Είστε εδώ

Εταιρεία Νόσου Alzheimer και συγγενών διαταραχών Π.Ε.Πέλλας

12/07/2023

Η «Εταιρεία Νόσου Alzheimer και συγγενών διαταραχών Π.Ε.Πέλλας» πραγματοποίησε την πρώτη της Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 5 Ιουλίου στις 7.30 μμ στην αίθουσα του Παρθεναγωγείου στην πόλη της Εδεσσας. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν τα ακόλουθα:

  1. Εκλογή Προεδρείου και Εκλογή Εξελεγκτικής Επιτροπής
  2. Απόφαση ένταξης στην Πανελλήνια Ομοσπονδία ν. Alzheimer και συναφών διαταραχών
  3. Απόφαση έναρξης δράσεων ενημέρωσης και αρωγής σε ασθενείς και φροντιστές με άνοια.

H έναρξη των εργασιών έγινε με το χαιρετισμό της Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, καθηγήτριας Νευρολογίας κ. Μαγδαληνής Τσολάκης, καθώς και την εισηγητική ομιλία της
Προέδρου της προσωρινής διοίκησης, Νευρολόγου κ. Μάρκου Σοφίας, η οποία ακολουθεί παρακάτω:

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Σήμερα, πάνω απο 55 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από άνοια και 10 εκατομμύρια νέα περιστατικά της πάθησης αυτής εμφανίζονται κάθε έτος.

ΑΝΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΓΝΩΣΙΑΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ, ΔΗΛ. ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ, ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ, ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ.

Γενικά, το 2% του πληθυσμού ηλικίας 65-74 έχει άνοια, ποσοστό που ανεβαίνει στο 19% για τις ηλικίες 75-84 και στο 42% για τους μεγαλύτερους των 85.

Οι ακριβείς αιτίες της νόσου δεν είναι γνωστές ενώ παρατηρείται ότι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν την εμφάνισή της. Το γονίδιο apoE4, o διαβήτης, η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία και η παχυσαρκία στη μέση ηλικία αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου σε μεγαλύτερη ηλικία. Οι εγκεφαλικές τραυματικές κακώσεις φαίνεται να αυξάνουν την πιθανότητα όχι μόνο για άνοια εκ τραυματικής κάκωσης, αλλά και για νόσο Alzheimer. Η κατάθλιψη, πιθανώς σχετίζεται με την άνοια και τη νόσο Alzheimer.

Η υψηλότερη πρόσληψη βιταμινών (C.E.B6.B12.φυλλικό οξύ), ακόρεστων λιπαρών, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, η λήψη αντιοξειδωτικών, επίσης έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης νόσου Αlzheimer. Επίσης οι γυναίκες έχουν ελαφρώς αυξημένες πιθανότητες να διαγνωστούν με Alzheimer συγκριτικά με τους άντρες, γεγονός που πιθανά οφείλεται στη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των γυναικών και στο ότι τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, πριν την εμμηνόπαυση, πιθανώς δρούν προστατευτικά στον εγκέφαλο και στις νοητικές λειτουργίες.

Στην άνοια, τα συμπεριφορικά συμπτώματα είναι αυτά που επιβαρύνουν περισσότερο τους φροντιστές. Η απάθεια, αυξημένη κινητική δραστηριότητα, η ψύχωση, η άρση αναστολών, οι διαταραχές ύπνου και οι διαταραχές πρόσληψης τροφής είναι τα πιο σημαντικά.

Στην άνοια επομένως πάσχουν ασθενείς και φροντιστές, οι οποίοι επιβαρύνονται συναισθηματικά, οικονομικά και κοινωνικά, εφόσον περιορίζεται έτσι ο ελεύθερος χρόνος τους.

Δυστυχώς, η παρούσα κατάσταση περίθαλψης και διαχείρισης των ατόμων με άνοια στη χώρα μας είναι ανεπαρκής. Υπάρχουν κενά στις παρεχόμενες υπηρεσίες για άτομα με άνοια και τραγική έλλειψη σχετικών δομών. Το πρόβλημα θα ενταθεί στο μέλλον ακόμα περισσότερο, αφού σύμφωνα με τεκμηριωμένες προβλέψεις, ο αριθμός των ατόμων με άνοια θα αυξηθεί επιδημικά... Στην παρούσα χρονική περίοδο οι δομές που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας υγείας για την άνοια στην Ελλάδα είναι οι ακόλουθες: Ιατρεία μνήμης στα πλαίσια Νευρολογικών και Ψυχιατρικών τμημάτων Γενικών Νοσοκομείων κυρίως στην Αθήνα, στη Θεσ/νικη και σε λίγες μεγάλες πόλεις, Ψυχογηριατρικές Κλινικές που λειτουργούν σε Θεραπευτήρια Χρόνιων Παθήσεων. Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες νόσου Alzheimer που λειτουργούν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας όπως η δική μας, οι οποίες είναι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί που έχουν ιδρυθεί με στόχο να προσφέρουν ενημέρωση και υπηρεσίες όπως, μη φαρμακευτικές θεραπείες, για τους ανθρώπους που πάσχουν από τη νόσο και εκπαίδευση και υποστήριξη στους φροντιστές προκειμένου να ελαφρύνουν το φορτίο που βιώνουν αλλά και δράσεις πρόληψης και ενημέρωσης για την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Από την άλλη πλευρά, οι μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων στη χώρα μας καλύπτουν μικρό ποσοστό των υπάρχουσων στεγαστικών αναγκών και δεν διαθέτουν εξειδικευμένη φροντίδα για άτομα με άνοια. Τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης καλύπτουν μόνο ένα μέρος των δαπανών για συγκεκριμένες υπηρεσίες που σχετίζονται με τη θεραπεία και την κινητική και νοητική αποκατάσταση των ατόμων με άνοια (φυσικοθεραπεία και λογοθεραπεία) και για περιορισμένα χρονικά διαστήματα.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, φαίνεται ότι δυστυχώς δεν υπάρχει Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την άνοια και δεν έχουν αναπτυχθεί ειδικές εθνικές στρατηγικές προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ιατρικές και κοινωνικές επιπτώσεις της άνοιας στον ελληνικό χώρο και να οργανωθούν υπηρεσίες και δομές Υγείας και κοινωνικής μέριμνας.

Εδώ, την σκυτάλη παίρνουμε σήμερα για το Νομό μας εμείς με ενεργοποίηση του Συλλόγου με δράσεις όπως ενημερωτικές ομιλίες, βοήθεια σε ανθρώπους με άνοια που έχουν ανάγκη μαζί με εθελοντές και διεκδίκηση προγράμματος για δημιουργία Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας.

Καλή αρχή και καλή δύναμη σε όλους!

Στο Δ.Σ εκλέχθηκαν οι παρακάτω και τις επόμενες ημέρες θα συσταθούν σε σώμα:

ΜΑΡΚΟΥ ΣΟΦΙΑ
ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗ ΕΛΕΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΜΠΟΛΑΣ
ΦΩΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΠΟΖΙΔΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ

Στην Εξελεγκτική Επιτροπή εκλέχθηκαν οι παρακάτω:

ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΕΦΗ ΤΣΑΡΤΣΙΤΑΛΙΔΟΥ
ΤΣΟΥΡΜΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Αποφασίστηκε ομόφωνα η ένταξή μας στην Πανελλήνια Ομοσπονδία ν. Alzheimer και συναφών διαταραχών καθώς και η έναρξη δράσεων ενημέρωσης και αρωγής σε ασθενείς και φροντιστές με άνοια.

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
Image CAPTCHA
Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.