Είστε εδώ

Συμφωνία Εκκλησίας-Κράτους για περιουσία και μισθοδοσία κληρικών

07/11/2018
 • Επιδότηση της Εκκλησίας για τη μισθοδοσία των κληρικών
 • Κοινό ταμείο αξιοποίησης εκκλησιαστικής περιουσίας
 •  
  Σε συμφωνία ως προς τη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας και της μισθοδοσίας των κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατέληξαν μετά από τη συνάντησή τους στο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος.

  Πρόκειται για μια συμφωνία 15 σημείων με την οποία τακτοποιούνται εκκρεμότητες δεκαετιών και καθορίζεται ένα νέο πλαίσιο σχέσεων μεταξύ κράτους και Εκκλησίας.

  Οι περίπου 10.000 κληρικοί και λαϊκοί υπάλληλοι της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν θα συγκαταλέγονται εφεξής στο δυναμικό των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά ο μισθός τους θα καταβάλλεται μέσω της Εκκλησίας και στη βάση επιδότησης από το κράτος. Την ευθύνη της μισθοδοσίας θα την έχει η Εκκλησία, ενώ το ποσό της επιδότησης θα αυξομειώνεται ανάλογα με τα υφιστάμενα μεγέθη της μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων.

  Συμφωνήθηκε η ίδρυση ταμείου αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας όπου θα ενταχθούν τα αμφισβητούμενα αλλά και όσα περιουσιακά στοιχεία παραχωρήσει εθελοντικά η Εκκλησία. Τα κέρδη από τη διαχείριση θα μοιράζονται στη μέση μεταξύ Εκκλησίας και κράτους. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, η Εκκλησία παύει αυτομάτως να έχει οποιαδήποτε διεκδίκηση έναντι του ελληνικού κράτους.

  Επικροτεί η ΝΔ
  Η ΝΔ υπενθυμίζει ότι αντίστοιχες πρωτοβουλίες είχε λάβει η κυβέρνηση Σαμαρά ήδη από το 2013, με τη σύσταση κοινής εταιρείας Κράτους-Εκκλησίας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, την υλοποίηση των οποίων είχε ματαιώσει ο ΣΥΡΙΖΑ και εύχεται η συμφωνία που ανακοινώθηκε να αποβεί ουσιαστικά επωφελής για την Πολιτεία και την Εκκλησία.

  Κοροϊδία λέει το ΚΙΝΑΛ
  Ο κ. Τσίπρας όχι απλώς εγκατέλειψε την πάγια θέση του περί διαχωρισμού κράτους εκκλησίας, κάνοντας ακόμα μια μεγαλοπρεπή kolotoumba (διεθνής όρος πλέον), αλλά αρνήθηκε ακόμα και την αρχή των διακριτών ρόλων.
  Τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων θα τα διαχειρίζονται οι μητροπολίτες. Πρόκειται για μια ακόμα «κοροϊδία made in Tsipras».

  Αντιδράσεις κληρικών
  Ο πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδας δεν έκρυψε την οργή του για την συμφωνία: «Είναι κινήσεις πίσω από την πλάτη μας. Θα προσπαθήσουμε νόμιμα να παραμείνουμε στο καθεστώς το οποίο επικρατούσε μέχρι σήμερα. Να μη βγούμε δηλαδή από το Δημόσιο. Οι αντιδράσεις μας πρόκειται να είναι μαζικές και πρωτόγνωρες στην ελληνική ιστορία».

  Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  CAPTCHA
  Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
  Image CAPTCHA
  Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.

  Κοινοποίηση