Είστε εδώ

Συνέντευξη Τζιτζικώστα στην «Αγορά»

26/03/2016

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Αγορά» και στη δημοσιογράφο Κάτια Μακρή, έδωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας: «όσο πιο γρήγορα γίνουν εκλογές, τόσο το καλύτερο για τη χώρα».

Για το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες:
Η επίθεση στις Βρυξέλλες, πρέπει να γίνει ορόσημο. Γιατί όπως είδαμε, το πολλαπλό τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι μόλις πριν τέσσερις μήνες, δεν λειτούργησε σαν «κόκκινη γραμμή» σε σχέση με την προστασία της ελεύθερης δημοκρατικής Ευρώπης και των πολιτών της. Αν δεν καταλάβουμε ούτε τώρα ότι η διεθνής ισλαμική τρομοκρατία απειλεί όλα όσα είμαστε, όλα όσα κατακτήσαμε, τα οποία συνιστούν αξιακές βεβαιότητες στην Ευρώπη, τότε η συνέχεια θα είναι ζοφερή.

Για το προσφυγικό και την εκκένωση της Ειδομένης:
Στο προσφυγικό ζήτημα, η μόνη αποτελεσματική αντιμετώπιση είναι η συλλογική δράση στο πλαίσιο της υπάρχουσας συμφωνίας. Όμως ανησυχώ για το κατά πόσο τελικά αυτή θα εφαρμοστεί και κυρίως για το εάν θα προχωρήσει η εθελοντική από πλευράς κρατών - μελών της ΕΕ αποδοχή 72.000 προσφύγων ή αν οι πρόσφυγες θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, ειδικά μετά τα τελευταία γεγονότα.
Η ανυπαρξία κυβερνητικού σχεδίου αποδεικνύεται από τα γεγονότα. Ζήτησα από την πρώτη στιγμή και επανειλημμένα την εκκένωσή της Ειδομένης, προτείνοντας ως λύση τη δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης κατά μήκος της εθνικής οδού σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Όμως και πάλι, οι εξελίξεις βρήκαν απροετοίμαστη την κυβέρνηση. Η εξαγγελία για εκκένωση της Ειδομένης σε ένα μήνα είναι πολύ μακρινή και δεν διαθέτουμε τόσο χρόνο, ειδικά μετά το κλείσιμο των συνόρων και την αποχώρηση των εθελοντικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων. Το πρόβλημα αρχίζει ήδη να μην είναι διαχειρίσιμο, τόσο ως προς την ανθρωπιστική του διάσταση, όσο και ως προς την ιδιαίτερα σοβαρή διάσταση της ασφάλειας της χώρας. Επιμένω, πρέπει να γίνει η εκκένωση της Ειδομένης άμεσα, τώρα.

Για το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων σύντομα:
Η κουτοπονηριά της κυβέρνησης να προσπαθήσει να συνδέσει το προσφυγικό με την αξιολόγηση, όχι απλώς δεν απέδωσε, αλλά έβαλε τη χώρα σε χειρότερη θέση και στα δύο ζητήματα. Τέτοιες «φαεινές ιδέες» απαιτούν διαπραγματευτικές ικανότητες που αυτή η κυβέρνηση δεν διαθέτει και μονίμως υποχωρεί σε όλα. Γι’ αυτό και οι σκόπελοι του προσφυγικού και της διαπραγμάτευσης θα είναι ολοένα και πιο επικίνδυνοι και οι πολίτες θα πληρώσουν το κόστος των ναυαγίων. Το ερώτημα λοιπόν, δεν είναι αν θα έρθουν πολιτικές εξελίξεις, αυτό το θεωρώ σίγουρο. Το ερώτημα είναι αν τότε θα υπάρχει η δυνατότητα και ο χρόνος να αναστραφεί η κατάσταση της χώρας. Γι’ αυτό και όσο πιο γρήγορα γίνουν εκλογές τόσο καλύτερο για τη χώρα.

Για τη Νέα Δημοκρατία, στην περίπτωση σχηματισμού νέου κόμματος στα δεξιά της:
Η ΝΔ είναι η κεντροδεξιά παράταξη της χώρας και ο διαρκής μας στόχος πρέπει να είναι η αμφίπλευρη διεύρυνση και όχι η στροφή μόνο προς το κέντρο. Και αναφέρομαι στη διεύρυνση της στήριξής μας, όχι κατ’ ανάγκη από πολιτικά πρόσωπα, αλλά από τους πολίτες, που θέλουμε να μας εμπιστευτούν για τις αρχές και τις διαχρονικές αξίες του ιδρυτή μας Κωνσταντίνου Καραμανλή, για την ιδεολογία μας τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, αλλά και την εναλλακτική κυβερνητική μας πρόταση, που θα βγάλει οριστικά τη χώρα από το αδιέξοδο.

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
Image CAPTCHA
Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.

Κοινοποίηση