Είστε εδώ

Επιστολή δημάρχου Αλμωπίας στον ΥΠΑΑΤ

05/05/2020

Θέμα: «Ζημιά από παγετό στην καλλιέργεια κερασιάς σε όλα τα αγροκτήματα των κοινοτήτων του Δήμου Αλμωπίας»

Κύριε υπουργέ,

Ο Δήμαρχος Αλμωπίας συνοδευόμενος από τους κατά τόπους προέδρους κοινοτήτων του Δήμου μας, επισκέφθηκαν τα αγροκτήματα και διαπίστωσαν από κοινού την τεράστια ζημιά που υπέστησαν οι καλλιέργειες κερασιάς. Επιτόπιους ελέγχους διενήργησε στα αγροκτήματα των κοινοτήτων του Δήμου Αλμωπίας και η προϊσταμένη του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Βέροιας κ. Μαρία Παπά η οποία διαπίστωσε την καταστροφή.

Θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε ότι μετά και τον παγετό που σημειώθηκε την νύχτα της 16ης προς 17ης Απριλίου 2020, το αποτέλεσμα ήταν η ολική καταστροφή της καλλιέργειας της κερασιάς, στις ποικιλίες πρώιμες και μέσο πρώιμες ( sweet Early, Early Lorry, Red Giant, Τσολακέικα, Sabrinna, Crystalina κ.α ). Να σημειωθεί ότι το πρώτο πλήγμα των καλλιεργειών ήταν ο παγετός κατά την περίοδο 17-20 Μαρτίου 2020.

Στις 16 Απριλίου οι κερασιές ήταν σε πλήρη ανθοφορία σε όλο το εύρος των εκτάσεων του Δήμου Αλμωπίας. Ο δεύτερος αυτός παγετός είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή όλων των ανωτέρω ποικιλιών κερασιών σε ποσοστό που αγγίζει το 100%. Με δεδομένο ότι στο Δήμο Αλμωπίας η κυριότερη καλλιέργεια είναι αυτή της κερασιάς, το εισόδημα των αγροτών στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτή.
Λόγω της κατάστασης που έχει επέλθει η χώρα από τον κορωνοϊό (οδηγώντας σε οικονομικό αδιέξοδο) και τα συνεχή αντίξοα καιρικά φαινόμενα (βροχοπτώσεις, παγετός), είναι επιτακτική η ανάγκη να ανοίξει αναγγελία ώστε οι παραγωγοί-αγρότες να μπορέσουν άμεσα να υποβάλλουν τη δήλωση ζημίας.

Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης έτους 2020 δεν δίδεται το δικαίωμα επιλογής κατηγορίας ασφαλιστικής εισφοράς στον παραγωγό, ούτε και προαιρετικής ασφάλισής του, αλλά υποχρεούται στην καταβολή υψηλότερης εισφοράς, πράγμα που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την καταβολή της ασφάλισης από τον αγρότη. Σε συνδυασμό με την ολική καταστροφή της παραγωγής, η οικονομική κατάσταση των αγροτών είναι χείριστη και αυτό συνεπάγεται αντίστοιχη δυσχέρεια στο Δήμο Αλμωπίας. Άρα επιτακτική είναι η ανάγκη σχετικής αναγγελίας από τον ΕΛΓΑ.

Παρακαλούμε για την άμεση ανταπόκρισή σας.

Με εκτίμηση
Ο Δήμαρχος Αλμωπίας
Μπάτσης Χρήστος

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
Image CAPTCHA
Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.

Κοινοποίηση