Είστε εδώ

Απειλούν γιατρούς που δεν κρύβουν τα προβλήματα

31/07/2021

Απαράδεκτη χαρακτηρίζεται η ενέργεια του Αναπληρωτή Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Πέλλας, Διοικητή του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, που με έγγραφο του απειλεί με πειθαρχική δίωξη τον Διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, της Κλινικής που βρέθηκε όλους αυτούς τους μήνες της πανδημίας στο μάτι του κυκλώνα, σηκώνοντας μέγιστο βάρος σε αντίξοες συνθήκες ελλείψεων και προβλημάτων.

Ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Γιαννιτσών με επιστολή του προειδοποιούσε ότι δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία νευραλγικών τομέων της Παθολογικής Κλινικής (ογκολογικό, διαβητολογικό, post covid ιατρείο κλπ.) λόγω της απόφασης της διοίκησης για αναγκαστική μετακίνηση δύο παθολόγων από το νοσοκομείο Γιαννιτσών στο νοσοκομείο της Έδεσσας. Η αποδυνάμωση του νοσοκομείου Γιαννιτσών για την ενίσχυση δήθεν του νοσοκομείου της Έδεσσας βάζει σε εφαρμογή το σχέδιο της κυβέρνησης για το νέο ΕΣΥ.

Σε καταγγελία προχώρησε η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας, ενώ για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
Η Ε.Γ της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε καταδικάζει την απαράδεκτη, αν και όχι πρωτοφανή, ενέργεια του αναπληρωτή διοικητή του Γ.Ν. Πέλλας – Ν.Μ. Γιαννιτσών, ο οποίος απειλεί με πειθαρχική δίωξη τον διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Γιαννιτσών αν δεν προχωρήσει άκουσον άκουσον «σε ανακλητική δήλωση με ταυτόχρονη δημοσιοποίηση της» επιστολής του προς τους αρμόδιους, την οποία είχε δημοσιοποιήσει στον τοπικό τύπο.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διοικητή αυτή η ενέργεια του συναδέλφου «δυσφημεί το νοσοκομείο, μειώνει την προσπάθεια των εργαζομένων στο νοσοκομείο Γιαννιτσών και δημιουργεί αμφιβολίες και υποψίες στους ασθενείς».

Η ανάδειξη των οξυμμένων προβλημάτων και των κινδύνων που εγκυμονεί η συνειδητή επιλογή όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά αντί για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού να μετακινούν υγειονομικούς για να μπαλώνουν τρύπες, η προσπάθεια απόκρουσης επικίνδυνων, ανθυγιεινών επιλογών και η διεκδίκηση λύσεων, δεν είναι δυσφήμιση. Όχι μόνο δε δημιουργεί αμφιβολίες και υποψίες στους ασθενείς μας, απεναντίας αυτός είναι ο λόγος που μας εμπιστεύονται.
Γιατί ξέρουν ότι αρνούμαστε να κουκουλώνουμε τα προβλήματα. Γιατί ξέρουν ότι κάνουμε το καθήκον μας μέσα στα νοσοκομεία τις δύσκολες στιγμές της ασθένειας τους. Έξω από τα νοσοκομεία στο πλευρό τους, στον κοινό μας αγώνα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής τους.

Δεν θα συγκαλύψουμε τίποτα. Δε θα ανεχτούμε καμία προσπάθεια συγκάλυψης. Ας το πάρουν απόφαση επιτέλους.

Κρούσμα αυταρχισμού

Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας καταγγέλλει την προσπάθεια εκφοβισμού των εργαζομένων στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της περιοχής, που επιδιώκει να εμποδίζει κάθε φωνή που αντιστέκεται, κάθε φωνή καταγγελίας, επειδή δε θέλουν να γνωρίζει ο λαός της περιοχής τι πραγματικά συμβαίνει στις δημόσιες δομές Υγείας,

Ε .Ν .Ι .Π . - ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΠΕΛΛΑΣ
Ο Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Γιαννιτσών έκανε το αυτονόητο. Αντιτάχθηκε στην αποδυνάμωση του Τμήματος και στη λογική των υποχρεωτικών μετακινήσεων ιατρικού προσωπικού. Με το έγγραφό του προειδοποίησε για τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής που αντικειμενικά ανακύπτουν από την αναγκαστική μετακίνηση των δύο στελεχών της Παθολογικής Κλινικής την οποία αποφάσισε η Διοίκηση του Νοσοκομείου, εν μέσω μάλιστα του τέταρτου κύματος της πανδημίας.

Η ενέργεια της Διοίκησης του Νοσοκομείου Γιαννιτσών κατά του Διευθυντή του Παθολογικού Τμήματος είναι πέρα για πέρα αδικαιολόγητη. Με έγγραφο της αναφέρεται με προσβλητικό τρόπο στο πρόσωπο του, καθώς επί τοις ουσίας του προσάπτει κακόβουλη πρόθεση αυθαίρετης αναστολής λειτουργιών της Κλινικής.

Αν κάτι απειλεί να υποβαθμίσει και ως εκ τούτου να δυσφημίσει τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ, δεν είναι η αποκάλυψη στο λαό της περιοχής των προβλημάτων και οι διεκδικητικοί αγώνες των νοσοκομειακών γιατρών αλλά οι μεγάλες δυσχέρειες και τα προβλήματα στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών από τις αναγκαστικές μετακινήσεις και την επακόλουθη αποδυνάμωση των τμημάτων που συστηματικά αποφασίζουν Διοικήσεις Νοσοκομείων, Υγειονομικές Περιφέρειες και Υπουργείο Υγείας, όπως επίσης και η κυβερνητική πολιτική που αντί να ενισχύσει το ΕΣΥ, περικόπτει και φέτος τα κονδύλια για την Υγεία κατά 600 εκ. ευρώ -εν μέσω μάλιστα πανδημίας- και εξαγγέλλει συγχωνεύσεις νοσοκομείων στη λογιστική λογική ότι είναι πολυτέλεια η λειτουργία δύο νοσοκομείων σε ένα νομό.

Η επίκληση της ανάγκης κάλυψης εκτάκτων κενών για να δικαιολογηθούν οι αναγκαστικές μετακινήσεις δεν ευσταθεί, καθώς το πρόβλημα της υποστελέχωσης της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Έδεσσας -όπως και μιας σειράς άλλων κλινικών του Νοσοκομείου- είναι χρόνιο και επιδεινώθηκε ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα.

Ακούμε συχνά από αυτούς που έχουν την ευθύνη των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού στα νοσοκομεία, το αφήγημα ότι «γίνονται προκηρύξεις αλλά οι γιατροί δεν έρχονται στο ΕΣΥ». Η πραγματικότητα είναι ότι, από τη μία, οι προκηρύξεις μόνιμων θέσεων ιατρών γίνονται κυριολεκτικά «με το σταγονόμετρο» και από την άλλη, την ευθύνη για το ότι ορισμένες προκηρύξεις καταλήγουν άγονες την έχει εξ’ ολοκλήρου τόσο αυτή η κυβέρνηση, όσο και οι προηγούμενες, που έχουν «μεριμνήσει» για την εργασιακή και μισθολογική απαξίωση του ιατρού του ΕΣΥ, οι κυβερνήσεις που με την πολιτική τους όλα αυτά τα χρόνια δυσχεραίνουν και υπονομεύουν το έργο του νοσοκομειακού ιατρού, που συντηρούν ένα εργασιακό καθεστώς «γαλέρας» σε αρκετά τμήματα. Αυτές οι συνθήκες, τα μόνιμα προβλήματα είναι που οδηγούν γιατρούς του ΕΣΥ σε παραίτηση και πολλούς συναδέλφους, ιδιαίτερα νέους, στην μετανάστευση.

Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας ξεκαθαρίζει προς κάθε κατεύθυνση, ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν εκφοβίζονται. Όπως έπεσαν στο κενό οι μέχρι τώρα προηγούμενες αυταρχικές ενέργειες της κυβέρνησης, έτσι και αυτή θα πέσει στο κενό. Θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε τον λαό για κάθε πρόβλημα και θα υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα του για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν, υψηλού επιπέδου Υγεία, αντίστοιχη των σύγχρονων αναγκών του και των επιτευγμάτων της επιστήμης.

Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας απαιτεί:

 • Να μην προχωρήσει η Διοίκηση του Νοσοκομείου Γιαννιτσών σε πειθαρχική δίωξη σε βάρος του Διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής.
 • Να ανακληθούν άμεσα οι μετακινήσεις των δύο παθολόγων της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Γιαννιτσών. Να ανακληθούν όλες οι αναγκαστικές μετακινήσεις με εντέλλεσθε που είναι σε ισχύ και να επιστρέψουν οι γιατροί στις δομές όπου εργάζονται.
 • Να παρθούν εδώ και τώρα όλα τα μέτρα και να θεσπιστούν όλα τα αναγκαία κίνητρα ώστε με ταχύτατες διαδικασίες να καλυφθούν οι ανάγκες στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της ΠΕ Πέλλας, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
 • Να μονιμοποιηθούν άμεσα χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλοι οι επικουρικοί συνάδελφοι μας.
 • Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  CAPTCHA
  Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
  Image CAPTCHA
  Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.