Είστε εδώ

Επίδομα παιδιού: ανοίγουν οι αιτήσεις Α21

06/03/2019

Ξεκινούν σε λίγες ώρες οι πρώτες αιτήσεις του 2019, καθώς σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα Α21 για το επίδομα παιδιού. Το επίδομα θα καταβληθεί με τις ίδιες προϋποθέσεις όπως και πέρυσι και στο ίδιο ύψος ποσού. Το 2018 έλαβαν το επίδομα 925.000 οικογένειες.

Η πρώτη φετινή διμηνιαία δόση, για Ιανουάριο και Φεβρουάριο, θα καταβληθεί στα τέλη Μαρτίου, σε όλους όσοι θα έχουν υποβάλει νέα αίτηση για το 2019 μέχρι και τις 26 Μαρτίου. Για τη χορήγηση της δόσης του πρώτου διμήνου θα ληφθούν υπόψη το εισόδημα του 2017 που δηλώθηκε με την περσινή φορολογική δήλωση και το πλήθος των παιδιών που θα δηλωθούν φέτος στο νέο Α21. Μετά την υποβολή της φετινής φορολογικής δήλωσης (εισόδημα 2018) το επίδομα επανυπολογίζεται αυτόματα. Το επίδομα παιδιού κυμαίνεται από 28 έως 70 ευρώ τον μήνα για το πρώτο παιδί, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία, και μπορεί να κλιμακωθεί μέχρι και πάνω από τα 1.500 ευρώ τον μήνα ανάλογα με το πλήθος των εξαρτώμενων παιδιών.

Η πλατφόρμα αιτήσεων Α21 θα είναι και φέτος προσβάσιμη μέσω των ιστοσελίδων του ΟΠΕΚΑ και της Η∆ΙΚΑ. Η είσοδος θα γίνεται με χρήση των κωδικών Taxisnet.

Η υποβολή των αιτήσεων
Αιτήσεις Α21 θα υποβάλλονται διαρκώς όπως και πέρυσι μέχρι 15 Ιανουαρίου 2020. Αυτό σημαίνει πως μετά την εκκαθάριση της πρώτης δόσης, η πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί εκ νέου για νέες αιτήσεις. Οι καταβολές θα είναι διμηνιαίες και τα δικαιούμενα ποσά θα καταβάλλονται αναδρομικά για το 2019, όποτε και αν υποβάλουν οι δικαιούχοι την αίτησή τους. Για να χορηγηθεί το επίδομα η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί.

Προσοχή στις λεπτομέρειες

 • Οι ΑΜΚΑ όλων των μελών της οικογένειας που καταχωρίζονται στην αίτηση Α21 πρέπει να είναι έγκυροι (υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικού ελέγχου στο www.amka.gr).
 • Οι φοιτητές ΑΕΙ-ΤΕΙ και λοιπών Σχολών Δημοσίου πρέπει να έχουν φοιτητικές ταυτότητες (πάσο) σε ισχύ.
 • Οι φοιτητές που μετεγγράφησαν εντός του 2019 πρέπει να έχουν διαθέσιμο τον αριθμό της ακαδημαϊκής ταυτότητας που είχαν πριν από τη μετεγγραφή τους, διαφορετικά θα κληθούν να επισυνάψουν ηλεκτρονικά βεβαίωση πρώτης εγγραφής.
 • Οι αλλοδαποί πολίτες ή ομογενείς που διαθέτουν Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς πρέπει να έχουν άδειες διαμονής στην Ελλάδα σε ισχύ. Αν οι άδειες δεν διασταυρώνονται ηλεκτρονικά, θα τους ζητηθεί να τις επισυνάψουν ηλεκτρονικά.
 • Για τα εξαρτώμενα τέκνα που το 2019 είναι 19 ετών (έτος γέννησης 2000) και είναι μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια, Λύκεια ΕΠΑΣ, ΕΠΑΛ κ.λπ.) οι δικαιούχοι πρέπει να καταχωρίζουν τον αριθμό μητρώου μαθητή και τον αριθμό μητρώου του σχολείου φοίτησης. Αν τα στοιχεία δεν διασταυρώνονται, θα τους ζητηθεί η ηλεκτρονική επισύναψη πρόσφατης (έκδοση εντός του 2019) βεβαίωσης σπουδών.
 • Τα εξαρτώμενα τέκνα άνω των 18 που είναι σπουδαστές ΙΕΚ (ιδιωτικών-δημόσιων), κολεγίων ή της Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης που δεν έχουν ακαδημαϊκή ταυτότητα (πάσο), όπως οι Σχολές Θεάτρου, Χορού κ.λπ. ή είναι φοιτητές αναγνωρισμένων ιδρυμάτων του εξωτερικού ή μαθητές μεταλυκειακού έτους - τάξης μαθητείας των ΕΠΑΛ, πρέπει να έχουν πρόσφατες βεβαιώσεις σπουδών (έκδοση εντός του 2019). Αν τα δηλωθέντα στοιχεία δεν διασταυρώνονται, θα τους ζητηθεί η ηλεκτρονική επισύναψη στοιχείων της βεβαίωσης. Οι βεβαιώσεις ιδρυμάτων του εξωτερικού πρέπει να είναι νομίμως μεταφρασμένες.
 • Στις περιπτώσεις εν διαστάσει γονέων που διεκδικούν και οι δύο για τα ίδια παιδιά το επίδομα, είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική επισύναψη της δικαστικής απόφασης ή τυχόν ιδιωτικού συμφωνητικού ρύθμισης της επιμέλειας ή υπεύθυνης δήλωσης του άλλου γονέα ή ηλεκτρονική συναίνεση του άλλου συζύγου. Στις περιπτώσεις διαζευγμένων γονέων είναι υποχρεωτική η αναγραφή της δικαστικής απόφασης.
  • Plain text

   • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
   • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
   • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
   CAPTCHA
   Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
   Image CAPTCHA
   Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.

   Κοινοποίηση