανένας μας δεν θα εκτεθεί στις εξοντωτικές συνθήκες που επικρατούν κατά τις ημέρες του καύσωνα.

    Απαιτούμε:
  • Να εκδοθεί άμεσα Υπουργική Απόφαση που θα δεσμεύει τους εργοδότες για τα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων με απαγόρευση εργασιών από τους 38 βαθμούς Κελσίου και πάνω, παίρνοντας υπόψη και τις ιδιαίτερες συνθήκες ανά κλάδο όπως και τις συλλογικές συμβάσεις που προβλέπουν αντίστοιχα μέτρα.
  • Άμεση ενίσχυση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών με προσωπικό και μέσα. Εντατικοποίηση των ελέγχων.
  • Να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους:

1. Για άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών, όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38ο C. Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους. Αποχή από την εργασία όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Πλήρης καταβολή του μεροκάματου σε όλες αυτές τις περιπτώσεις.

2. Για περιορισμό άλλων βαριών εργασιών, όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες. Για ύπαρξη διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων. Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων. Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στο χώρο εργασίας τους.

3. Για ύπαρξη και λειτουργία κλιματισμού στους χώρους εργασίας όπου αυτό είναι εφικτό. (Σημειώνουμε ότι πολλές φορές η εργοδοσία, για να αποφύγει το κόστος της εγκατάστασης κλιματιστικών, προφασίζεται ότι η λειτουργία τους δεν είναι συμβατή με την παραγωγική διαδικασία.) Επαρκής γενικός εξαερισμός σε όλους τους χώρους εργασίας με εγκατάσταση ανεμιστήρων στα ψηλά σημεία των αιθουσών και αερισμός με φυγοκεντρικούς ανεμιστήρες.

Τα μέτρα αυτά αποτελούν μια ελάχιστη προστασία των εργαζομένων απέναντι στις συνθήκες καύσωνα. Οργανώνουμε την διεκδίκηση με την παρέμβαση των ίδιων των σωματείων. Καλούμε τους συναδέλφους να καταγγέλλουν στο σωματείο άμεσα οποιαδήποτε προσπάθεια που βάζει την υγεία και την ασφάλεια τους σε κίνδυνο, στα τηλέφωνα επικοινωνίας: 6936116086 – 6944177169

Με την συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων, με την συγκρότηση των Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας, με την μαζική συσπείρωση μας στα σωματεία, την συμμετοχή στον αγώνα μπορούμε να τα καταφέρουμε, να προστατέψουμε την ασφάλεια της υγείας μας και της ζωής μας μέσα στους χώρους δουλειάς. Καλή δύναμη σε όλους!

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ – ΠΕΛΛΑΣ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΤΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ – ΠΕΛΛΑΣ
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6936116086 – 6944177169

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
Image CAPTCHA
Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.