Είστε εδώ

Πρωτοβουλία Σταμενίτη για αλλοδαπούς εργάτες γης

26/10/2020

Σειρά επαφών πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Διονύσης Σταμενίτης αναφορικά με το ζήτημα του καθεστώτος μετάκλησης των εργατών γης από τρίτες χώρες. Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής έχει καταθέσει πρόταση για αλλαγή του τρόπου μετάκλησης των εργατών γης στα πρότυπα του φετινού μοντέλου, το οποίο εφαρμόστηκε λόγω των έκτακτων συνθηκών που προκάλεσε η εμφάνιση της νόσου COVID-19.

Πρόσφατα, σε συνάντηση που πραγματοποίησε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδη στη Βουλή, ο κ. Σταμενίτης τόνισε για πολλοστή φορά ότι η μετάκληση εργατών γης για τον εκάστοτε παραγωγό είναι ένα σημαντικό μέρος του καλλιεργητικού κύκλου και πολλές φορές οι ασάφειες και τα εμπόδια που υπάρχουν στη νομοθεσία λειτουργούν επιβαρυντικά στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση του.

Την περασμένη καλλιεργητική περίοδο η εμφάνιση της νόσου COVID-19, τα περιοριστικά μέτρα και το κλείσιμο των συνόρων έφεραν στην επιφάνεια το πρόβλημα της έλλειψης νομοθετικής φόρμουλας για τη μετάκληση των εργατών γης από τρίτες χώρες.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σταμενίτης κατέθεσε πρόταση νέας νομοθέτησης με βάσει τα όσα ορίζονται στο άρθρο 42 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α' 90/01-05-2020).
Βασικός στόχος είναι ο εξορθολογισμός της διαδικασίας μετάκλησης και η μείωση του κόστους της για τους παραγωγούς. Παράλληλα το κράτος καρπώνεται εισπρακτικά οφέλη και καταπολεμάται η μαύρη εργασία.

Η πρόταση του βουλευτή βασίζεται σε δύο άξονες:
α. Την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας και
β. την ασφάλιση των μετακλητών εργατών τρίτων χωρών με εργόσημο.

Επιπρόσθετα, όπως τονίζει ο Βουλευτής, η εφαρμογή των διατάξεων της ΠΝΠ το περασμένο διάστημα, μας παρέχει σημαντική γνώση και εμπειρία των αστοχιών που προέκυψαν, δίνοντας μας τη δυνατότητα να τις διορθώσουμε και έτσι να έχουμε μια ολοκληρωμένη και λειτουργική νομοθετική ρύθμιση.

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
Image CAPTCHA
Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.