Είστε εδώ

Απελευθέρωση των Γιαννιτσών

20/10/2018

Με λαμπρότητα και επισημότητα γιορτάστηκε και φέτος η επέτειος της Απελευθέρωσης της πόλης των Γιαννιτσών. 106 χρόνια μετά τη μάχη του 1912, ο κόσμος έδειξε για ακόμα μια φορά το σεβασμό του σε εκείνους που θυσιάστηκαν για να αποκτήσει αυτός ο τόπος την ταυτότητά του, εντασσόμενος στο σύγχρονο ελληνικό κράτος.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στον ιστορικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (1858), την εκκλησία όπου για πρώτη φορά αναπέμφθηκε δοξολογία στον Τριαδικό Θεό για την απελευθέρωση της πόλεως των Γιαννιτσών από τον διαρκείας πέντε αιώνων Τουρκικό ζυγό, ύστερα από την πολύνεκρη ομώνυμη μάχη στις 20 Οκτωβρίου του 1912.
Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, τελέσθηκε Όρθρος, πανηγυρικό Συλλείτουργο και Δοξολογία.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο κ. Δημήτριος Καρατσαλίωτης, διδάσκαλος του 4ου Δημοτικού Γιαννιτσών.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλεως, (Μαύρο Άγαλμα).

Στην καθιερωμένη παρέλαση συμμετείχαν όλα τα σχολεία της πόλης και του ευρύτερου δήμου Πέλλας, αλλά και πλήθος πολιτιστικών συλλόγων καθώς και στρατιωτικό τμήμα.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος, οι βουλευτές του Νομού Γιώργος Καρασμάνης και Γιάννης Σηφάκης, ο Υποδιοικητής της 2ας Μ/Κ Μεραρχίας, Ταξίαρχος Γεώργιος Τριάντης, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, των τοπικών αρχών και των φορέων.

Ο κ. Τζιτζικώστας, μετά το πέρας της παρέλασης αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της μάχης των Γιαννιτσών και τόνισε ότι «θεωρείται η πλέον κρίσιμη για την έκβαση του Α’ Βαλκανικού Πολέμου και η μάχη που άνοιξε το δρόμο για την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Τιμούμε σήμερα όσους έδωσαν με αυτοθυσία τη ζωή τους για να είμαστε όλοι εμείς ελεύθεροι. Οι αγώνες των προγόνων μας για να αποτινάξουν από αυτή τη χώρα κάθε ζυγό, δεν θα ξεχαστούν, αλλά θα αποτελούν το φωτεινό παράδειγμα για τις επόμενες γενιές, όσο όλοι εμείς φροντίζουμε να διατηρούμε άσβεστη την ιστορική μνήμη και την κληρονομιά του Έθνους μας.».

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
Image CAPTCHA
Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.

Κοινοποίηση