Είστε εδώ

Καρασμάνης: ανακριβή όσα είπε ο Αραχωβίτης

23/05/2019

Ανακρίβειες χαρακτηρίζει ο Γιώργος Καρασμάνης όσα είπε ο ΥΠΑΑΤ Σταύρος Αραχωβίτης για ΕΛΓΑ, αποζημιώσεις, προκαταβολές, εμπάργκο (ροδάκινο και κεράσι), συνδεδεμένες ενισχύσεις και κόστος παραγωγής.

Κατά την επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και της ¨κουστωδίας¨ του στη Σκύδρα, και τη συνάντησή τους με παραγωγούς του Νομού, δόθηκε ένα πραγματικό ρεσιτάλ παραπληροφόρησης, διανθισμένης μάλιστα με κραυγαλέες ανακρίβειες που αποκαλύπτουν μια άγνοια στοιχειωδών πραγμάτων, ανεπίτρεπτη για την θέση που κατέχει ο κύριος Σταύρος Αραχωβίτης. Και, βέβαια, χρήζουν απάντησης.
 
Να ξεκινήσουμε από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, τον οποίο χαρακτήρισε ¨αναχρονιστικό¨ καθώς - όπως ισχυρίστηκε – «είναι του 1987». Μα κανένας από τους συμβούλους του, δεν είχε φροντίσει να τον ενημερώσει ότι: Ο ΕΛΓΑ ιδρύθηκε με τον Ν. 1790 του 1988, και τροποποιήθηκε όχι μια και δυό αλλά… εννέα φορές; Ενδεικτικά δε να αναφέρω την τροποποίηση του 1998 (ΚΥΑ 15711/30.9.98 (ΦΕΚ. 1079 /Β΄/14.10.98) η οποία συμπεριέλαβε την αποζημίωση ζημιών από τον παγετό και στην ανθοφορία, κάτι που ικανοποιούσε ένα καθολικό αίτημα των αγροτών μας. Όπως επίσης, τον Ν.3877/2010, που άλλαξε τον τρόπο υπολογισμού και είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών. Ταυτόχρονα δε, με τον τροποποιημένο Κανονισμό του ίδιου Νόμου (ΦΕΚ 1668/27.7.2011 άρθρο 5 παράγραφος 4) με τον οποίο ορίζεται ότι οι καταστροφές από άκαιρες βροχές το 7μηνο Μαΐου-Νοεμβρίου αποτελούν άμεση ζημιά που καλύπτεται ασφαλιστικά από τον Οργανισμό. Το οποίο στα απλά νεοελληνικά σημαίνει πως, αν αποζημίωναν τους καλλιεργητές – όπως όφειλαν – με τον ΕΛΓΑ για τις καταστροφικές βροχοπτώσεις του 2017 και του 2018, οι πληγέντες θα έπαιρναν 4 έως 5 φορές περισσότερα από τα ψίχουλα που τους έδωσαν με τα deminimis! Και δεν θα αποκλείονταν σημαντικές ποικιλίες, ούτε σημαντικός αριθμός παραγωγών οι οποίοι, ενώ πλήρωσαν τα δηλωτικά ζημιών στους Συνεταιρισμούς, και οι ποικιλίες τους ήταν σ’ αυτές που αποζημιώνονταν, δεν έχουν πάρει ένα ευρώ. Αλλά γι’ αυτά ούτε λέξη δεν είπε ο λαλίστατος κύριος Αραχωβίτης!
 
Όπως επίσης, ο Κανονισμός συμπληρώθηκε το 2014 με το άρθρο 71 του Ν.4235/2014 το οποίο, με τροπολογία του Καρασμάνη έχει ψηφιστεί από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, και καλύπτει τις ζημιές από ακαρπία εξ αιτίας δυσμενών καιρικών συνθηκών. Ήδη από ακαρπία πλήττονται αχλάδια, δαμάσκηνα, βερίκοκα, σταφύλια (κρίμσον, κλπ) , ρόδια κλπ, αλλά και αυτό το ¨προσπέρασε¨ σφυρίζοντας αδιάφορα ο κύριος Υπουργός, διότι θα έπρεπε να εξηγήσει γιατί εδώ και τέσσερα και πλέον χρόνια τώρα δεν το έχουν ενεργοποιήσει!
 
Μίλησε ο κύριος Αραχωβίτης για την κλιματική αλλαγή που πραγματικά τη βιώνουν με δραματικές συνέπειες οι αγρότες μας τα τελευταία χρόνια.
 
Ωστόσο, για τις μεγάλες ζημιές στην παραγωγή μας και τα δεινά των καλλιεργητών μας, έχει τεράστιες ευθύνες η Κυβέρνηση: Κατήργησε το μέτρο Μ17 συνολικού προϋπολογισμού 200 εκ. ευρώ, για τη διαχείριση κινδύνων στον αγροτικό τομέα, μέσω της ισχυροποίησης του ΕΛΓΑ, για την ενίσχυση της ασφάλισης του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου και την αντιστάθμιση εισοδηματικών απωλειών από φυτικές ή ζωικές ασθένειες και από δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες. Μέτρο το οποίο ο προκάτοχός του ακύρωσε στην πράξη, αφού ουδέποτε υπέβαλε την προβλεπόμενη μελέτη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή! Με συνέπεια να χαθεί η δυνατότητα να διασφαλίζονται με κοινοτικά κονδύλια οι αποζημιώσεις για καταστροφές στη φυτική και ζωική παραγωγή από θεομηνίες και ακραία καιρικά φαινόμενα οφειλόμενα κατά μεγάλο μέρος στην κλιματική αλλαγή.
 
Να σημειώσουμε μάλιστα ότι ο ίδιος ο τότε Επίτροπος Γεωργίας Χόγκαν, μιλώντας από το βήμα του ελληνικού Κοινοβουλίου τον Οκτώβρη του 2016 είχε ευθέως πει πως το συγκεκριμένο μέτρο κακώς εγκαταλείφθηκε ενώ έπρεπε να υλοποιηθεί για αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, δικαιώνοντας με αυτήν τη αναφορά του την πολιτική επί υπουργίας Καρασμάνη οπότε διασφαλίστηκαν και οι πόροι για την εφαρμογή του μέτρου.
 
Όπως ακόμη και το μέτρο Μ5 προϋπολογισμού 45 εκατομμυρίων για τα αντιχαλαζικά δίχτυα και τις αντιβρόχινες μεμβράνες, για τα οποία εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έχουν δώσει ούτε ένα ευρώ!
 
Ο κύριος Αραχωβίτης έσπευσε μάλιστα να αποδώσει τις αλλεπάλληλες χαλαζοπτώσεις και καταστροφές στην κλιματική αλλαγή. Τη μισή αλήθεια είπε. Η άλλη μισή είναι ότι, οι τεράστιες ζημιές των καλλιεργητών μας οφείλονται στην – ανεξήγητα ακόμη – αναποτελεσματική αντιχαλαζική προστασία από αέρα, με τις μειωμένες πτήσεις και τα φυσίγγια ¨με το σταγονόμετρο¨, με αποτέλεσμα οι θεομηνίες να χτυπήσουν 50 χωριά και να αφανίσουν τη μισή παραγωγή του Νομού μας!
 
Αναφέρθηκε όμως και στο ρώσικο εμπάργκο. Όχι για να ανακοινώσει κάποια μέτρα αντιστάθμισης του χαμένου εισοδήματος, αλλά για να δηλώσει ότι, μέσω Ομάδων Παραγωγών και Συνεταιρισμών οι παραγωγοί ¨όλο και κάτι πήραν¨ με κάποια προγράμματα, όπως επισιτιστικής βοήθειας κλπ.
 
Αποσιώπησε όμως το σημαντικότερο: Ότι από το 2017 και από το βήμα του φεστιβάλ της Βέροιας ο προκάτοχός του – και, βεβαίως, η Κυβέρνηση – είχε δεσμευτεί προς τους ροδακινοπαραγωγούς ότι θα διεκδικήσει στρεμματική ενίσχυση για την απώλεια εισοδήματος λόγω εμπάργκο, και ότι αν δεν τα κατάφερνε, θα τους αποζημίωνε από… τα ΠΣΕΑ. Αλλά, τελικά, οι παραγωγοί πήραν αέρα κοπανιστό! Ούτε δεκάρα!
 
Και πώς να πάρουν όταν επί τεσσεράμισι χρόνια, προηγούμενος και σημερινός Υπουργός όχι δεν διεκδίκησαν αλλά, ούτε λέξη δεν άρθρωσαν στα Συμβούλια Υπουργών στην ΕΕ για τις επιπτώσεις από το εμπάργκο! Και όχι μόνον αυτό. Δεν διεκδίκησαν και τα 60 (εξήντα) εκατομμύρια που επί Καρασμάνη διασφαλίστηκαν για τους ροδακινοπαραγωγούς μας, με δεκαεφτά παρεμβάσεις του στα Συμβούλια Υπουργών και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και το μετέπειτα ρώσικο εμπάργκο. Και τα 60 εκατομμύρια έγιναν καπνός!!
 
Αλλά, ούτε για τους κερασοπαραγωγούς βρήκε να πει μια κουβέντα ο κύριος Υπουργός. Πέρα από τους αυθαίρετους αποκλεισμούς και από τις ¨λειψές¨ αποζημιώσεις, οι άνθρωποι αυτοί δικαιούνται και αποζημιώσεις για τις συνέπειες από το εμπάργκο. Δύο είναι τα προϊόντα μας που κατ’ εξοχήν οι παραγωγοί τους έχουν υποστεί τεράστιες μειώσεις εισοδήματος από την απώλεια της μεγάλης ρωσικής αγοράς: Το ροδάκινο και το κεράσι. Για το δεύτερο όμως, ούτε λέξη ο κ. Σταύρος Αραχωβίτης.
 
Μίλησε όμως για προκαταβολές, τις οποίες όπως είπε δεν μπορεί να δώσει γιατί… περιμένει δήθεν τις αναλογιστικές μελέτες. Οι οποίες… υπάρχουν! Τις είχαν ετοιμάσει και παραδώσει πριν τεσσεράμισι χρόνια τόσο ο Καρασμάνης όσο και η επί υπουργίας του διοίκηση του ΕΛΓΑ. Όπως επίσης ο πρώην Υπουργός είχε ετοιμάσει και παραδώσει τροπολογίες τις οποίες δεν πρόλαβε να καταθέσει λόγων των πρόωρων εκλογών και που έλεγαν ότι:
 
· Σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων ζημιών να προβλέπεται η χορήγηση από τον ΕΛΓΑ προκαταβολών έναντι της δικαιούμενης αποζημίωσης πριν την οριστικοποίηση του πορίσματος.

· Το δικαίωμα αποζημίωσης να έχουν όσοι έχουν πληρώσει τις καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές τους.

· Να μπορεί ο παραγωγός που για οποιοδήποτε λόγο αδυνατεί να πληρώσει την οφειλόμενη ασφαλιστική εισφορά να την συμψηφίζει με την αποζημίωσή του.

Συνεπώς, ο κύριος Υπουργός αναζητεί ¨άλλοθι¨ στις αναλογιστικές μελέτες για να μη δώσει προκαταβολές! Τεσσεράμισι χρόνια είχε η Κυβέρνηση για να ¨περάσει¨ αυτές τις τροπολογίες. Αλλά, όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει… Δέκα ημέρες, όχι κοντά μια πενταετία!
 
Αναφέρθηκε και στο κόστος παραγωγής. Το οποίο προσπάθησε να υποβαθμίσει με τον ισχυρισμό ότι ¨εντάξει για φυτοφάρμακα, λιπάσματα και εφόδια, όμως το πετρέλαιο… ε, μπορεί να κοντεύει ενάμιση ευρώ το λίτρο αλλά το περισσότερο είναι φόροι¨. Δηλαδή επιχείρησε να αποσείσει τις ευθύνες για την κατάργηση – για πρώτη φορά – της επιστροφής του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, για την αύξηση του ειδικού φόρου κατά 22%, καθώς και για το διπλασιασμό του ΦΠΑ στο πετρέλαιο (από 12% στο 24%) και με τη δική του βεβαίως ψήφο! Ούτε, φυσικά, τόλμησε να πει λέξη για τον τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών, ούτε για τον φορολογικό συντελεστή που τον εκτόξευσαν από το 13% στο 22% μέχρι και 45%, ούτε για την φορολόγηση – για πρώτη φορά και από το πρώτο ευρώ – των κοινοτικών επιδοτήσεων, ούτε για την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ούτε για την αύξηση της προκαταβολής φόρου κατά 100%, κλπ, κλπ!
 
Αλλά και οι παρατρεχάμενοι της συνοδείας του, είπαν να μιλήσουν κι αυτοί. Και βρήκαν τα ¨ιστορικά δικαιώματα¨, τα οποία διατυμπάνιζαν ότι θα καταργήσουν για να τα ξαναμοιράσουν… δίκαια. Ξεχνώντας ότι τα 2/3 των αγροτών, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, κατέχουν ιστορικά δικαιώματα και ότι αν δεν υπήρχαν αυτά δεν θα εισέρρεαν στη χώρα μας, στην αγροτική μας οικονομία και στην αγορά δύο δισεκατομμύρια ετησίως! Ξεχνώντας επίσης ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά έδωσε επιδότηση στις δενδρώδεις καλλιέργειες, και η οποία κάθε χρόνο αυξάνετε, ήταν εκείνη που αύξησε για τους νέους αγρότες κατά 25% τα ατομικά δικαιώματα, και πήρε την απόφαση τον Νοέμβριο του 2014, να αυξήσει την αξία των ατομικών τους δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης μέχρι το ανώτατο ύψος δικαιώματος κάθε Περιφέρειας. Ούτε αυτό το εφαρμόζουν παρά τη δέσμευσή τους!
 
Ο κύριος Αραχωβίτης μίλησε και για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Και είπε ότι «θα» συμπεριλάβει το επιτραπέζιο ροδάκινο στη νέα ΚΑΠ αλλά μετά το 2022!! Αργά το θυμήθηκε. Την είχαν την ευκαιρία και τη δυνατότητα να το πράξουν με την αναθεώρηση του 2017, οπότε συνηγορούσαν και οι προϋποθέσεις που θέτουν οι Κανονισμοί, όπως πχ μειωμένες σοδειές, μειωμένες τιμές και μειωμένο εισόδημα παραγωγού. Όχι μόνον δεν το έκαναν αν και είχαν δεσμευτεί και γιαυτό, αλλά δεν αξιοποίησαν ούτε την συνδεμένη ενίσχυση στο συμπύρηνο ροδάκινο και εξ αιτίας και αυτής της ολιγωρίας τους, θα κληθούμε να επιστρέψουμε και δέκα εκατομμύρια στα κοινοτικά ταμεία. Κατά το κοινώς λεγόμενο, ¨εκεί που μας χρωστάγανε μας παίρνουν και το βόδι¨!
 
Και για να τελειώνουμε… Είπε και άλλα πολλά και ανακριβή ο κύριος Αραχωβίτης που… ήρθε, είδε και απήλθε, και τα οποία δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε.
 
Οι αγρότες που τον άκουσαν, έβγαλαν τα συμπεράσματά τους και θα δώσουν την απάντηση στις 26 Μαΐου!
 
Γιώργος Καρασμάνης

 

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
Image CAPTCHA
Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.