Είστε εδώ

Ετήσιος χορός Συλλόγου Ποντίων Έδεσσας

11/01/2019

Ο Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας «ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς» συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια λειτουργίας και γιορτάζει με τον επετειακό ετήσιο χορό στο κέντρο Έπαυλις (4ο χλμ ε.ο Έδεσσας – Θεσσαλονίκης) το Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019 στις 8:00μμ.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα πλαισιώνουν οι:
 • Αλέξης Παρχαρίδης (τραγούδι)
 • Γιώργος Σοφιανίδης (τραγούδι)
 • Γιάννης Τσανασίδης (λύρα)
 • Βαγγέλης Καραγιαννίδης (λύρα)
 • Γιώργος Ορδουλίδης (νταούλι)
 • Κική Μωυσιάδου (νταούλι)
 • Γιάννης Παναγιωτίδης (κλαρίνο)
 • Μάκης Φαντίδης (πλήκτρα)

 
Τηλέφωνο κρατήσεων: 6932753690 για μια αξέχαστη βραδιά με πολύ κέφι και χορό.
 
 

Το 1969 μια ομάδα Ποντίων κατοίκων της Έδεσσας με σκοπό τη διαφύλαξη και διάδοση των ηθών, εθίμων και παραδόσεων της ιστορίας τoυ Ελληνισμού του Πόντου αποφασίζει την ίδρυση Ποντιακού Συλλόγου με την Επωνυμία Σύλλογος Ποντiων Εστία «ο Θεόδωρος Γαβράς Έδεσσας και Περιχώρων», με έδρα την Έδεσσα (αριθμός απόφασης του Πρωτοδικείου Έδεσσας 73/1969).

Το έτος 2004 έγινε τροποποίηση του καταστατικού με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Έδεσσας, με την υπ' αριθμ. 107/2004 και μετονομάστηκε ο σύλλογος σε Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας «Ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η ίδρυση Ποντιακού Συλλόγου στην Έδεσσα μαρτυρεί εξαίρετο ζήλο και αγωνιστικότητα των ιδρυτικών μελών, επειδή εκείνη την εποχή στην πόλη οι Ποντιακής καταγωγής οικογένειες δεν ήταν περισσότερες από τριάντα. Κι όμως, αυτοί οι άνθρωποι, μέσα σε λίγα χρόνια κατόρθωσαν να αποκτήσουν ιδιόκτητη στέγη στο κέντρο της πόλης.

Οι γονείς αυτών που ίδρυσαν τον Σύλλογο κατάγονται κυρίως από την πόλη Ακ-Νταγ-Μαντέν του Νομού Άγκυρας και των γύρω χωριών, αλλά και άλλων περιοχών του Πόντου, όπως η Αργυρούπολη, η Γιοσγάτη, η Τραπεζούνια κ.α.

Ο Σύλλογος πήρε τo όνομα του Εθνομάρτυρα Αγίου Θεόδωρου Γαβρά, του οποίου η μνήμη τιμάται από την Εκκλησία μας στις 2 Οκτωβρίου.

Ο Θεόδωρος, ο «βλαστός της Άτρας», όπως τον αναφέρουν λυρικά, διετέλεσε δούκας του θέματος Χαλδαίας, στα τέλη τoυ 11ου αιώνα. Όταν τo 1074 μ.Χ. οι Σελτζούκοι φτάνουν στα περίχωρα της Τραπεζούντας, ο Θεόδωρος Γαβράς κηρύσσει τον Πόντο ανεξάρτητο. Οργανώνει την άμυνα και καταφέρνει να κρατήσει μακριά τov εχθρό επί 22 χρόνια! Το 1098 πέφτει στα χέρια των Σελτζούκων και πεθαίνει με μαρτυρικό θάνατο, αρνούμενος να αλλαξοπιστήσει. Ο Πόντος αποκτά άλλον έναν Άγιο.

Ο Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας «Ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς» το 2019 κλείνει 50 χρόνια ζωής!

Οι δραστηριότητες του συλλόγου διακρίνονται από τις σοβαρές του προσπάθειες να διασώσει και να διαφυλάξει όλα τα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς του Πόντου. Για τo σκοπό αυτό λειτουργούν τμήματα εκμάθησης ποντιακών χορών, εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων, τμήμα χορωδίας, θεατρικό τμήμα, τμήμα εκμάθησης ποντιακής διαλέκτου, υπό την αιγίδα τoυ Πανεπιστημίου Μακεδονίας, τμήμα λαογραφίας και ιστορίας, καθώς και δανειστική βιβλιοθήκη με πάνω από 1.000 τίτλους βιβλίων. Τέλος, ο σύλλογος διαθέτει βεστιάριο με παραδοσιακές φορεσιές.

Δεκάδες παιδιά αλλά και ενήλικες παρακολουθούν και συμμετέχουν στις δραστηριότητες του συλλόγου, στηρίζοντας έμπρακτα τις προσπάθειες των εκάστοτε μελών του Δ.Σ. για την προάσπιση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ποντιακού Ελληνισμού.

Plain text

 • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
 • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
 • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
Image CAPTCHA
Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.

Κοινοποίηση