Είστε εδώ

Στον αέρα η Συμφωνία των Πρεσπών

10/01/2019

Συμφωνία των Πρεσπών: Δεν βρήκε τους 80 βουλευτές ο Ζάεφ

Ο Ζόραν Ζάεφ αναζητά βουλευτές ώστε να περάσει την Αναθεώρηση του Συντάγματος και να "ξεκλειδώσει" η Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν τους έχει και τρέχει να τους βρει, συνομιλώντας με την αντιπολίτευση. "Στενό μαρκάρισμα" σε αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα που εγείρει αντιρρήσεις.

Η ώρα έναρξης της σημερινής συνεδρίασης της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, στην οποία εξετάζονται οι τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος που κατέθεσε η κυβέρνηση της πΓΔΜ και ο συνοδευτικός εφαρμοστικός Νόμος του Συντάγματος, που για να ολοκληρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, μετατέθηκε για τις 15:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδας) από τις 13:00 τοπική ώρα που είχε προγραμματιστεί αρχικά.

Η μετάθεση της ώρας έναρξης της συνεδρίασης οφείλεται σε διαβουλεύσεις που έχει ο πρωθυπουργός με βουλευτές της αντιπολίτευσης, προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξή τους και την επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας των δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές) στις ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν στη Βουλή.

Ο Ζάεφ ανέφερε ότι, αν δεν υπάρξει πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή, θα συγκαλέσει την Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος και θα αναλάβει την ευθύνη.

Η κάθε μία από τέσσερις τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση της πΓΔΜ για την αλλαγή του Συντάγματος με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα τεθεί σε ψηφοφορία ξεχωριστά, όταν ολοκληρωθεί η σχετική εξέτασή της και στη συνέχεια θα υπάρξει ακόμη μία ψηφοφορία για όλες μαζί, καθώς και μία ψηφοφορία για τον εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος. Για την έγκρισή τους, σε όλες τις περιπτώσεις, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων.

Εξελίξεις: Αναβλήθηκε για αύριο
Αύριο τελικά θα γίνει η συνεδρίαση στην Βουλή των Σκοπίων, με τον Ζόραν Ζάεφ να προσπαθεί εναγωνίως να συγκεντρώσει τον "μαγικό" αριθμό των 80 βουλευτών, για τις συνταγματικές τροπολογίες και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας.

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
Image CAPTCHA
Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.

Κοινοποίηση