Είστε εδώ

Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων στην Πέλλα

15/04/2019

Υπεγράφησαν σήμερα στα γραφεία του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας οι συμβάσεις για τη σύνταξη μελετών ωρίμανσης για την κατασκευή συνολικά επτά Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: 1 στην Πέλλα, 2 στη Θεσσαλονίκη, 1 στο Κιλκίς και 2 στη Χαλκιδική.
Οι μελέτες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του έτους 2019 και θα ακολουθήσει η χρηματοδότηση της κατασκευής των Μονάδων από πόρους του ΕΣΠΑ. Η δημοπράτηση των ΜΕΒΑ, στις οποίες θα καταλήγουν οικιακά απόβλητα και κλαδέματα, αναμένεται να γίνει στις αρχές του 2020.

Ο πρόεδρος του Φορέα, Μιχάλης Γεράνης, αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία της ορθής διαχείρισης οργανικών αποβλήτων, εξηγώντας ότι κατά την ταφή των οργανικών υπολειμμάτων το περιβάλλον επιβαρύνεται με στραγγίδια και μεθάνιο και τόνισε χαρακτηριστικά ότι «Με τη σωστή διαχείρισή τους θα μπορούμε, πλέον, να μιλάμε για την ολοκλήρωση του κύκλου μιας κοινωνίας μηδενικών αποβλήτων».
Οι μελέτες θα δείξουν το πού θα χωροθετηθούν οι ΜΕΒΑ. «Κάποιες μπορεί να εγκατασταθούν δίπλα σε υφιστάμενους ΧΥΤΑ, αλλά μπορεί να χωροθετηθούν και δίπλα σε Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ)», εξήγησε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κ. Μακεδονίας.

Η ΜΕΒΑ ως λειτουργία έχει την αερόβια αποδόμηση (κομποστοποίηση) του οργανικού υλικού προς παραγωγή υψηλής ποιότητας υλικού κοµπόστ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εδαφοβελτιωτικό, λίπασμα ή χώμα καλλιέργειας μετά την ανάμιξη του με κηπευτικό χώμα.

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
Image CAPTCHA
Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.

Κοινοποίηση