Είστε εδώ

Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών

11/01/2018
Χάρτης περιοχών natura

Μετά από παρεμβάσεις του βουλευτή Γιάννη Σηφάκη και φορέων της περιοχής στην διαβούλευση του σχεδίου Νόμου για τους φορείς των προστατευόμενων περιοχών η πρόταση στο σχέδιο Νόμου πλέον είναι η διαίρεση του αρχικά προτεινόμενου νέου μεγάλου φορέα ( από Πέλλα ως και Καστοριά) σε δύο φορείς.

Με βάση λοιπό τον σχέδιο Νόμου που προωθείται ιδρύεται νέος Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βόρα – Πάϊκου – Βερμίου με έδρα την Έδεσσα.

Οι νέοι φορείς ακολουθούν την διοικητική διαίρεση της χώρας. Οι περιοχές ΝΑTURA που ανήκουν στο σύνολο τους ή κατά συντριπτικό ποσοστό στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα ανήκουν στον νέο φορέα. Αντίστοιχα ανήκουν στον επίσης νεοϊδρυόμενο φορέα της Δυτικής Μακεδονίας οι προστατευόμενες περιοχές που ανήκουν στο σύνολο τους η κατά συντριπτικό ποσοστό στην Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας.

Η εξέλιξη αυτή θα εξασφαλίσει την καλύτερη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών και η πρόταση του σχεδίου Νόμου να είναι η Έδεσσα προσωρινή έδρα του φορέα αναβαθμίζει αντικειμενικά την Πέλλα που βλέπει την ίδρυση ενός νέου φορέα σε αυτή μετά από πολλά χρόνια. Και μάλιστα ενός φορέα που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της με σεβασμό και προστασία του περιβάλλοντος. Θα δοθεί η δυνατότητα μέσα από τον νέο φορέα να αντιμετωπιστούν σοβαρά περιβαλλοντικά θέματα της περιοχής όπως η προστασία του δασικού περιβάλλοντος και πολλά άλλα.

Τα σημεία του σχεδίου Νόμου που αφορούν την ίδρυση του νέου φορέα:

ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ
Φορείς διαχείρισης προστατευομένων περιοχών και άλλες διατάξεις

Άρθρο 1
Νομική μορφή φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών
1. Οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) είναι τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ) του άρθρου 2, που έχουν ως σκοπό τη διοίκηση και διαχείριση των περιοχών, στοιχείων και συνόλων της φύσης και του τοπίου του άρθρου 21 του ν. 1650/1986 (Α΄ 160), σύμφωνα με το άρθρο 4 του παρόντος. Οι ΦΔΠΠ είναι κοινωφελή ΝΠΙΔ και δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα.
2. Οι ΦΔΠΠ εποπτεύονται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Άρθρο 2
Φορείς διαχείρισης και χωρική αρμοδιότητα
……………
4. Συνιστώνται οι ακόλουθοι ΦΔΠΠ:
α) ΝΠΙΔ με την επωνυμία «Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βόρα – Πάικου – Βερμίου». Έδρα του φορέα ορίζεται προσωρινά η Έδεσσα του νομού Πέλλας.

Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες κείμενο του σχεδίου νόμου παρακάτω

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
Image CAPTCHA
Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.

Κοινοποίηση