Είστε εδώ

Δεκαπεντάγουστος στη Μητρόπολη Γιαννιτσών

16/08/2023

Σε κλίμα κατάνυξης και με μεγάλη συμμετοχή των πιστών τελέσθηκαν οι εορταστικές ακολουθίες στον πανηγυρίζονται ιστορικό ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Μητρόπολη) Γιαννιτσών.

Την παραμονή της εορτής, Δευτέρα 14/8, πραγματοποιήθηκε υποδοχή του ιερού λειψάνου του Τιμίου Προδρόμου το οποίο μετέφερε από την Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Ιερά Μονή Τ. Προδρόμου (Σκήτη) Βεροίας ο Καθηγούμενος της, Αρχιμανδρίτης Πορφύριος μετά από ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος. Ο γέροντας Πορφύριος προέστη στον Πανηγυρικό Εσπερινό και κήρυξε τον θείο λόγο επισημαίνοντας ότι ο μήνας Αύγουστος είναι ο τελευταίος του Εκκλησιαστικού έτους και συνοψίζει τα κύρια πρόσωπα και τα βασικά στοιχεία της εν Χριστώ ζωής. Αρχίζει με την Πρόοδο του Τ. Σταυρού, συνεχίζεται με τις εορτές της Μεταμορφώσεως και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου για να καταλήξει με την εορτή της Τιμίας Ζώνης. Ιδιαίτερα η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου υπογραμμίζει ότι το φοβερό για κάθε άνθρωπο γεγονός του θανάτου ο Χριστός με τον Σταυρό, την Ταφή και την Ανάστασή του το κατέστησε ζωηφόρο. Αυτό εορτάζουμε σήμερα καθώς τιμούμε την Κοίμηση και την Μετάσταση της Θεοτόκου και γι᾿ αυτό σήμερα έχουμε και πάλι Πάσχα, που σημαίνει ζωή και Ανάσταση. Επιπλέον στην εορτή προστίθεται και άλλη μεγάλη χαρά, αυτή της παρουσίας του ιερού λειψάνου του Τιμίου Προδρόμου, του Προδρόμου του Χριστού και στον Άδη, ο οποίος ήρθε συμπανηγυριστής στην πανήγυρη του ναού. Όπως «προώχοντο», δηλ. συνωθούνταν οι ουράνιες δυνάμεις στην Κοίμηση, φαίνεται να έχουν συγκεντρωθεί όλοι σήμερα για την προσκύνηση της Θεοτόκου και του Τ. Προδρόμου. Και κατέληξε: «Για όλους αυτούς τους λόγους... γιορτάζουμε το Πάσχα του καλοκαιρού. Χριστός Ανέστη και η Μητέρα Του μετέστη, μέσα στην αγκαλιά των χεριών Του».
Στο τέλος του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτάνευση της ιστορικής ιεράς Εικόνος της Κοιμήσεως καθώς και του ι. λειψάνου του Τ. Προδρόμου πέρυξ του ναού και η ευλόγησις των άρτων στο προαύλιο. Στις 10.30 μ.μ. τελέσθηκε η ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου και εψάλλησαν τα Εγκώμια της Κοιμήσως της Θεοτόκου.

Την ημέρα της εορτής, Τρίτη 15/8, τελέσθηκε ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.

Κήρυξε ο Πρωτοπρ. Ελευθέριος Χαραλαμπίδης, Υπεύθυνος Τύπου της Ι. Μητροπόλεως και Προϊστάμενος του ναού, τονίζοντας ότι ο διαχρονικός μακαρισμός και η τιμή προς την Υπεραγία Θεοτόκο έχει την αρχή του στην δική Της προφητεία, όπως αυτή περιγράφεται στο πρώτο ευαγγελικό ανάγνωσμα της εορτής «ιδού γαρ από του νυν μακαριούσι με πάσαι αι γενεαί» (Λκ. 1,48). Ο μακαρισμός αυτός όμως μπορεί να επιστρέψει και σε εμάς σύμφωνα με το δεύτερο ευαγγελικό ανάγνωσμα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου ο ίδιος ο Κύριος αποδεχόμενος τον μακαρισμό για την Μητέρα Του προσθέτει: «μακάριοι οι ακούοντες τον λόγον του Θεού και φυλάσσοντες αυτόν» (Λκ. 11,28). Δηλαδή, όλοι μπορούν να χαρακτηριστούν και να αναδειχθούν μακάριοι, δηλαδή ευτυχισμένοι, όταν ακούν και τηρούν τον λόγο του Θεού. Έτσι και εμάς τους σημερινούς Χριστιανούς η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου αξίζει να γίνει αφορμή να μακαρίσουμε και να δοξάσουμε την Μητέρα του Κυρίου με την συμμετοχή μας στην εορτή αλλά και να γίνουμε οι ίδιοι μακάριοι ακούγοντας, πιστεύοντας και εφαρμόζοντας τον λόγο του Θεού και τις εντολές Του στην ζωή μας.

Πλήθος πιστών μετείχε στις εορταστικές ακολουθίες συρρέοντας από διάφορες περιοχές για το ετήσιο προσκύνημα στον ναό που αναδείχθηκε κέντρο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας, του Μακεδονικού Αγώνα αλλά και της Προσφυγιάς.

Παρέστησαν επίσης οι βουλευτές Πέλλας, ο Δήμαρχος Πέλλας, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων.

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
Image CAPTCHA
Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.