Είστε εδώ

Εορτασμος Αγίας Βάσσης στην Έδεσσα

23/08/2023

Με λαμπρότητα τελέσθηκε ο Αρχιερατικός εσπερινός στον Ιερό Ναό της Αγίας Βάσσης στην Έδεσσα με αφορμή την ετήσιο μνήμη της την Κυριακή 20 Αυγούστου.

Χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος και συγχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, ο οποίος στην προσφώνησή του προ του κηρύγματος επαίνεσε τον κ. Αλέξανδρο Χατζηγιάννη για την σπουδαία συμβολή του στην ανέγερση του Ναού. Ακολούθως αναφέρθηκε στο μαρτύριο των εορταζομένων Αγίων και τέλος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κοζάνης κ. Παύλο, ο οποίος επί σειρά ετών μετέχει ανελλιπώς στην πανήγυρη. Στο κήρυγμα του ο Μητροπολίτης Κοζάνης αναφέρθηκε στην πυρκαγιά της Αλεξανδρούπολης και την θαυμαστή διάσωση της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου, από την οποία πέρασε μέσα η φωτιά και δεν άγγιξε κανένα κτίσμα. Θαύμα του Θεού το οποίο μπορούν να το δουν μόνο όσοι έχουν ανοιχτούς τους οφθαλμούς της πίστεως. Σήμερα, τόνισε, εξέλιπε δυστυχώς η πίστη των πολλών. Οι καταστροφές στην κτίση του Θεού μαρτυρούν την αποστασία των ανθρώπων από το Θεό και την περιφρόνηση του Θεού. Θεός δεν ακούγεται πουθενά ούτε και στην Ελλάδα, η οποία τρέχει πίσω από την άθεη Ευρώπη.

H Αγία Βάσσα μπόλιασε τον εαυτό της και τα παιδιά της με Χριστό. Μέγα προνόμιο έδωσε ο Θεός στη γυναίκα να γίνεται μητέρα. Πρότυπο η Παναγία, η οποία κατέχει κεντρική θέση στην Εκκλησία. Ομοίως και η Αγία. Χωρίς την παιδεία της μάνας τα παιδιά εύκολα χάνονται. Τα παιδιά της Αγίας Βάσσης αγίασαν διότι άκουγαν την μητέρα τους και αυτή τους νουθετούσε. Ο Σεβασμιώτατος κατέληξε με την ευχή ο Θεός να φυλάσσει τον κόσμο να μην έρθουν χειρότερα λόγω των αμαρτιών μας και η αγία Βάσσα να πρεσβεύει για όλους.

Το πρωί της εορτής (21/8) τελέσθηκε Αρχιερατική Θ. Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου. Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ηθική σήψη που κυριαρχεί σήμερα και παρουσίασε την Αγία ως παράδειγμα μητέρας ευσεβούς. Επίσης τόνισε την αξία της συμμετοχής στα μυστήρια της Εκκλησίας και μάλιστα στο μυστήριο της εξομολογήσεως.

Στον εορτασμό μετείχε μεγάλος αριθμός κληρικών, ενώ παρέστησαν πολιτικοί, εκπρόσωποι του Στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας, άλλων αρχών και φορέων και πλήθος λαού.

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
Image CAPTCHA
Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.