Είστε εδώ

«Ευφυής Γεωργία» στο Μάνδαλο

15/06/2022

Σε ημερίδα για την ευφυή γεωργία ο Ιορδάνης Τζαμτζής.

Τα πρώτα της βήματα στην Ελλάδα κάνει η ευφυής γεωργία, ωστόσο έχει ήδη αποδώσει τα πρώτα μετρήσιμα θετικά αποτελέσματα. Όπως μείωση στη χρήση νερού , στην κατανάλωση φυτοπροστατευτικών προϊόντων και λιπασμάτων, μέσα από την ορθολογική εφαρμογή των εισροών, με ταυτόχρονη, πάντως, αύξηση της παραγωγικότητας.

Στη διάρκεια ημερίδας του 1ου Πιλοτικού Βιώσιμης Καινοτομίας για το έργο H2020 Ploutos, που πραγματοποιήθηκε στο Μάνδαλο, περιγράφηκαν οι στόχοι και η μεθοδολογία που έχουν αναπτυχθεί, στο πλαίσιο των δράσεων του πιλοτικού, που επικεντρώνεται στην καλλιέργεια ροδάκινου.

Στο πιλοτικό του ploutos βασικοί εταίροι είναι ο Α.Σ. Μανδάλου «Η ΠΡΟΟΔΟΣ», η εταιρία επεξεργασίας τροφίμων ΑΛΤΕΡΡΑ ΑΕ καθώς και η εταιρία Πληροφορικής και Τεχνολογίας NEUROPUBLIC που αποτελεί και τον τεχνολογικό εταίρο.

Στην ημερίδα συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής, ενώ παραβρέθηκαν τοπικοί παραγωγοί και εκπρόσωποι της βιομηχανίας τροφίμων.

Σε δηλώσεις του ο κ. Τζαμτζής αναφέρθηκε στο ρόλο της ευφυούς γεωργίας και συγκεκριμένα στο σύστημα gaiasense που εφαρμόζεται στην Πέλλα, επισημαίνοντας ότι συνδυάζει με ολιστικό τρόπο την πληροφορική με την αγρονομική επιστήμη: «Το οικονομικό όφελος που προκύπτει για τον παραγωγό από τη μείωση προϊόντων φυτοπροστασίας, λιπασμάτων και νερού είναι αδιαμφισβήτητα σημαντικό, καθώς συνδυάζεται και με αύξηση της παραγωγής . Αν συνυπολογίσουμε την ορθότερη διαχείριση των κινδύνων μέσω των πληροφοριών που λαμβάνει από το δίκτυο, βλέπουμε αξιοσημείωτη μείωση του κόστους παραγωγής. Πέρα από το προφανές οικονομικό όφελος, οι υπηρεσίες της ευφυούς γεωργίας συμβάλουν καθοριστικά στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, λόγω της ορθολογικής χρήσης φυτοφαρμάκων και των φυσικών πόρων, όπως το αρδευτικό νερό».

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
Image CAPTCHA
Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.