Είστε εδώ

Αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας λόγω κρίσης

10/05/2020

Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση ζητά από την Κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα αλλαγής της δηλωθείσας ασφαλιστικής κατηγορίας για τους υπόλοιπους μήνες του 2020.

Όπως εξηγεί στο σκεπτικό του, το νέο ασφαλιστικό σύστημα που έφερε στη Βουλή η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τον περασμένο Φεβρουάριο έχει ως θεμελιώδεις αξίες την ελευθερία και την ευελιξία, ώστε κάθε ασφαλισμένος να πληρώνει εισφορές ανάλογες με τις ετήσιες προσδοκίες της εργασίας του.
Όμως, η πρωτοφανής υγειονομική και οικονομική κρίση που βιώνει φέτος η χώρα, η Ευρώπη και το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, έχει εκτροχιάσει τον όποιο προγραμματισμό μπορεί να είχαν κάνει οι ασφαλισμένοι βάσει των εκτιμήσεων για το 2020. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ότι η προθεσμία δήλωσης ασφαλιστικής κατηγορίας ήταν η 13η Μαρτίου, δύο μόλις μέρες μετά τα πρώτα μέτρα περιορισμού στις μετακινήσεις.
Με δεδομένο ότι οι εκτιμήσεις για το υπόλοιπο της φετινής χρονιάς προβλέπουν μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας, ο Λάκης Βασιλειάδης ρωτά τις προθέσεις της Κυβέρνησης αναφορικά με την δυνατότητα εκ νέου επιλογής -μόνο για φέτος- ασφαλιστικής κατηγορίας για το υπόλοιπο του έτους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ι. Βρούτση
Θέμα: Δυνατότητα εκ νέου επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας, λόγω εκτροχιασμού του προγραμματισμού των ασφαλισμένων
 
Με τον νέο ασφαλιστικό νόμο 4670/2020 υιοθετήθηκε για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, ανταποδοτικό σύστημα ελεύθερης και ευέλικτης επιλογής ασφαλιστικών εισφορών, κατά το οποίο θεσπίστηκαν κατηγορίες εισφορών, αποσυνδεδεμένες από το εισόδημα, από τα έτη ασφάλισης και από τον κατώτατο μισθό. Οι ασφαλισμένοι κατατάσσονται με ελεύθερη επιλογή τους σε μία από τις κατηγορίες, ενώ η κατάταξή τους είναι υποχρεωτική.
 
Η λογική του νέου αυτού συστήματος είναι να παρέχεται ελευθερία και ευελιξία στον κάθε ασφαλισμένο να επιλέγει το επίπεδο των εισφορών που θα καταβάλλει, το οποίο θα μπορεί να το διαφοροποιεί ετησίως ανάλογα με την οικονομική του δυνατότητα και την προσδοκία του για μελλοντική σύνταξη. Το σύστημα εφαρμόζεται ήδη από την αρχή του έτους ενώ η προθεσμία επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας έληξε στις 13 Μαρτίου 2020.
 
Ωστόσο, η εμφάνιση της πανδημίας της νόσου COVID-19, η υγειονομική κρίση στην οποία περιήλθε η χώρα μας και τα αναγκαία μέτρα τα οποία έλαβε η πολιτεία, έχουν ως αποτέλεσμα τον εκτροχιασμό του προγραμματισμού της μεγάλης πλειοψηφίας των ασφαλισμένων. Συγκεκριμένα, η προθεσμία της 13η Μαρτίου έληξε μερικές μόλις ημέρες μετά την επιβολή των πρώτων μέτρων υγειονομικού χαρακτήρα από την πολιτεία, όπου ήταν αδύνατο να προβλεφθεί ο πραγματικός αντίκτυπος στον ετήσιο προγραμματισμό των ασφαλισμένων.
 
Η ατυχής αυτή συγκυρία αναθεωρεί χρονικά τη λογική του ασφαλιστικού συστήματος περί ελευθερίας και ευελιξίας. Την ίδια στιγμή, μεγάλο μέρος των ασφαλισμένων είναι πιθανό να μην καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις καταβολής εισφορών, με αναπόφευκτο αποτέλεσμα τη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης.
 
Με δεδομένο ότι η διαφαινόμενη αυτή κατάσταση δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τη δραστηριότητα των ασφαλισμένων, ενώ παράλληλα δημιουργεί προβλήματα και στη λειτουργία του e-ΕΦΚΑ,
 
Ερωτάται o κ. Υπουργός:
1. Προτίθεται η Κυβέρνηση να δώσει τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους, της εκ νέου επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας για το σύνολο ή τους υπολειπόμενους μήνες του 2020;
 
Ο ερωτών Βουλευτής
Βασίλειος Βασιλειάδης

 

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
Image CAPTCHA
Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.